Friday, January 4, 2013

[ Gentleman = Siapa Di Hatiku? ]

With Allah's love
Assalamualykum my dear

This time, bukan sebab ketagihan nak update tapi sebab ada satu persoalan yg ditimbulkan oleh Cik Ayu petang tadi and a comment from Cik Aliaa menarik minat sy untuk berpanjang lebar kat sini. kikiki.

The statement:
Man when they laugh, it always a silly sound they make, when they smile it always a crook smile they make.. They are suppose to be serious then they are gentleman.

Statement ni she got from a novel and she asked for my opinion. For me, of course I said: Totally agree. hoho. And this is why I said that.

Someone, or more so lots of people said: Tak best la serious memanjang. Kena la melawak sama. Kalau tak cepat tua la. Serious ja, stress hidup kot. And more, more, and more.

Haha. Okay, tu pandangan you all. Bagi sy, yg menaip, agak kurang setuju di situ. You see, for me, it's kinda hard to put my trust for someone yg tak habis-habis melawak, joking around, asyik main-main, susah nak tengok bila masa dia serious in what he's doing. Dalam Islam sekalipun, Rasulullah SAW dah berpesan, "Dan janganlah kamu banyak ketawa kerana banyak ketawa itu matikan hati." - Riwayat Ahmad. *Boleh rujuk pada ulama/ustaz/ustazah untuk lebih yakin ya.*

Most of the time, bila sy utarakan hal ni, ramai yg respond lebih kurang macam ni:
Alah, habis tu takkan nak serious memanjang.
Stress gila hidup macam tu.
Takkan nak kawan ngan orang yg menangis memanjang kot.

And much more. Oh my, my. Dear, kenapa biarkan diselubungi misteri? Kenapa negatif? Look at the bright side. Kenapa Islam anjurkan macam tu? Baca ni, and tanya sama hati.


Dilihat pada diri seorang lelaki tu sendiri, hilang terus ciri-ciri kepimpinan kalau bagi sy - so bukan gentleman. For me, a gentleman is someone yg kita rasa kita boleh percaya dengan kepimpinan dia, insya-Allah. Bukan tak boleh joking tapi berpada-pada. Rasulullah SAW sendiri, bukannya tak pernah buat lawak, bahkan banyak sirah menunjukkan Rasulullah SAW melawak TAPI Rasulullah SAW tak berlebihan. Paling jauh ketawa hanya tersenyum menampakkan gigi Baginda SAW. Cuba bayangkan: Ada two guys, A and M, pakai smart betul, a suit yg nampak kemas dengan rambut yg disisir rapi, penampilan yg kemas terjaga. (Kemas okay, jangan bayang yg hensem.) You look from a distance both of them talking dalam satu kumpulan kecil. Tersenyum menyapa and mula bersembang rancak. Tiba-tiba all of them gelak besar terbahak-bahak, kecuali si M yg hanya melemparkan senyuman manis. Okay stop. Let me ask, antara A dengan M, yg mana nampak lebih meyakinkan? Yg mana dear lebih prefer to look at? If both of them vome to you, which one you will feel comfortable with? :)


Tiada sensitiviti - defintely bukan ciri-ciri a gentleman. A gentleman is someone yg sensitif dengan persekitaran dia, sensitif dengan orang keliling dia. Beza dengan yg kita nampak sekarang, kalau boleh runtuh, dah lama runtuh kedai-kedai mamak tu dengan suara gelak tawa guys. Kadang-kadang it's annoying sangat bila duduk satu bumbung dengan orang yg macam ni. Macam dia ja yg nak bercerita, melawak. Dah tu kita pulak kena peda dok tengok kawan kita yg dok bercerita, tak dengar suara. Orang macam ni, memang tak gentleman. Tak dak sensitiviti langsung. Kalau diberi pilihan, tak sanggup pilih orang yg tak sensitif macam ni.


Tak serious = tak ada komitmen 100% - tentulah bukan gentleman. A gentleman is someone yg take serious in every decision he made, every work he did, every responsibility he got. Bukan tak pernah, tapi ramai yg sy jumpa, sibuk melawak, asyik joking around sampaikan kerja yg dibuat tak dapat siap on time. Kalau siap sekalipun, not the best from him. Sangat tak memuaskan. And yg paling annoying sangat, bila mesyuarat yg dijalankan became satu pembaziran masa yg massive! Yg ni sangat sangat sangat annoying for me. So not gentleman. Mesyuarat yg sepatutnya dapat hasilkan penyelesaian untuk macam-macam permasalahan and tamat dalam masa sejam dua, berlarutan sampai empat lima jam sedangkan masalah tak dapat penyelesaian langsung. Hatta penyelesaian tak terbincang dengan detail langsung. Sibuk nak melawak, konon tak nak stress, nak bagi semua suka masuk mesyuarat. Hisy. Buat la lawak macam maharaja lawak sekalipun, tak dak sapa dalam dunia suka masuk mesyuarat. Sebab mesyuarat menyebabkan semua gerak kerja terpaksa hold dulu, betul kan? The best solution is singkatkan waktu mesyuarat tu haa. Be precise, ringkas, padat, kritis untuk setelkan masalah or whatever it is in the agenda. Orang pun puas hati sebab masalah setel, masa pun tak banyak terluang dalam mseyuarat. Haa kan kurang dosa kat situ (dosa bazir masa satu hal, dosa buat orang menyampah satu hal, dosa melawak lebih-lebih sampai orang terasa satu hal) ^^


Dalam ketegasan, ada ketenangan - this is gentleman. You are being serious but in the same time, you make people around you feel comfortable working with you. Tegas or serious tak bermakna kena garang, kena marah-marah, tengking-tengking tapi tegas menunjukkan dia tahu apa yg dia tahu, dia tahu apa yg dia perlu, and he's aware of his job. He's firm, yakin diri. For me, melawak yg nak bagi hilang stress tu bila jokes yg dibuat tak mengganggu perjalanan gerak kerja yg lain, tak buatkan orang pakat lupa tujuan sebenar or bidang tugas or niat sebenar or whatever the situation is lah. Dengan erti kata a simple and short one. Bukan yg melalut sampai dah macam buat show dah tengok. =.= 
So bila lepas jumpa dia, orang tak la serabut otak pikir, apa la yg ku nak buat tadi sebenaqnya. Tapi orang pikir, alhamdulillah, lega sikit rasa. Tenang sikit nak sambung kerja ni. Itu baru gentleman, tak menyebabkan orang lain susah sebab dia. ^^


Looks sweet - this is a gentleman. Nampak sweet ja orang yg selalu tersenyum. Banding orang yg selalu gelak kuat. Kan? ^^
Plus kalaupun orang kita kenal tu jarang bergelak ketawa, tapi setiap kali dia tersenyum apa kita rasa? Tanya sama hati. Sweet, and selalu buat orang rasa sweet bila dengan dia, that's a gentleman. ^^


Kebiasaan orang yg suka melawak tanpa dia sedari, kata-kata dia buat orang tersinggung - this is definitely tak gentleman. Sy ulang, kebiasaan. Kalau ada terjumpa yg tak macam ni, alhamdulillah. Even orang gelak ketawa dengan jokes dia, tapi who knows, hati orang lain-lain. Dikhuatiri banyak yg tersinggung. Bagi yg selalu beringat, mohon kemaafan lepas joking around tu tak pa lah, kalau yg jenis langsung tak peduli? Hmm. Tak mo la hidup ngan orang macam tu, satgi keja orang dok terasa ngan dia ja, kita nak hidup pun tak senang jiwa. Kan dah speak the oath sehati sejiwa till jannah tapi macam mana nak ke jannah kalau nanti depan pintu syurga ramai yg halang? Yg tu memang terbukti, jelas lagi nyatalah: NOT A GENTLEMAN.

Yg jadi masalahnya sekarang ni, typical Malays termakan hujah typical dari luar through media, yg stereotype terus serious means garang, tak boleh bawak melawak, and semua yg negative lah. Tapi sebetulnya, being serious is what Islam really teach us to be. Tak percaya? Balik ke masa silam, tengok semula timing Rasulullah SAW melawak and timing Rasulullah SAW being serious. Stop thinking: Rasulullah tu lain lah, dia rasul. Stop it. Bukan ka Allah dah bagi tau kita: Rasulullah SAW sebagai contoh akhlak terbaik. Maksudnya tahap akhlak kita dengan Rasulullah SAW tak mungkin sama level, tapi boleh ja kita cuba sebaik mungkin contohi, betul kan? ^^

Boleh cuba baca some stories here, and here, and here. Sy hanya cuba permudahkan, but you shall do more research my dear. To make sure you get the real reason for your choice of becoming a gentleman muslim.

So ringkasannya di sini:
Being serious means he's ready for being responsible. Kalau nak ikut Barat sangat, tengok balik bilamasa seseorang tu mula dipanggil a gentleman. A gentleman memang selalu digelar bila seseorang tu dah boleh diberi kepercayaan. Contohnya, yg selalu kita dengar, "My boy has become a gentleman." dalam filem-filem.



"A true gentleman is one that apologizes anyways even though he has not offended a lady intentionally. He is in a class all of his own because he knows the value of a woman's heart." - Shannon L. Alder

Nampak tak? A gentleman cuba untuk tak offend sesapa pun, tak kira la a lady or not. Cuba perhati orang yg banyak ketawa, most of them yg sy kenal would say: Biaq pi la dia nak terasa, kesah pulak aku. Or: Terasa ka? Memang nak paku pon. Then mesti ramai-ramai gelak, kan? Or any sorts of that. That's not a gentleman, my dear. Kalau dia sorang yg serious and sensitif about keliling dia, dia dapat sense, someone's hurt or better, he knows his words will offend other people, jadi dia elakkan. ^^



"A gentleman is someone who does not what he wants to do, but what he should do." - Haruki Murakami

Ni boleh tengok balik point yg ke-3 and ke-4. Take your time and cuba kaitkan apa yg Haruki Murakami sebut dengan dua points tadi, my dear ^^



"Being male is a matter of birth. Being a man is a matter of age. But being a gentleman is a matter of choice." -  Vin Diesel

Kenal Vin Diesel? Yg dua atas tu tak kisah la tak kenal. Tapi yg ni sapa tak kenai memang saja la. Tengok Vin Diesel macam mana, and tengok apa yg dia kata. It's a matter of choice. So guys, choose now, wisely. Either you nak jadi a gentleman muslim or you nak jadi someone yg opposite of it. ^^


Gambar hiasan - drama ni memang shows perbezaan a gentleman and a man.

So that's it my dear. To Cik Ayu and Cik Aliaa, ni jawapan sy yg panjang berjela and take time sikit nak hasilkan ni. hoho. So harapannya berpuas hati lah dengan my opinion ni. kikiki. Till we meet again, my love. Adios!




Yearning to meet a gentleman
Cleo
~ Creating Ideas, Developing Words ~
Post a Comment