Saturday, April 23, 2011

[ Duka dan Suka?? ]

With Allah's love
Assalamualykum my dear


~ D U K A ~

Maghrib tadi, dapat mesej dari kawan tanya:
"Betul ka Dr. Redzwan da meninggal?"

Terkejut, amat sangat. Takkan lah.

Terus online, tengok Facebook. Yep, it's confirmed. Online YM, tak sempat nak bertanya sesapa, Piee masuk and gi tau kenyataan:
"Dr Redzwan da meninggal. Nak gi PK ni."

Innalillahi wa inna ilaihi raji'un... T_T

Dr Redzwan, lecturer Jabatan Pengajian Dakwah dan Kepimpinan da pergi menghadap Ilahi.

Hmm... Ust... Tahun Satu... LAD... Huu.......

Semoga Roh Ust tergolong bersama insan-insan yang dikasihi-Nya, amin ~


~ S U K A ~

Baru kejap tadi baca post kawan lam group, about tajuk tesis kami. Alhamdulillah, tajuk tesis yang aim dapat.

39 NUR 'AZIZAH BINTI MOHAMED NAJIB,A127655,PERSEPSI REMAJA TERHADAP KARTUN DISNEY.
Prof. Dr. Siti Rugayah Hj. Tibek

Alhamdulillah dapat tajuk ni. And dapat Prof Siti. InsyaAllah, nak mula latihan ilmiah awal-awal, macam pesanan senior-senior.

Tapi, sungguh. Suka itu tidak dapat mengatasi berita duka. Hmm...




Bercampur aduk
Cleo
~ Creating Ideas, Developing Words ~

Wednesday, April 20, 2011

[ Masih Merinduinya ~ ]

With Allah's love
Assalamualykum my dear


Hmm... That smell. I know that smell. Wait. Wait. Don't go away. Hmm...

Tengah-tengah membaca nota tadi, terlintas satu bau yang amat dikenali. Hmm... Bau tu... Rindunya...
It smells like my home. Rumah kat Klang dulu. Rindunya rumah tu...

I was raised there before I came to Penang late 1996. That house, I don't know how to describe. It's the best home ever. We have been moving in and out for several time before coming to Penang and it's the last home and it's the best ever.

Bau tu, bau yang selalu muncul tiap kali semua orang duduk ramai-ramai kat ruang tamu yang besar tu. Bau tu selalu ada bila kami adik-beradik berebut bukak hamper yang Abi and Umi dapat. Lepas satu, satu kami bukak. Then masing-masing makan sama-sama cukulet, jelly, anything we got. Tapi of course, tak semua Abi and Umi bagi makan.

Tapi sangat ingat bau tu. Sangat merindui saat tu. Sangat merindui rumah tu. Hmm...

Ingat lagi Abi balik dari oversea, tak ingat Jepun or Belanda masa tu. Abi pergi lama. Sangat lama baru balik. Malam masa Abi sampai rumah. Semua serbu Abi ramai-ramai. Abi keluarkan banyak toys yang pelik-pelik. Rasanya Jepun sebab ingat lagi Abi baling satu bola, ada bucu-bucu getah tapi bola tu bola plastik keras biasa and lutsinar. Abi cakap, Malaysia lambat teknologi dia. Negara lain dah macam-macam dah. Haa. That's the clue mengingatkan yang Abi definitely masa tu bawak balik bola mainan tu dari Jepun. hikhik.

Bola tu, dalam dia boleh nampak segala wires and everything. Bila bola tu melantun and hit the ground, keluar lampu yang warna-warni, sangat cantik! Sungguh, sangat cantik. And, bola tu bukan takat melantun, it vibrates! Haha. Kami mula-mula takut nak pegang bola tu. Semua tengok pelik je kat bola tu. Tapi Abi punya pasal la, Abi ambik bola tu, bagi setiap sorang kami pegang and baling. haha. Lepas tu memang semua dah tak takut. haha. Sangat seronok waktu tu.

Wah. Rindunya. Rasanya dah lama tak ingat kat memori ni. Dah lama tersembunyi. hmm... Bau tu...


*Semangat type in entri ni lepas bau tu hilang. Takut nanti lupa. Cleo memang susah nak mengingat memori-memori lepas. Either memang tak suka or memang tak sempat nak ingat, sama ja. Tapi bila tulis in diary or type in here, insya-Allah tak lupa sebab boleh tengok balik. Tak nak lupakan memori ni. huu ~





Merindui
Cleo
~ Creating Ideas, Developing Words ~

Monday, April 18, 2011

[ Ala.... Kecewa Suda... tapi Gembira untuk Dia *wink wink* ]

With Allah's love
Assalamualykum my dear


Ala..... Dah nak kawen dah pelakon melayu feveret Cleo...

Kecewa la jugak kan tapi bajet cam kenal je. haha.

Apa-apa pun, tahniah tuk Ashraf Muslim. *wink wink*

Ni berita dia. Silalah baca ~

And to my whole time Malay favourite actor:
Moga sentiasa dilindungi dan dirahmati Allah menghadapi kehidupan mendatang, amin ~

*Kalau lah dapat gi kenduri dia......huhu*





T A H N I A H ~
Cleo
~ Creating Ideas, Developing Words ~

Sunday, April 17, 2011

[ . . . Sebaliknya ]

With Allah's Love
Assalamualykum my dear


So, tajuk tersebut merupakan kesinambungan selepas beberapa hari untuk entri ni.

Hukhuk. Huk. Huuuaaaaa.....!!!!!


It's all happens when Cik Haniza called me pagi tadi, lepas balik tasik.
"Jijah, handphone Paan ada kat Jijah tak?"

Hup..!!

Baru teringat! Wasurete shimatta!
OMG!

Handphone Paan!!

Masa tu on the way gi PJ, nak gi kat my sis, amek my ikan she took last Friday.

Selongkar punya selongkar beg, memang sah tak de. Pening pening cari lam keta Abi, pun tak de.

 Abi terus cakap call back kawan tadi, bagi tau cepat handphone tu dah hilang. Then, terus call gi tau Niza berita amat buruk tu. Hukhuk.

Sangat bersalah kat Paan. Huuaa ~

Balik terus YM Paan. Pastu keluar balik gi tasik, ikut route pagi tadi gi carik balik. Walaupun Paan cakap tak pe, dah tak de rezeki (memang optimis la Paan..solute kamu..), tapi tetap cakap kat Abi nak pegi jugak jugak carik kat sana. Sebab lam hati ni memang kuat merasakan handphone tu masih keseorangan kat sana. Abi ngan Naim cakap dah ada orang amek tapi hati ni masih kuat feeling  kewujudan dia kat situ.

Tapi ye lah. Betul kot Paan cakap. Memang tak ada rezeki. Memang cari tak jumpa pun. Sedey.... Terus down pastu. Cuba gak calm down dengan coolblog tapi . . . tak berjaya pun. Hukhuk.


Adey... sangat susah hati. Sangat sangat susah hati.


Buat kamu Paan:

Amat sangat memohon maaf atas kesalahan saya itu... Andai mampu ku carikan yang baru untukmu ~




Jatuh dan terjatuh lagi
Cleo
~ Creating Ideas, Developing Words ~

Saturday, April 16, 2011

[ Tak Boleh Belah Betol! ]

With Allah's love
Assalamualykum my dear


I guess those phrases aren't suitable for this entry but what.. EVER!
Huh!

Rasa cam nak pukul orang je.
Bagi ngan slipar pun best gak rasa nya. Tak payah sentuh.

Mengada tahap bewak la weh. Adoi. Bewak pun cool dari dia kot. Dia ka? Depa ka? What.. EVER!


Dok agak dah nanti messsstiiiiii ada yang nak buat perangai lagu ni. Cet betol. Berapa kali dah dok pesan, siap tampal senarai tu satu-satu depan bijik mata kot! Pergh..!!!

Hingat aku kuli hampa ka weh?! Pergh..!!!

Siot.

Okay, fine. Memang la tanggungjawab aku buat keja tu memandangkan AJK aku dua orang tu memang tak guna punya orang. Tapi berpada la weh. Hang yang punya salah, tak reti-reti nak ikut cakap aku, tiba aku jugak nak kena buat balik. Pergh..!!

Dah la program cam ngan hapa gi. Naik menyampah aku nak pikir dah sal program tu. Sekali mai buat hal lagi. Aku dah letak jawatan la weh. Pandai pulak kata benda dah lepas, biaq la. Tapi ni? Pe cer? Siot la.

Weh, orang lain, walaupun bagi nama betul segala, yang silap tu typist nye hal, tak dak maknanya nak terhegeh-hegeh mintak buat laen. Pasrah ja la. Ni bukan kata salah typist. Hang yang tak amek action bila orang suruh, tu nak bagi beban pulak kat orang. Suda la wey. Mengada terlebih. Payah la bila dok buat perangai lagu ni. 

LEN KALI BUAT GHEJA SEKALI DOW. JANGAN BIAQ AKU BUAT GHEJA SORANG. TAKAT NAMA ATAS KERTAS PANDAI PULAK NAK MENGADA. ALASAN KELILING PINGGANG.




*kata aku emo? hang? pergh, jangan main tuduh weh. hang pon sama der. belah boleh tak?


**Buat para pembaca, mohon maaf atas kekasaran. Yang pasti, tiada di antara you olz yang terlibat. 
So, jangan ada pulak yang mengada nak terasa lebih, okay?



Sangat hangin dan menyampah
Cleo
~ Creating Ideas, Developing Words ~

[ Gembira dan . . . ]

With Allah's love
Assalamualykum my dear


Huhu. Hari ni sangat sangat gumbira. Lalalalala ~

Kenapa? Sebab nya . . . .

Satu:
Hari ni hari dapat anugerah inovasi, alhamdulillah.
More about anugerah ni, klik sini.
**Gambar nanti upload kayh**


Dua:
Segala plan untuk hari ni dari pagi sampai sekarang, alhamdulillah Allah tolong permudahkan. And thanks to Afiq yang setia bersabar sepanjang perjalanan. hihi.


Tiga:
Abi ngan umi datang lagi. Yeay!! Ramai-ramai pakat tidoq umah Pak Su jom!!


Empat:
Dapat bergambar ngan Prof Rugayah kat majlis tadi. Prof peluk I. Waaahh... Segan dan terharu di situ. hikhik.


Lima:
Cik Haniza telah memberi sebungkus cukulet Sneakers!! Yeay lagi!! Wah... amat sangat happy okay..
Cerita lanjut, klik sini.
Thanx niza...hukhuk


So, sekarang dah boleh tidur dengan lena bersama simut.

Ciao!

Oh! And terlupa pulak. Dot dot dot kat atas tu, means ada terasa sikit ngan someone kejap tadi. *Sempat lagi terasa* Hadoyai.. Sabo je lah awak ni.


Lalilalalalili ~
Cleo
~ Creating Ideas, Developing Words ~

Thursday, April 14, 2011

[ Exam dan Cukulet ]

With Allah's love
Assalamualykum my dear



Wahahaha....adoyai....time time exam ni lah amat sangat terasa nak makan cukulet tapi.... kesempitan kewangan membatasi segalanya... tak boleh, tak boleh... lebih sanggup tak makan cukulet dari tak makan nasi...huuu

Tengok iklan ni lagi kuat terasa nak makan cukulet tu. Aigoo ~~

Jangan la begitu....huaa
 

Semalam:

1 message received

Open

"Kan abi dah bagi duit sikit tu, pegi la beli coklat tu. Sori umi tak sempat nak beli hari tu.
U exam jangan tak makan pulak. Beli la kismis n kurma. Senang beli terus jus tok guru tu."

Umi...... Abi........

Nak cukulet.....!!!



Sob sob
Cleo
~ Creating Ideas, Developing Words ~

Wednesday, April 13, 2011

[ Subjects Links (1) ]

With Allah's love
Assalamualykum my dear


Recently, I have lots of tasks that really need me to use the uploading process. So I decided to upload as much as I can in 2shared.com so that next time, I still have the information even if my lappy was sent to ICU again and again and again, which is totally gonna be. lol.


So these are some of them. More to come. Those who wants to download, you have my permission. =)






Pit pot pit pot
Cleo
~ Creating Ideas, Developing Words ~

Sunday, April 10, 2011

[ Jom Join Bloglist Haris Kaito ]

With Allah's love
Assalamualykum to my dear


Okay, disebabkan Cik Nin telah mengetag saya, jadi dengan lafaz bismillahirrahmanirrahim saya memulakan entri kali ni. hehe.


So, syarat 1: Tajuk. Done.
Syarat 2: Link. Done.
Syarat 3: Follower. Done.
Syarat 4: Gambar. Done.
Syarat 5: Tag 2 kawan. Tiqah Arshad & Cik Ecah. Done.
Syarat 6: Link entri. Done.

hehe. So so simple. Dah siap. Tadaa ~

So, bagi yang ditag, jom join sesaja. hehe.


Mode: Ntah apa-apa
Cleo
~ Creating Ideas, Developing Words ~

Saturday, April 9, 2011

[ Treasures of Cleo ]: [ Taming Sari III ]

[ Treasures of Cleo ]: [ Taming Sari III ]

http://ewarga1.ukm.my/ewarga/

~ Creating Ideas, Developing Words ~

[ Taming Sari III ]

With Allah's love
Assalamu'alykum to my dear

Alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah.. Takbir!

Ya Allah, tak terbayang rasa gembira sekarang ni. Syukur, penat lelah kami mendapat hasilnya.

Taming Sari III diumumkan pemenang Anugerah Inovasi UKM kali ke-6 untuk Kategori Sukan. Alhamdulillah. Syukur. =)

Baru 10 minit yang lalu, Paan tag kat gambar ni. Alhamdulillah.

Klik untuk zoom.

Ya Allah. Amat sangat tak terbayang rasa syukur.

Ye lah, masa nak hantar report tu, was-was jugak. Dapat ke menang dengan macam-macam masalah sepanjang program? Tapi, ye lah, program mana yang tak ada problem. Alhamdulillah.

Untuk semua yang berusaha bersama sama ada dari permulaan, pertengahan mahupun kemunculan di saat-saat akhir, semua usaha korang berhasil. Alhamdulillah & thank you. =)

To our beloved coach: Abang Man>> Tahniah. Tercapai jua hasrat Abang Man. =)

Niat di hati di kala ini:
Moga-moga kejayaan ini tercapai juga untuk Taming Sari 4. Tidak mustahil. Insya-Allah.


Bersyukur tidak terhingga
Cleo
~ Creating Ideas, Developing Words ~

Friday, April 8, 2011

[ Things that . . . ]

With Allah's love
Assalamu'alykum to my dear


AAAAAAAaaaaaa.....!!!!!!  

Fuh ~

AAAAAAaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.......!!!!!! 

Hehe ~

Ni semua angkara mereka-mereka ini. Things that . . . sangat lah cute!!

Subhanallah, diciptakan oleh Allah yang Maha Kuasa mereka-mereka ini tersangat kiut untuk perhiasan dunia manusia. Sebagai penyembuh duka lara, penghilang sakit jiwa dalam hidup yang serba tak kena. Cewah. Lalala ~

Okay, sekarang tibalah masanya yang dinanti-nantikan. Dipersilakan mereka-mereka yang tercalon untuk menampilkan diri!!
 
*Applause please*

Pencalonan pertama:

Cumilnya mata ~

Pencalonan kedua:

Amek dari profile picture FB sape ntah. Tak kenal pon. hehe ~

Pencalonan ketiga:

Beg Domo ~

Pencalonan keempat:

Anatawa Totoro-neh?

Pencalonan kelima:

Annoyed ke..? Tolonglah ~

Pencalonan keenam:

video
Ni video arwah anak-anak Totoro ~


Pencalonan ketujuh:

Puss in Boots - Shrek

Pencalonan kelapan:

Arwah gak ni. Tak sempat nak belai ~

Pencalonan kesembilan:

Appa!!!

Pencalonan kesepuluh:

Aaalalalala... Kecik nye kamuu ~

Jadi, sila undi calon yang paling anda sukai sekarang, terima kasih. 

Kalaulah dapat pegang ~



Kecomelan
Cleo
~ Creating Ideas, Developing Words ~

Wednesday, April 6, 2011

[ Silence ]

With Allah's love
Assalamualykum to my dear

My bro had gone now. Back to his college. I sent him this noon at the KTM station. Well, it felt so awkward and ... Well, I had to admit, I wanna cry. If only he could stay with me a bit longer at this moment. Surely, I need my family to be with me right now cuz feeling so down. Like my friends use to say, morally down. haha.

And now I'm alone. Of course, with my cousin in this house but it's not the same, you get me? *Sigh*

Wani once said to me while I was driving. About me and my bro. She said it's a bit different from the others. She said it's because of the bond between us. For her, normally bro and sis didn't get in together so well like us. Actually, it's because of my father. He told us long ago that he wanted to see us be together, which means do live our life together as a family, as siblings. Because he's seen siblings willing to 'kill' each other and he don't want us to be like that. His method: Everywhere we go, everything we do, shall be done together.

Well, I guess his hard work paid off. Alhamdulillah and gratz to Abi.

Anyway, it's headache time so I guess Bye bye love ~


Sob sob
Cleo
~ Creating Ideas, Developing Words ~

Tuesday, April 5, 2011

[ ICU : My Lappy or Me . . ? ]

With Allah's love
Assalamu'alykum to my dear


Dear, I guess today is not going to be easy for me. Naze? Because today's the day I make the conclusion. For what? For every single thing that happened when my lappy went to ICU, when every single task can't be done by me. Every single thing, no, I mean every single person I know showed me the real them. It's not so hard but it is heart breaking.

It's hard for me, someone who don't like to ask help from others, but it was hard enough when some of them just can't try to understand the situation. All they know were to put the blame on me. *Sigh*

Well I guess now I know who's who in the inside.

In Tangled, Rapunzel's mother said this phrase to her:


"Mother, knows best."

Well, in my case I would say:

"Father, knows best."

Cause it happened just like what my father told me once:

People will never look into you if you have no values. You'll develop your own values, whether you realize it or not and so do people around you. They come to you when you have benefits to them, and they go away from you when you are nothing to them.

That's what my father told me. But for me, there's one more single phrase to add:
To be worse, they go away and leave the blame on you.

Well dear, that's the first thing. Second is, I just don't get it. I don't think that my words are too hard for them to understand, do I? Sometimes, it just don't make any sense, you know. They just don't get it when I said I can't help them not because I don't want to, but it's because I can't. And those people, they just can't stop urging and staying around. Haaiizz.

When I told them the truth, tried to talk to them as polite as I can, they didn't try to get it. But when I started to be little bit firm, they said I was being emo. What a stupid statement came out of nowhere. I just don't get it. I've tried several times to make them understand the situation but they just LOVE to make things harder and when they got scolded, they blame it on me. Gosh!

They should be grateful for I just send them a message rather then call them on the spot and spat everything. They just LOVE to make things harder, don't they? Hmm.

Third thing is, things change now. When people got something, they just... change. I don't know how to say this but that's what I fell like. I just felt left out. Not like before. I guess, it's my fault from the beginning. I tend to forget who I am actually. I'm just a secretary, nothing more or less. I just need to do my part and do nothing more than that. Personal life, is to be abandon right now. Well, if that's it, I guess I'll just have to be like that. I need to remind myself all the time from now on. It hurts but I guess it's better for not being hurt more than this.

Well dear, it's getting late now and I can't wake up in the morning with panda eyes because I have a trip to Astro tomorrow morning. And I can't drive early in the morning with half-opened eyes, can I? Plus, my bro is here and I don't want him to see me like this in the morning.

Well, see you soon. Ciao!


*Psstt, I guess it's my turn to get out from the ICU.




ICU
Cleo
~ Creating Ideas, Developing Words ~