Thursday, June 14, 2012

[ Perutusan Cleo ]

With Allah's love
Assalamualykum my dear

Bismillahirrahmanirrahim
Firstly, sy nak minta maaf seandainya penulisan sy kali ni mengguris hati pelbagai pihak. Sy merasakan perlu untuk menukilkan apa yg perlu supaya segala yg mengganggu hidup sesetengah pihak dapat settle seadanya. Sy merasakan perlu utk diutarakan perkara ni memandangkan mereka enggan mengambil tahu, bersuara, bertanya tentang situasi sebenar. Jika ada yg ingin bersuara, ingin bertanya, silakan. Sy berdiam diri selama ini kerana bagi sy, ini perkara yg biasa berlaku dlm hidup, kenapa perlu susah-susah fikirkan. Tapi it seems like it isn't bagi sebahagian pihak di luar sana yg tak pernah penat jadi mak jemah sampaikan sy rasa perlu utk memberi pencerahan kpd pihak-pihak tersebut. Ya Allah, moga apa yg ku cuba lakukan ini dlm redha-Mu, berilah insan-insan ini hati yg terbuka menerima apa yg ku utarakan ini ya Allah. aamiin.

Secondly, sy ucapkan tahniah utk 2 orang sahabat yg bakal mendirikan rumahtangga atas nama Allah. Alhamdulillah. Buat kesekian kalinya, ketahuilah sy takkan pernah mengharapkan selain dari kebahagiaan anda.

I know this is too bothering in our life so I need to clear things out. Yes, sy akui sy rasa kami memang rapat, sebab bagi sy, dia antara sahabat yg awal sy kenal di bumi UKM ni, merupakan di antara orang yg memulakan persahabatan di UKM ni. Tapi ketahuilah, I don't love him, and I never did. People talk, yes, and I heard them from the moment we became friends. But what I did is ignoring them, because only me who knows what's inside. 

Ketahuilah, perkara ni bukan peristiwa yg asing dan baru bagi hidup sy. Dari sekolah, sampai sekarang, it happens. Berulang kali. And all I did is, ignore. Siapa mereka yg mampu membaca hati sy? Siapa mereka yg mampu mengubah hidup sy? Siapa mereka yg mampu mengubah rasa hati sy? Mungkin bagi anda, mungkin bagi mereka, ini perkara baru. Atau juga distereotypekan kes ni seumpama kes-kes yg lain. Tapi mengertilah, sy bukan seperti mereka yg meninggalkan akal kerana sesuatu. Sy bukan seorang yg berani melawan kuasa Allah.

Mungkin bagi anda dan mereka, menghargai seseorang terlalu sukar. Bagi sy, sy hargai sesiapapun yg hadir dalam hidup sy. As long as you didn't cross the line, you're welcome to my life and deserve to be treat nicely. Mungkin di sini silap sy, tidak membezakan penghargaan sy antara lelaki dan wanita. Menghargai, menghormati siapa awak, itu yg sy cuba lakukan, sama seperti yg sy lakukan kpd sahabat sy yg lain. Tiada bezanya walaupun suatu hari dulu kita pernah bertengkar, bertegang urat, bermasam muka. Yg cuba membezakan ialah mereka yg melihat dan cuba bertutur tanpa bertanya. Yg membuat spekulasi tanpa sebarang research terlebih dahulu. Yg menghukum dengan bukti yg berat sebelah.

This might be for the first and last for me to say it out, sebahagian dari prinsip hidup sy. Selama ni sy gagal utk luahkan sb sy khuatir akan mengkhianati diri sendiri tp sekarang, dengan apa yg berlaku, biarlah. Sy perlu utarakan apa yg perlu sy utarakan. One of them is, I can't fall in love to someone yg belum bergelar zauj sy. Setiap kali sy ingatkan diri sy tentang ni. Kalau benar someone wants the heart, take it from abi. Siapa kamu yg mampu mengenepikan ayah sy yg selama ni mendoakan sy sentiasa dalam jagaan Allah? Jadi mohon tidak berlaku salah faham. I just can't fall in love. Sebab tu sy tak kisah langsung jika sy berkawan rapat dari golongan lelaki. Dan sy tak ambil peduli langsung jika manusia berkata-kata tentang sy. Sebab sy tahu, sy masih mahu menjaga hati sy, insyaAllah.

Tentang kita, sy tahu, dan sy juga mendengar. Mungkin bg anda, sy hidup dlm dunia rekaan sy sendiri. Ya, benar. Sy hidup dlm dunia yg bagi sy, memudahkan hidup sy, dunia yg tidak perlu membebankan sy dengan perkara-pekara remeh. Ya, sy hidup sebagai seorang yg pentingkan apa yg penting dlm hidup sy, bukan apa yg penting dlm hidup manusia yg melihat sy. Ya, sy meletakkan label pd manusia, hanya untuk sy beringat, bukan utk sy memperlekeh sesiapapun yg hadir dlm hidup sy. Dan sy tetap memberi layanan yg sama kpd semua.

Sebahagian mereka pernah bertanya. Dan sy khabarkan hanya kebenaran dari hati buat mereka yg bertanya. Alhamdulillah jika mereka mempercayainya. To make yourself clear, this isn't the first. In case you didn't remember, this thing happened between sy dan salah seorang rakan dari pencak. If you try to remember, you'll see who he is. Perkara yg sama. Mereka menganggap dan berkata-kata tentang situasi yg sama. Dan perkara yg sama sy lakukan, I told them the truth, and I told him the truth. Sy hargai dia sebagai sahabat sy, tak lebih dari itu. Dan kami terpisah bila Dia aturkan. So please, jangan simpan any negative thoughts in your mind. Sy amat menghargai mereka yg hadir dalam hidup sy, yg rapat dgn sy, tapi tak bermakna I'd fall in love if they're guys. Layanan sy tiada beza antara lelaki dan wanita, tua dan muda. Siapapun yg datang, sy sambut sebagai tetamu dengan selayaknya. Permudahkan hidup, simple.

To tell you the truth, even rakan-rakan sy sendiri akui, "Kawan ngan ko ni rasa macam bercinta plak." Kenapa? Sebab sy betul2 hargai dan hormati sesiapa yg hadir dlm hidup sy bukan atas ingin mengambil kesempatan tapi atas niat untuk bersahabat. Ya, datanglah siapapun kamu, sy hargai kehadiran kamu kerana bagi sy, susah nak dapat orang yg nak berkawan dengan kita sebetul-betulnya, lebih baik hargai selagi mampu kehadiran mereka. But if you cross the line, I can't stop myself from punishing you, fairly.

Walaupun berkali-kali, bertalu-talu orang 'tuduh' sy dengan label yg sama, sy tenang, dan hanya mampu tersenyum. Tak mampu sy untuk menutup semua mulut yg berkata-kata. Biarlah, satu hari nanti akan berhenti jugak. Yg pasti, sy tahu apa kata hati sy. Tapi sekarang, tak. Sy perlu tegaskan, hati sy bukan untuk dia, bukan untuk sesiapa. Yg sy beri selama ini hanyalah penghargaan sy pada dia kerana menjadi sahabat sy.

Ya, sebagai wanita, sy tangisi perpisahan yg sy bakal hadapi. Sebagai sahabat yg sy rasakan selama ni menghargai dia, rasa dekat dgn dia, ya, sy tangisi apa yg bakal sy hadapi bila dia bertemu insan yg bakal temani seumur hidup dia, yg selama ni dia cari. Salah kah sy? Adakah ini dikatakan cinta? Maaf, bukan bagi sy. Buktikan pd sy, manusia yg tidak terkesan dengan perpisahan.

To you, maaf jika bahasa sy terlalu kasar utk anda.
"What a coward. Live your life on speculations? What a coward."
Maaf jika kata-kata ini terlalu kasar dan membuatkan anda terasa. Sy tujukan kata-kata ini buat mereka yg masih belum sedar tentang perbuatan mereka. Bahkan selama ni, sy tujukan kata-kata ini juga buat diri sy tika sy enggan bertanya perkara sebenar. Hidup sy takkan aman tanpa fakta, pengesahan dr mereka yg berkenaan. Sy tak mencipta dunia yg berasaskan perkara yg ragu, tidak pasti. If not, just ignore. Ya, itu sy. Jadi maaf, jika anda benar-benar tercalar dengan kata-kata ini.

To you, maaf jika kelakuan sy terlalu kasar utk anda. My ignorance to you start when I hear what you said to your friends, the discrimination towards me. FYI, dari mula kita berprogram di sekolah berkenaan, gerak hati sy dah mendahului dan alhamdulillah, Allah membantu sy utk melihat situasi yg bakal berlaku. Dan sy tak pernah menyalahi takdir tu. Siapa sy untuk menghalang kuasa Allah. Urusan hidup dan mati, urusan jodoh dan rezeki anda, tak pernah sy campuri. Sy tetap jalani hidup seperti biasa walaupun sy tahu tentang anda dari dia. Sebab bagi sy, ya silakan. Itu bukan urusan sy tapi itu antara Allah, anda dan dia. Tapi yg menjadikan sy 'berkelakuan kasar' ialah bila rakan-rakan anda sendiri yg menyuarakan kata-kata anda, jangan sampai sy ketahui tentang hubungan itu. Ya, sy terasa hati. Kenapa perlu libatkan sy dalam hal anda berdua sedangkan sy tak pernah cuba untuk libatkan diri sy dlm hal ini? Sy masih menunggu supaya anda bersuara tetapi kosong. Dan sy juga seorang manusia, yg tidak suka didiskriminasi. Jadi sy tekad utk berkelakuan sebegitu rupa, mendiskriminasikan anda dari hidup sy. Jadi sy mohon kemaafan atas perbuatan bodoh sy yg mengganggu hidup anda dan membuatkan anda lebih percaya, sy menyimpan rasa terhadap dia. Rakan-rakan pernah menyuarakan, mungkin sebab sy adalah sy, dan anda mempunyai perasaan tertentu yg menjadikan anda gagal berhadapan dgn sy. For you, and all of you who read this, ingatlah, tak perlu takut pada manusia, takutlah pada Allah. What do you expect me to do to you when you tell me about this? Kill you? Scold you? Or kill myself? Let me ask you this, pernah tak anda ask him, what did I do when he told me about you? *sigh*

That's it. Serasa sy, sy telah cuba menjawab segala yg perlu. Bagi mak jemah, mak jemah di luar sana, istighfar lah. Selagi anda masih mampu. Untuk both of you, sekali lagi tahniah dr sy, sy doakan semoga Allah permudahkan urusan kalian, moga Allah kurniakan kalian keluarga yg bahagia, penuh barakah. Sy mohon ribuan kemaafan atas silap sy menilai perkara ini hal remeh pd awal dulu dan enggan bersuara atas rasa tiada keperluan. Memandangkan berlaku terlalu banyak campur tangan pihak tak bertanggungjawab (mak jemah tak bertauliah sekalian), sy cuba sedayanya clear kan situasi ni. Sekian, wassalam.




Nukilan ikhlas dari hati
Cleo
~ Creating Ideas, Developing Words ~
Post a Comment