Monday, January 31, 2011

[ Ntah Hape-hape Ntah ]

With Allah's love
Assalamu'alykum to my dear


Hari ni, sangat lah sejuk kat sini walaupun dah tengah hari dah ni. Nak gi lunch pun dah tepat timing dah. Tapi tetiba hati ngan jantung ni panas lak. Termasuklah muka nih. Hangat hati di hari yang amat sempurna untuk buat kerja ni. Nyesal bukak facebook awal-awal tapi tak jugak. hehe. Whatever.

Yang pasti, sangat hangat hati pada sorang manusia, hamba Allah ni. Okay, fine, kira bagus la dia menegur, thanx la, tapi ayam tol. (dah mula dah..boleh stop membaca kalo terasa tak mau turut tereffect, okay?) Ntah hape-hape ntah. Bongek pon ada, pinggan mangkuk pon ada sama.

Bongok tak bongok manusia tu, orang da cukup baek dah, tak marah-marah "kawan" si manusia tu. Orang tulis baek2 kot, elok2 punya. Kalo ikut hati, mau cursing jugak kat wall mamat tu. Sebab? Mesti dear pening kan? okay, slowly kay.

First of all, mamat tu. Haaiizzz..... haku memang hangin ngan dia lama dah okay. Tahan ja sebab cakap kat hati, sabar, biar dia jalankan tugas dia dulu. Tegur sikit-sikit, jangan sampai dia terbantut terus nak buat kerja. Wey, orang dah cukup banyak tahan tau dak. Mamat tu bukan amek pusing pun, bukan takat orang sorang bengang kat dia, or maybe bukan dia tapi perangai dia, I'm not alone in this. MT ngan coach kami pun hangin jugak ngan cara kerja dia okay. Hari tu memang niat tak mau dah ungkit sal TS3 ni, tapi peristiwa tadi tu memang. Haaiiizzz.... Bapak, tak sedar diri langsung. Dah agak dah, tu memang geng dia. Dok becking sangat, cam ***** gi. Boooo ~

Okay, kat situ memang dah nampak api tu tak pernah padam, kan? kan? Okay. So, I dah tekad memang tak mau kipas bara yang dok ada, biaq la lama-lama nanti terpadam sendiri. Tetiba tadi, ada satu wakil sekolah tu menyampuk hal lama. Haaaiiizzz... Bajet nak mendidik la kan. Okay, fine. Cuma yang bagi haku hangin tu, dia fire tak tau hujung pangkal cerita. Bak kata orang, saja ja cari gaduh. Tak paham haku.

Klik je kalo nak baca betol2.
Okay, ni memang lama dah komen ni. Wey, kalo ikutkan, tu kira bersyukur dia ku komen punya baik dan bersopan camtu. Kalo program-program lain, jangan harap la weh. Nak senyum kat orang yang buat perangai and buat salah pon haku meluat yang amat. Dia punya salah, dia punya hal, dia punya sebab, orang lain yang kena tanggung padahal MT semua dah peringat, bagi macam-macam dah nak bagi dia beringat sama, tu TANGGUNGJAWAB dia weh. Habis, bagus sangat ke kalo utamakan dosa daripada kewajipan? You belajar agama kan, malah you belajar lagi mendalam dari I kan? Kaji al-Quran dan Sunnah. Belajar dulu pun bukan kat sekolah yang lopek, kat sekolah yang semua orang respect la konon, terbaik antara sekolah agama. (Belah, haku tak pernah membezakan taraf sekolah cam masyarakat tu. Yang beza ATTITUDE PELAJAR tu sendiri.)

Lepas komen tu, lama jugak haku nak tunggu report dari dia. In fact, he was the last one to submit his report to me. Hangin tak hangin nya ku masa tu? BANYAK ALASAN KAMU! ORANG DAH BAGI TAU CEMANA CARA SENANG NAK SUBMIT, TU PON TERHEGEH-HEGEH, TAK RETI-RETI NAK HANTAR KE?! AMBOI, BUSY TARA MANA SANGAT SAMPAI TAK BOLEH NAK SINGGAH LANGSUNG FOYER KTHO TU HAH? APA, KAJAI NGAN KTHO TU MACAM KKM NGAN ZA'BA KA?!

Haaaiizzz.... Aku diam ja. Diam. Sebab aku tau, segala yang keluaq dari mulut ni memang bakal kena tepat setempek kat dahi tu. Tajam, in fact boleh membakar sampai ke tua. Benci tu toksah dok cakap. Kawan-kawan sekolah yang dulu kena pun sampai sekarang hingat lagi. Dengan you? Apa ada hal? Ada aku kesah? Bongek!

Okay, okay. Seems like ni dah lari dari tajuk ni. Enough. Aku tak mau state any further comment. Bagi yang berkenaan, belajar lah. Kalau setakat kerja mudah tu you tak dapat nak handle, cemana nanti bila you nak handle segala hal dunia yang memang real and kaw-kaw punya. Aku tau, hang pun macam aku jugak, ego tinggi. Bukan aku nak suro hang jadi cam aku, tapi aku nasihatkan, ego tak baik untuk "kesihatan".

Hah. Dah. Second point yang membuatkan hangin ini datang di kala hari yang amat tenteram ni:
Bila manusia tu datang buat hal. Bongek ke hape. Aku tak kacau idop dia weh. Bapak ar.. (er..kesian bapak..asyek kena ja..sori r..)

Klik ja, baca betul2. Nanti jangan ada plak yang serbu tak pakai helmet.
Haaa... Dah baca kan? Haku sangat tak paham ngan mamat ni. Ade aku kaco idop dia? Sengal la. Wey, bongek! Habeh tu, apa fungsi facebook hah? Guna saja2, bazir masa, tak ke tu amalan syaitan? You pun seangkatan ngan mamat ni kan? So you patot tau kot, lebih mendalam hal-hal ni. Dah banyak fatwa keluar sal ni, takkan you buta tuli sangat. Kata sekolah (konon la), tapi apesal la you sendiri tak ada info yang lebih dari orang lain? Musykil weh.

Alasan tak bleh blah langsung. Habeh tu, yang tuan punya wall ni, kacau hidup aku ngan bebanan kerja-kerja yang dia tinggal terbengkalai tu apa cerita bro? Kacau hidup aku ngan akibat PERBUATAN dia tu kat aku apa cerita? Effect hidup aku kot. Dia boleh la lani, hidup senang lenang, lepas semua kat aku. Bijak betul, aku rasa memang boleh jadi kes bunuh kalo aku tak belajar agama dulu. Tak mau aku kena hukum bunuh balik sebab aku bunuh dia. Tak berbaloi langsung. Perlu ka aku korban hidop aku demi orang camtu? Peerrgh... Pi **** la. (lama tak guna perkataan ni)

Bapak. Tu kira bersopan tu, aku mintak TOLONG kat mamat tu. Tak de pon aku state kat situ arahan aku. Pergh... Wey, manusia. Ni, kalo aku nak bagi arahan, bukan macam tu ayat yang aku guna. Lembut sangat. Dengan orang macam mamat tu, tak dak guna berlembut, mintak tolong segala. Bukti? Tu, dah ada bukti. Yang aku sebut tadi tu. Ko tak puas hati lagi ke manusia? DAH TERBUKTI LA WEH.

Kalo ikutkan masa tu, aku nak ja bagi arahan kaw-kaw kat wall tu. Tapi aku pikir, lebih baik jaga adat, sopan bila nak post kat wall orang, tak kira sehangat mana pon hati aku time tu. Bongek ke hape?! Aku tengok orang laen tak dak la nak manners sampai cam tu. Bila dah bengang, depa maki terus kat wall kawan tu. You la....aaiiisyy.....aku rasa nak cepuk2 je you. Sumbat bagi melekap sekali kat otak tu.

Nak kata hangin, memang SANGAT hanging masa baca komen tu. Mamat ni pe hal?? Tapi tak apa, cool girl. Dia cuma nak tegur. Yang lebih-lebih tu, aku dah serah kat dia, duduk dulu diam-diam, risik dulu maklumat kat mamat tu, situasi masa komen2 tu berlaku.

Sekali dia balas cenggitu weh! Ayam tol. Lu pe hal la bro? Nampak sangat lu memang nak cari gadoh, bukan nak menegur or anything positive. Ni pandangan aku, and kalo you tak percaya sangat, bukan aku sorang yang cakap camni. CARA YOU TU TAK BETOL, BONGEK! CARA YOU TU, CLEAR SANGAT MEMANG NAK CARI GADOH, BONGEK! Pergh..... Nak lawan cakap pon ngan aku.

Baca ni. Jangan skip pulak. Malas aku nak cerita balik banyak kali.
Okay, masa reply ni, memang dah agak cool sikit sebab pikir, udah2 le tu. Tak payah la nak cari gadoh ngan orang camni. MANUSIA JENIS TAK PAHAM BAHASA DIA NI. So, I pun tulis, thanx. Ye la, thanx la, dia tegur kalo dah memang WUJUD JUGAK MANUSIA macam dia tu. SEBONGEK dia tu. Hape la b*h*** sangat aku pun tak paham. Mende la mamat ni. Esok-esok, aku kesian kat isteri dia ja. Jenuh nak bercakap ngan orang camni, seumur hidup pulak tu. Ya Allah, hindarilah aku dari manusia sebegini.

Bila baca komen mamat tu, yang last, lam hati aku ni ja:
TAK PAYAH NAK COVER LA BRO. BELAH BOLEH TAK? MEMALUKAN KAUM YOU, MEMALUKAN UMAT YOU, MEMALUKAN RAKAN-RAKAN SEANGKATAN YOU TERMASUK MAMAT YANG KU HANGAT HATI TU. NAMPAK SANGAT YOU ALL MEMANG ADA PENYAKIT TU TURUN TEMURUN, LAM GENETIK YOU ALL.
Cuma malas nak type kat situ ja. Biar je lah. Manusia tu memang bongek. Kalo dah bongek tu, sombong pulak tu, udah le. Gi main jejauh la. You are not welcome here dari dulu, sekarang dan selamanya. Blueerrkkkk ~

Adoi. Tengok haa... Dari semalam memang dah target nak update blog ngan cerita lain, tak pasai la cerita ni jadi topik hangat pulak. Haaaiiizzz....
Sorry la dear, you pun kenal I cemana kan? Law tak berleter kat sini, tak tenteram hati I nak sambung kerja ni. Esok nak submit. Aigoo...

Okay, okay. Gi dulu. Tata. Assalamua'lykum ~

P/s: Bagi mereka yang baca, sila jangan serap aura negatif ni ke dalam kehidupan you all hari ni, esok, dan selamanya kay ;)


Hushing away
Cleo
~ Creating Ideas, Developing Words ~

Wednesday, January 26, 2011

[ What I Learnt Today ]

With Allah's love
Assalamualykum to my dear



Tonight, I've got something to share. I've been thinking about it since the moment I got out from my last tutorial class today at 3:45 pm. Well, this might involve history a.k.a. sejarah la. So, if you're not interested or not, you have your own choice but for my advice, read it, because it's worth it. Believe me, I know. =)
(Because it is to me.)


Tadi, tutorial Fiqh Sirah by Dr. Ismail Bakar. Best jugak walaupun agak mengantuk sebab time tu baru lepas ke hulu ke hilir, terkejar-kejar. No hal la tu kan. =)

Well, nama pun Fiqh Sirah, so we all belajar about sirah nabawiyah. Hari ni ust fokus pada 4 peristiwa besar dalam Islam yang I guess, kita semua dah tahu kecuali satu. Those are Perang Badar, Perang Uhud, Perang Khandak and the last one peristiwa perkahwinan Nabi Muhammad s.a.w. dengan Zainab bint Jahsh. Secara briefing nya, ni [klik] boleh la jadi bacaan, tapi kena la buat research yang lebih ye, especially rujukan yang betul-betul dipastikan kebenaran.

Erm.. Well, we shall start from the beginning.

Perang Badar
Cam yang kita semua tau la kan, this is the first war in Islam history, betul kan? And dari sini, dah banyak pengajaran yang ust and usth dah ceritakan kat kita kan?

Antara pengajaran tu, kita lihat dari sudut faith in Allah. Tak perlu rasanya nak terang kat sini, kalau nak boleh je jumpa banyak lam buku-buku rujukan am termasuklah buku-buku cerita tentang perang untuk anak-anak. Jangan pandang remeh, kadang-kadang pengajaran yang diletakkan lam buku kanak-kanak tu kita sendiri pun tak sedar sampailah kita baca, betul kan? =)

Nak highlight kat sini, satu pengajaran yang dapat dari Perang Badar ni fokus untuk mereka yang berjawatan, of course, difokuskan untuk yang berjawatan tinggi such a leader, prime minister or something like that tapi tak bermakna ketua group presentation, ketua post or others terkecuali. Semuanya boleh ambil iktibar dari sini.

Dalam kisah ni, kita dapat lihat keberanian baginda s.a.w. mengambil risiko yang amat tinggi dalam membuat keputusan menyusun strategi demi menyelamatkan umat Islam masa tu. Strategi menyerang kafilah yang bawak balik hasil dagangan sering ditohmah oleh orang-orang 'luar' sebagai satu perbuatan yang tak sepatutnya dilakukan oleh seorang nabi. Tapi cuba kita tengok balik, kenapa nabi buat cam tu ye?

Sebabnya:
1. Modal dagangan tu terdiri daripada harta-harta pemimpin kafir Quraisy masa tu. Setiap orang pembesar masa tu mengambil bahagian dalam menyumbang beberapa percent modal dalam barang dagangan tu.
2. And, setiap dari diorang dah pakat, a part of it will be used for the war against Muslims at that time.

Perkara ni, kalau zaman moden ni, called as forward defence. And, benda ni bukannya tak pernah dilakukan, malah jadi satu strategi some wars. Plus, strategi ni sendiri diperkenalkan by bekas presiden US, George Bush.

Antara wars yang pernah gunakan strategi ni:
Serangan terhadap Hiroshima and Nagasaki. Kita semua tahu kan, US sent nuclear bombs kat 2 tempat ni, betul? Kenapa? Sebab tentera berani mati Jepun dah letupkan kapal-kapal ketenteraan US yang bawak sangat banyak senjata and bahan letupan untuk serang Jepun. Nampak tak persamaan ngan peristiwa zaman nabi tadi? Can you see them? =)

Ada lagi perang yang ust sebut tadi, tapi sayang masa tu dah agak mamai sket =P

Okay, terus. Kat sini, kita lihat, nabi sebagai seorang manusia jugak, mesti terfikir impak bila jalankan strategi tu. Mesti ramai yang akan menuduh tindakan ni. Tapi, kita lihat pada sudut lain, nabi s.a.w. sanggup ambil risiko tu, kenapa? Sebab ianya satu cara penyelesaian atas masalah yang lebih besar: Meninggikan peratusan kemenangan untuk umat Islam yang masa tu hanya berjumlah 300+ orang berbanding kaum kafir Quraisy yang 1000+ orang, nak kurangkan dana yang kaum kafir Quraisy kumpul untuk peperangan tu nanti. Nabi, sebagai seorang pemimpin, sanggup menanggung risiko yang sangat tinggi that is people will said things about what he did, tapi baginda tak ambil pusing untuk menyelamatkan benda yang lebih penting, pendakwah (sahabat-sahabat) yang bakal menyebarkan Islam itu. Bagaimana pula kita sebagai pemimpin? Pernah ke kita jalankan tanggungjawab kita semaksimum ni? Ya, kita semua tahu nabi berdoa sesungguh-sungguhnya malam sebelum hari peperangan tu, mohon bantuan daripada Allah sebab risaukan peperangan ni, dengan jumlah umat Islam yang sangat sikit masa tu. Tapi kita tengok, nabi dah berusaha sehabis baik, sampai sanggup tanggung risiko tinggi macam tu sebelum baginda s.a.w. bertawakal pada Allah. Kita pulak, cemana? Hmm....

Perang Uhud
Dalam sirah ni pulak, kita tau yang peristiwa ni satu peristiwa pengajaran buat kita that is peperangan yang kalah buat umat Islam.

Ust tadi highlight kan tak banyak tentang ni, and Cleo pun agak pening-pening sikit masa ni. hehe. Tapi dapat la jugak pengajaran dari sini yang Cleo baru dapat masa tutorial tadi, that is:
How Nabi Muhammad s.a.w. counter the problem of handling masalah disiplin.

Kenapa disebut masalah disiplin kat sini ye? Sedangkan yang pergi berperang masa ni, semuanya sahabat-sahabat nabi, yang kita kenal dengan perwatakan dan sifat yang mulia, betul tak? Kita sangat sanjungi sahabat-sahabat nabi yang semestinya turut serta dalam peperangan Uhud. Tapi kenapa ditimbulkan isu masalah disiplin ni ye?

Tengok ye, kat sini kita dapat satu pengajaran (untuk pemimpin lagi ni), setiap dari kita, sebagus mana pun kita, sebaik mana pun kita, kita masih ada hati yang tertarik pada dunia. Kalau ikut kes ni, harta la kan. So, nak tunjuk kat sini, bawah pimpinan nabi s.a.w. sendiri, tak pernah terkecuali dengan masalah disiplin ni. Umat Islam ketika tu gagal untuk mengikut arahan baginda s.a.w. sebaik sahaja memandang harta ghanimah(rampasan perang) sedangkan baginda s.a.w. dah pun pesan, tunggu, jangan turun dari bukit tu sampai dapat arahan.

So, sebagai pemimpin, kita mesti bersedia menghadapi masalah ni. Masalah disiplin ni bergantung pada hati setiap ahli komuniti tu sendiri and pemimpinlah perlu ambil langkah awal dulu to prevent this. Dalam hal ni, logik pada akal vs iman pada hati. Boleh dapat tak?

Kalau diikut logik pada akal, masa para sahabat nampak tentera kaum kafir dah berundur, it means diorang dah menang peperangan ni, betul kan? Tapi signal daripada nabi s.a.w. belum dapat untuk diorang turun dari bukit tu. So, berlaku pertembungan dua arahan kat sini. Satu: Arahan daripada hati untuk tetap pada arahan nabi s.a.w. Dua: Arahan daripada logik akal untuk meraikan "kemenangan".

So, sebagai pemimipin, kita shall be prepared untuk perkara ni akan berlaku. We have to think of this matter long before it starts. Kerana itulah kita dilantik sebagai pemimpin. Untuk menggunakan seluruh kemampuan akal kita dengan memohon pertolongan daripada Allah, berfikir sampai ke tahap tu, macam mana yang nabi s.a.w. dah buat.

Nabi dah dapat prediction yang strategy tentera kafir macam tu, so nabi dah keluarkan arahan awal-awal. Tapi berlaku jugak hal ni, so that is a lesson to all of us.
Untuk pemimpin: Walau sebaik dan sebagus mana pun orang tanggungan kita, we have to think that all of us still have desire towards ad-dunya. So, macam mana pun nanti, we have to be aware of this matter and be prepared with commands that includes these kind of things.
Untuk yang dipimpin: We have to take the commands and orders from our leader, and think of it very deeply. Not only think of it with logical, but use our sixth sense. Think, using our hearts, that is our faith in Allah, his messenger, and Islam. Also, remind ourselves that we are human beings, that always love ad-dunya. That is our fitrah, as human beings. And we have to be more careful for each steps in our life.


Perang Khandak
Okay, ni dah masuk past ketiga pengajaran yang Cleo dapat hari ni. And seriously, mula-mula start kelas memang mata amat sangat berat, otak berpusing-pusing pikir ape la ust tengah cakap ni, tak nampak points. Tapi, lepas dengar dua cerita sirah tadi, terus celik bijik mata. Ye la, baru tersedar, info yang ust bagi hari ni sangat berlainan dari kelas-kelas lain. Tak pernah dapat. So, dengan semangatnya, walaupun tau dah panjang lebar dah entri ni, nak share jugak-jugak.

Kalo tak larat nak baca, stop la dulu tapi kena habiskan jugak-jugak baca ni nanti. Sangat rugi kalo baca tak abes. =P

Okay, habis dah kona kot lain, u-turn balik ke titik permulaan. hehe

Dalam Perang Khandak ni, ust fokuskan, untuk pemimpin jugak. Kat mana?
Ni meh nak ceghita meh.

Kita semua tau kan, perang ni strategi berlainan dari perang-perang lain. Why? Sebab strategi perang ni sangat unik, menggunakan parit besar sebagai benteng. Dari mana ye idea ni? Ingat tak sapa yang bagi idea ni? Fikir...fikir...fikir..... =)

Dari Salman al-Farisi. =)

Siapa Salman ni? Boleh refer kat sini [klik] tapi macam tadi gak, tolong buat research yang lebih, refer pada bahan yang sahih. =)

Kat sini, pengajaran untuk pemimpin: Tidak membezakan sesiapa pun mengikut latar belakang orang tu.
Kalau kita tengok, Salman al-Farisi ni, bukanlah orang Arab. Dia seorang 'ajam(orang luar, bukan orang Arab). Kalau diikutkan, boleh je Allah nak bagi ilham ni kat Saidina 'Umar al-Khattab masa tu, especially Saidina 'Umar ni dah terkenal rapat ngan Rasulullah s.a.w., and some other ciri-ciri. Tapi, Allah nak ajar nabi and kita semua, itu tidak menjadi ukuran Islam dalam bekerjasama demi Islam.

Seharusnya, kita tidak membezakan seseorang itu dengan seseorang yang lain terutamanya masa berlaku pertembungan cadangan-cadangan untuk pembaikan sesuatu perkara tu. Masa ni, bukannya nabi tak ada strategi perang. Dah ada tapi bila Salman al-Farisi kemukakan cadangan ni, nabi dapat lihat, this is a better way to win this war. So, despite of meneruskan strategy yang dah dirancang, nabi accept his idea selepas perbincangan dengan para sahabat yang ada dalam board masa tu. Kalo diikutkan, kita, kalau diberi jawatan tinggi macam nabi, that is a leader, adakah kita akan menerima cadangan daripada seorang orang ASING? Uuuu.... Fikir la sendiri ye. Hal ni, amat menyentuh tersentuh lam pengalaman Cleo sendiri. Hmm... Sungguh, pengajaran seumur hidup....

Perkahwinan dengan Zainab bint Jahsy
Erm...untuk yang ni, mintak maaf sangat-sangat. Cleo tak dapat nak hurai sebab masa ni, dah agak terganggu sket pembelajaran. Ust pun masa ni dah macam cepat-cepat nak habes sampai Cleo sendiri pun dah agak tak paham ayat-ayat ust. Dah la Cleo ni pon memang jenis blur-blur. Adoyai...

Minta maaf sangat-sangat ye. Nanti insya-Allah Cleo cuba tanya kawan-kawan about this and update entri ni. Tapi kalo tak update tu means tak dapat la eh, minta maaf sangat-sangat.

Orite.. So, moral of the story is... I kind of falling in love with this subject. Sebab? Sebab tak rasa macam tengah belajar sejarah macam zaman sekolah-sekolah dulu. Sirius. Kalo dulu, bila time sejarah ja, amat sangat lah tak berapa minat sebab cikgu bercakap ikut skrip. Adeh. And, masa belajar tu, tak nampak langsung apa motif belajar topik tu. Macam subjek ni, alhamdulillah ust terangkan satu per satu. Lepas cerita satu peristiwa, ust masukkan relevan peristiwa ni ngan keadaan zaman sekarang. Ust buat satu persamaan and perbezaan, ust cuba bukak minda students untuk link kan sirah ngan kehidupan sekarang yang memang nampak persamaan, pengulangan peristiwa sejarah tu. Pastu, siap ada bagi tau pengajaran di sebalik peristiwa tu.

Seriously, Cleo faham. Mesti ramai yang nanti cakap, "Dah besar, patut boleh pikir sendiri bla bla bla.." tapi nak tanya, yang cakap tu, dapat tak terfikir benda yang sama macam yang ust bagi tau paling kurang macam kat atas ni? Bukan nak kondem, tapi nak tanya ja. Sebab Cleo mengaku sendiri, walaupun sekolah dari Tingkatan 1 kat sekolah agama, tapi Cleo tak pernah terdedah pasal benda-benda ni. Dah la duduk asrama, pastu pulak Cleo memang jenis hujung minggu tak dapat outing melainkan balik rumah sebab masa tu je dapat rehat. Kadang-kadang, masa tu je lah yang ada nak buat homework sebab hari-hari sekolah sebok ngan hal-hal persatuan etc. Usrah? Cleo mengaku, sepanjang ada kat sekolah tu, boleh kira berapa kali je Cleo join walaupun benda tu diwajibkan. Bukan Cleo nak menyombong tapi serious, topik-topik yang usth bagi sangat bosan, tak menarik minat Cleo. Sebab, tiap-tiap kali join, asyik sembang pasal aurat, amalan-amalan sunat, amalan-amalan untuk students and sometimes ada la jugak muhasabah sal hubungan ngan mak ayah.

Ya Allah, bukan Cleo nak mendabik dada, dah perfect jaga aurat etc. Tapi, cukup lah topik-topik ni sebagai permulaan usrah setiap tahun, sebagai peringatan. Lepas-lepas tu, mungkin boleh cuba bukak topik lain untuk perbincangan contoh macam topik kat atas. Rasanya, bukan Cleo sorang yang cakap macam tu sebab ramai jugak yang merungut bosan ngan macam-macam alasan yang lain. Mungkin kat situ perlu ada pembaharuan, kan? Mungkin perlu lebih banyak topik yang memerlukan gerak kerja minda. =)

Masa first year dulu, Ust Zikmal guna teknik macam ni jugak, and I like it too. Sampai hari ni, still boleh ingat pengajaran yang ust ketengahkan tu, insya-Allah boleh terangkan balik. And rasanya, masa tu pun ramai jugak yang bagi perhatian kat ust, apa yang ust bincangkan. Cleo suka cara tu. Tak mengantuk, tak bosan sebab boleh nampak realistik, points and dapat fikir sendiri selain tersedar dapat satu ilmu baru. That kind of feeling, you won't get it banyak kali. Hanya once in a while and can give you such satisfaction in your learning process. Setuju? =)

Rasanya, cukup lah setakat ni dulu. Banyak pulak membebel kali ni. Semangat terlebih kot, effect dari satisfaction tu. hehe. Apa-apa pun, sangat bersyukur untuk ini, alhamdulillah. And harap pengajaran ni kekal lam diri Cleo, sentiasa menjadi peringatan pada Cleo and hopefully, pada orang-orang yang baca ni jugak. So, Cleo mintak diri dulu la ye. Ciao!



Learning process
Cleo
~ Creating Ideas, Developing Words ~

Thursday, January 20, 2011

[ Eh eh...? ]

With Allah's love
Assalamualykum to my dear


Hmm... Tetiba baru tersedar masa setting balik time and date kat phone tadi. Eh eh..? Dah 2011 eh..? Blur jap. hoho. Adei... Ghupenye dah masuk 2011 dah. Lambatnya otak ni nak setting. toin toin =p

Jarak antara 2006 sampai 2011, berapa tahun dah eh...?
2007, 2008, 2009, 2010, 2011 = 5 tahun. ayok!!!
Aigoo....baru tersedar lagi nih...mati la.... I'm not ready yet...tulun.....huuuu......

Dulu, 2006, lepas je SPM, ramai-ramai sebok-sebok asyek buat reunion. Padahal tak sampai setahun terpisah kot. haha. Tapi, as usual, muka ni malas nak join. Kenapa...? Biarlah rahsia =P (terhegeh-hegeh..haha)

Nak bagi alasan, tak reti nak menipu, so last-last gi tau diorang, "Lagi 5 tahun baru ku join reunion, okay?" hoho. Ayat bajet macam bagus je. wex

Tapi......adoi....siyes. Tiap kali jemputan datang, ayat ni la yang dilontarkan tak kira sapa pun yang ajak. Walaupun asalnya niat kat hati sekadar alasan cari tempoh panjang la konon. Sedar-sedar dah 5 tahun dah ni. Adei. Mati la kalo datang lagi jemputan reunion. Especially bagi orang tu yang sangat ingat ayat ni. Adei. Cemana nak buat nih. Malas tol la.

Nak top up tempoh boleh tak? haha. Suka suki ja no... Tak boleh buat camtu ceq oi... Berpegang pada kata-katamu.... Adei... Nape la gi sebut 5? Nape la tak sebut 10 ke? 15 ke? Baru betul panggil reunion masa tu. Datang ngan husband, lagi best. hoho. TEEEEETTTT....!!!! heee....

Ye la, malas la nak gi sorang-sorang. Dah tu, kompem-kompem kena tempuh sesi soal jawab ngan abi ngan umi, berhari-hari  resah gelisah tunggu jawapan boleh gi ke tak. Law ngan husband, no hal (kot) sebab dia pon pi sekali. (TEEEEETTTT...!!!! lagi) adei...

Haaiiizzz...... Apa la yang dok merapu meraban sangat malam ni..... Adei... Kerisauan ini semakin menggunung bila baca kat group facebook tu. Dah siap ada planning lagi diorang tu. Teng.... Nguu.... Selalunya, dapat bagi alasan yang sangat munasabah kat diorang, "Aku busy la, ada program masa tu." Memang betul pun. Masa tu memang ada program. Tapi kali ni, program pe benda nya, cuti 4 bulan. (hamek ko) Adess.... Cemana nak lari ni..... Resah gelisah gundah gulana...

Hmm... Tapi rasanya, tinggal berapa kerat ja yang still ingat kata-kata tu kot. Yang lain agak macam dah putus asa nak mengajak. hehe. Hari tu kena setempek, "Ye la, hang dak hostel, mana rindu-rindu kat kami dak luaq." Toin toin. Dush... Kena tepat weh. Haha.

Okay, okay. Dengar sini rakyat jelata, beta mengakui, memang beta tak merindui anda-anda pon, sebab tiap-tiap hari menatap nama-nama korang kat dalam group facebook tu, dah terubat rindu la katakan. hehe. (alasan ja lebey) Tak de la, cemana mau rindu maa... Kat sekolah dulu pun, ada ka kita selalu menyembang, bergosip, bergelak-gelak? Adei... Jarang weh.. Ada pun yang tak pernah langsung. So, cemana? Reunion yang dak hostel sendiri buat pun ku kadang-kadang tak terdapat nak join, ni pulak ampa. Adei... Bukan menyombong tapi, rasanya, korang pon paham kan situasi ni kan? huhu

Cumanya, yang jadi isu kat sini, rasa bersalah sangat kat orang-orang tu, yang tiap-tiap kali ajak, mesti orang cakap, lagi 5 tahun okay? Adei... Sian kome ye? Cemana nak buat ni ye? hmm.........

Tak pa lah. Apa-apa pun, tunggu ja kalo-kalo depa ada teringat pasai ni. Kalo sorang pon tak ungkit, means depa pon da lupa "kata-kata manis" ku itu. So, hi hi bye bye la eh? Kira halal la eh? Tak pi reunion pun no hal la kan? Ampa pon dah terlupa kat ku. hehe. (boleh ke camni?) Tapi kan dah janji kan? Tu dikira janji kan? Hmm..............susah-susah.......... hmmmm..........

Psstt...saja nak menyelit: Silau ku makin teruk. Ades. Semalam ngan tadi driving, adoi... Hanya Tuhan yang tahu. Tak nampak jalan weh bila kena suluh ngan kete moto kat depan. Adei. Alhamdulillah Allah masih nak bagi chance hidup. Hmm....

Pastu hari ni jadi dua gugusan emosi yang berlainan dalam masa yang amat singkat. Petang tadi sangat happy dapat jumpa ngan M. Firdaus kat Low Yat. Alhamdulillah, my bro's still safe and sound. And one more, tadi terpaksa hantar pulang Luna ke tempat asalnya. Hmm........ Bubye Luna..... Bubye......... =(



Resah dan gelisah
Cleo
~ Creating Ideas, Developing Words ~

Wednesday, January 19, 2011

[ My Luna ]

With Allah's love
Assalamualykum to my dear


Today, is the first time I went to that Pasar Malam. And also today, I kidnap a kitty from that place with the help of Paan. hehe =P

Niza said her colour is beautiful but Piee was the only one who can't stop pulling Luna's tail! Geezz....

At first, I named her Pocoyo because when I called her like that in the car, she miaws back! Wee ~
But then, in my room, I realized she's a female. haha.

Then, I changed her name to:
Luna

Why? Because she's so beautiful and I can't keep my eyes off her like when I can't let my eyes off from the moon. So, I called her Luna. huu...

This is my dear Luna.




At last, she's asleep. fuu ~

So, this is my Luna. hehe =D

So happy.. toin toin!


Nyiaw
Cleo
~ Creating Ideas, Developing Words ~

Monday, January 17, 2011

[ Tulisan Cursor ]

With Allah' love
Assalamualykum to all


Okay, Cleo tau, ramai yang tanya Cleo cemana nak buat bagi ada tulisan ikut cursor ni. Tapi sangat-sangat minta maaf sebab dah terlupa cemana. Tapi tadi saja checking setting, terjumpa balik HTML utk cursor ni. So, now nak share bagi yang bertanya tu eh. Minta maaf sangat-sangat dah lambat gile, dekat setahun dah rasanya dari masa orang first tanya. =P

1st:
Click 'Design' kat dashboard you all

2nd:
Click 'Add Gadget'

3rd:
Pilih 'Add HTML'

4th:
Copy code dari doc.x yang Cleo dah upload kat sini:

[Click here]


5th:
Edit kat yg Cleo dah BOLD kan tu. Tapi nanti lepas edit, jangan lupa hilangkan BOLD tu balik kay. Pastu, paste kat tempat utk Add Gadget tu. =)

Additional:
Kalo you all creative, and rajin terlebih, and memang reti nak tukar-tukar HTML ni, you all boleh la tukar font and colour tulisan tu. Cleo malas nak tukar sebab tak mahir lagi coding untuk colour ni..hehe

Apa-apa pun, selamat mencuba =)

Share la ngan kawan-kawan kalo nak.


Paying debt
Cleo
~ Creating Ideas, Developing Words ~

Sunday, January 16, 2011

[ Bukan Salah Mu, Apa Daya Mu ]

With Allah's love
Assalamu'alykum to my dear


Okay, sekarang ni, baru lepas habis perjumpaan event tu. Adoih. Siyes, headache tengah hari tadi tak abes lagi, tambah berdenyut lagi kepala ni tengah-tengah mesyuarat tuh walaupun tak adalah hot sangat. ( ye kew...? hmm...)

Balik ja tadi, Abang Man ajak gi makan. Mintak maaf la bebanyak Abang Man, saya dah tak berdaya dah ni. Hmm.. Lagipun, dah arif dah. Bio le smua nak lepas geram tu. Law nak ngutuk ka, hapa ka, buat la kome. Saya tak nak join, time kasih. Dah cukup ngan headache ni, malas nak tambah macam-macam lagi dah. Plus, malam ni ja bagi chance you all nak ngutuk diri ini, pas subuh esok memang tiada maaf bagi mu. So, buat la apa-apa yang patut kayh? ;)

Apa pun, alhamdulillah, amat bersyukur event ni dah tamat. Tinggal esok nak ngemas bilik gerakan tu ja, pastu post mortem lagi sekali. Ni yang betul-betul punya post mortem, bukan cobaan macam tadi. Ikhlas dari hati, tadi bukan post mortem. Tadi tu lebih ke arah sesi marah memarahi, salah menyalahi, hentam meng......apa eh? hentam ja lah. hoho.(dah terikut-ikut dah mamat tu, guna hoho plak la ni. =P)

Adoi. Mengaku ja lah, memang tadi haku pun hangin ngan protokol sebab majlis penutupan tu memang chaos, tapi siyes, lam otak ni tadi nak ja tanya, napa boleh jadi cam tu? Memang, masa tengah berjalan majlis tu, berdas-das peluru tersembur keluar masa tengok dari bilik teknikal atas tu. tapi pikir-pikir balik, better tanya dulu depa apa problem. Alih-alih, lain pulak jadinya. Ya la, tak pa lah, dah Abang Man bagi chance orang kuat cakap dulu, kita ni diam ja lah. Apa la sangat banding kita ngan depa. Depa memang orang kuat dari dulu ngan abang man, lam pencak pun, bukan calang-calang atlet, mantap, sangat kagum ngan depa kat situ. Grad pun, jangan maen-maen, dekan weh. Kita ni, adoi. Silat? Baru kenai ja masuk u dulu. Nak grad ngan dekan? Allahurabbi... Tiap-tiap sem pon dah semput nak kutip pointer. 3.4 pon tak penah lepaih weh. Sedor le kita ni, banding depa.... Masih banyak kekurangan....hmm........

Tak apa lah, amek ja semua tadi tu sebagai teguran. Nothing la, tak dak pekdah nya dok nak terasa-terasa tak pasai ni. Matang sket ceq..haha

Hmm... Sebenar-benar nya, agak tak puas hati ngan situasi tadi. Mungkin sebab banyak kena kat batang hidung sendiri kot. Adoi, memang tak matang langsung diri ini dalam berfikir... Manggai....hmmmm......

Tak da la, agak terkilan bila hal kecik jadi isu besar sedangkan banyak ja tadi benda lain yang patut diutarakan. Hal yang depa bisingksn tu teramat sangat di'sanjung' sampai ku pun terlupa habeh dah segala apa nak cakap. Tu la padah malaih nak tulis, dah tau otak lemah. Adeh. Tak apalah.

Kat sini, cuma nak bela diri ja. Hopefully tak tersalah bela diri la, tidak naya ja injury tak pasai. haha. Banyak tadi persalahkan tak ada kerjasama, MT tak ambik tahu hal-hal lain, pastu tak ada sokongan untuk team. Okeh, ni hujah ku nak backing. Actually nak hire lawyer ja tadi tapi pikir-pikir balik, buang karan ja, buat seniri sudah =P

Isu Kerjasama:
Okay, yang ni, memang ngaku sendiri, salah ku jugak kat sini.

Adeh... Boleh tak sambung esok? Tak leh tahan dah ni... Tidoq dulu na....

~ Creating Ideas, Developing Words ~

Thursday, January 13, 2011

80% or 90%...?

With Allah's love
Assalamualykum to my dear


Baru lepas solat, nak siap-siap tido tapi saja singgah blogging jap. Tadi makan megi kat cafe sengsorang sambil minum teh ais. huuuu....tatau napa ri ni sangat teringinkan teh ais. Sorang-sorang pun waku tak kesah. Nak jugak jugak. hehe. Naseb kafe tak penuh orang. Ada dua tiga group kecik je makan-makan, sembang-sembang. Alhamdulillah, lega dapat pekena teh ais tadi. Kenyang gak makan megi walaupun tak berapa buleh pi. haha

Well, memang ada benda nak setori pagi ni tapi kan... Ha, lantaklah. Mu nak terasa, terasa pi lah. Ntah-ntah mu pun bukannya baca entri ni, buang karan ja pikir lebey-lebey. *wex*

Maka, bermulalah ceritera.......zaaaasssss......!!! Layan.........

80% or 90%
Pilih, pilih...huhu

Tu peratusan anger sekarang nak completely hilang, lepas semua yang jadi hari ni dah habes. Allah, susah betul nak bagi jadi 100% hilang. Tolong laaahh... This is not good. I need my focus for this big event. Adoyai.... =_=

Apa yang jadi hari ni, satu perkara yang amat luar biasa lam hidup buat masa ni. And mungkin lepas-lepas ni jugak tapi harap tak ada dah la macam ni, amin....

Tadi memang gun shot betul. Memang tahap yang tak pernah waku sampai selama ni. Sampai terpaksa bertafakur kejap, lari dari semuanya. Serious, kalo tunggu lagi kat situ, risau makin ramai yang tak pasai-pasai kena. Hmm....

Macam-macam dah try. Duduk, tak jadi jugak. Baring, pun sama jugak. Masih tahap yang sama anger tu. Adus, tak boleh jadi nih. Duduk kat situ anger memang tak hilang. Sebab? Sebab masih nampak muka-muka tu, masih dengar suara-suara tu, masih terbayang situasi yang menyebabkan volcano meletus. Hadoi...

Bengkek... sangat bengkek... mungkin Fadhlan betul, tak ikhlas lam hati masa buat kerja, tu yang jadi macam tu. Ye ke...? Tak ikhlas? Boleh la kalo nak consider tu kot. Ntah la....

Apa yang pasti, hari ni anger tu naik tahap paling tinggi. Tak pernah lagi apa-apa yang boleh buat sampai tinggi tu. Tahniah, sangat mantap hari ni. Haha.

Waku nak ja terus tersenyum kat depa, tapi tak terdaya. Anger tu terlalu tinggi. Waku terpaksa undur diri kejap, balik ke bilik walaupun dah dipesan stay, tolong-tolong yang lain. Tapi waku tersangat lah geram, so tak boleh. Kena berangkat jugak.

Try lagi sekali, duduk, baca apa-apa, nothing happened. Baring, ulang jugak, result pun sama jugak. Haaiiizzz.... bahaya ni. Tak boleh lama-lama menghilang, nanti ramai pulak yang protes, mati waku. Last, bangun, capai tola, angkut timba, pi shower. Bertapa la waku kat situ lama-lama. Maybe ngan mandi dapat kurang kan lagi kot. Hmm....

Gila, sampai terketar-ketar waku dibuatnya. Nak kata time tu hujan, cuaca sejuk bangat, tak adalah. Sangat lah ironi nya masa tu. Tapi ketar ni sangat teruk. Memang, anger tu still membuak, tapi cuba jugak-jugak. I have to. Kalo tak mati semua ku fire. Tahan marah nya pasal, sampai sejuk-sejuk tangan and kaki. Gigi berlaga lebih dari time dok kat Cameron nuh. Masa tu pikir boleh kena strok gak la. Adoyai....haha

Sebelum tu ada mesej Wani, tanya cemana nak buat. Wani pesan amek wudhu', pastu doa bagi tenang hati. Kebetulan masa tu Zohor, so ikut ja cakap Wani. Lepas solah, hmm.... Masih ada berbaki. Masih banyak walaupun dah mula stop trembling masa tu.

Kenapa jadi macam ni? Anger tu tak patut ada sepanjang minggu ni. Minggu ni patut cool ja, mesti. Cool sebab nak sokong team, kalo marah-marah memang tak ada mood nak pi menyokong la jawabnya. Cool sebab minggu ni la ramai yang bakal perlukan pertolongan. Kalo tak cool, cemana nak tolong orang sebaiknya. Tadi dah jadi, and mungkin * orang manusia tu amat sangat terasa ngan ku tadi. Lantak lah, aak? Aku pun sakit hati ngan ampa, so fair la kan? haha.. Idop mesti adil kay, jangan berlaku zalim. =P

Bagi arahan bukan main lagi. Oooo, tak cukup orang ye? Pulun buat announcement berjuta kali mintak yang free pi tolong ye? Dah tu, attack bilik gerakan ye? Okay, fine! Kali ni, aku kesah. Sampai pecah gegendang telinga aku ampa jerit lam benda tu. Melampau tol. Bengkek aku. Satu habuk keja pun tak jalan dok pikir ampa ja. Eh, dari tadi announce ni, tak kan tak ada yang free pi tolong depa ni kot. Sangat pelik kat situ. So, dengan hati yang berat nak tinggal bilik gerakan tu tak ada guard, berangkat jugak lah pi tengok apa hal kat sana. Lam hati berdoa ja la moga tak dak apa-apa hilang satgi. Tawakal. Terpaksa.

Sekali ku pi sana, hampeh! Pehal ni? Sorang, dok kat hujung tu, makan. Dua manusia, dok kat depan tu, ku tak tau buat apa. Empat orang, berdiri kat meja tu, melengu ja. Sorang, dok depan laptop, tepi printer, dok print pa barang ku pun tak tau. Ku attack yang ramai-ramai ni, ku tanya jugak. Da pa benda nak tolong dak? Depa kata ntah, depa pon tak tau nak buat apa. *!!!!!!* Pooff..!!! Ayam!! Tadi sapa buat announcement?! Aku rasa nak jerit jugak tang tu tadi. Ayat tak bley blah btol.

Pastu? Ku blah la, tunggu lagi. Bilik gerakan sana tu dok kosong, segala barang semua ada situ. Kalo hilang sapa nak cari balik? Sapa yang banyak sangat duit nak cari ganti? Hampeh toi. Masa tu haku dah tak bley dah. Memang ku jalan tak tengok dah sapa-sapa manusia yang ku jumpak. Hangin. Kalo ku tengok muka, satgi kata ku bengang kat depa lak. Payah cerita.

Okay, fine. Ku dok lagi, tunggu situ. Game mula, ramai yang pi sokong. Ku nak pi gak, at least nak sokong Hafis ngan team c yang maen tadi, tapi nak buat gu mana. Orang laen bukan mau tunggu situ. Tak ada apa boleh buat tang tu. Dok la ku kat situ cam orang bodo. Depa masuk, ku tanya, ku bagi barang, depa blah. Fed up tengok depa terkial-kial cari barang tak jumpak. Sambil-sambil tu, cuba la buat sikit-sikit report program, cover balik minit mesyuarat mana yang dulu-dulu terlepas tu. Tapi tak sempat pon nak buat, baru type satu word, sorang masuk, mangkit la ku pi tolong. Dah tu, duduk balik. Tak dan apa-apa lagi, sama la jugak.

Selang dua tiga kali, bunyi lagi benda tu. Arahan yang sama. Teng! Menyampah aku. Aku biaq ja dulu, maybe satgi diam la tu. Sekali bunyi lagi. Siap ngan tone tinggi lagi. Haaiizz...!! Ni tahap melampau ni. Nak ja aku mute natang tu. Tapi satgi payah lak, law depa mintak barang-barang, cemana ku nak tau. Hmm... Sekali lagi, ku tinggal bilik tu ngan hati yang tak tenang. Walaupun Cak ada lam bilik tu, tapi hati tetap tak tenang. Sebab masa tu Cak bukannya nak dok lama tang tu. Dia asyik kuar masuk ja. Satgi law dia blah, kosong la tempat tu. Haaiizzz......

Bila ku pi sana, situasi beza la dari hat tadi. Nampak la keja tu berjalan.So, aku cool sket. Okeh, maybe memang kali ni they need help. Ku pi, tanya apa nak tolong, and ku dapat satu keja menyalin. Fine, ku tolong. Ya Allah, hantar lah sesapa tolong jaga bilik tu sat...

Dalam proses tu, ku ngaku, agak annoyed jugak. Apa yang payah sangat nak menyalin nih? Sampai nak kena bagi arahan kasar cam tu? Siyes, ku ingat keja apa la yang kalut sangat sampai stress depa ni sampai kuar arahan camtu. Hal kecik ja rupanya. Ku pun buat ja la. Hal kecik, wa tarak kesah. Tapi yang menambah geram nya....aigoo.....sorang berlari sana, berlari sini, gelak sana, gelak sini. Yang menyembang, cara menyembang. yang lembab terhegeh-hegeh cara terhegeh-hegeh. Ya Allah... Tadi bukan ka ampa stress tak menang tangan nak buat keja? Abeh, what's this?! Haaiizzz..!!!  bengkek lagi haku.........haih!!

Ku dah panaih hati, ku buat keja makin cepat. Cepat habeh, cepat selesai, ampa pun dah kurang sket stress tak menang tangan buat keja tu. Geram ku bertambah jugak time tu bila tengok orang buat keja lembab. Bukan sopan santun, tapi lembab. Ayam, dah tau situasi ngong camtu, boleh pulak terhegeh-hegeh tang tu. Mana la keja hang nak cepat selesai weh. Keja makin lama makin bertimbun, yang hang dok terlembab-lembab tang tu. Haaiizz....!!! Panas haku!!

Tengah-tengah dok cuba tenangkan balik hati ni, datang satu group ngan baju kurung segala. Mak aih, alien mana mai ni? Tergamam aku sat. Kalih la tengok sapa dia. Rupanya manusia-manusia ni. Oh, aku kenai. Kawan satu fac jugak. Tapi awat ada tang ni? Tetiba depa cakap, meh kami buat pulak. Haik? Mu ajk ka? Aku buat tak heran kat depa. Sebab? Ku tak leh bercakap time tu. AJK ka? Napa tak penah nampak muka? Ka ku yang tak penah terserempak ngan depa? Jangan, tolong jangan bagi ku bercakap. Cukup sudah ngan muka ku yang dah tak bley nak senyum dah, jangan tambah lagi perasa kat hati jantung ampa tuh. Dalam diam-diam tu, ku dengaq Pie tanya-tanya depa. Kalo ku tak silap dengaq, depa baru balik kelas ka apa ka, pagi tadi ada kelas, tak tau la ku. Lepas tu memang tinga ku pekak dah la. Bengang nye hal. Kelas?! Pi kelas?! Oh! So, ampa tinggai tanggungjawab ampa tang ni, pi sana, pastu menyebabkan orang lain kena? Bukan ku pertikai kena tolong tu, ku pertikai tang terasa hati. Dah tau bahagian ampa tu nazak, buleh pulak buat lagu tu? Haku idop lam bilik tu tak tenang langsung dok dengaq ja depa bising-bising kat natang tu. Ampa buleh pulak suka suki pi merata alam? Plus, mai buat keja pakai baju kurung? Aih... okay, jangan salah paham, bukan aku anti tutup aurat tu. Tapi siyes, bahagian ampa ni perlu orang pi sana sini, amek tu, amek ni, bagi tu bagi ni, cemana ampa nak buat keja ngan cepat law pakai macam nak pi kenduri tu? Kalo abi ada, kompem ampa kena. Ni nak melawa ka nak buat keja? Setempek lekat kat dai.

Masa tu tahap separa tinggi dah. Niat ku nak tolong menyalin lagi lepaih habeh satu set ilang teruih. Ampa buat la. Aku kena blah jugak, tenang kan hati ni sket. Dok lama lagi tang tu takut-takut terlepaih jugak sebijik dua kat depa. Haiizz.... bahaya... Jangan la oi..... gilak!

Ku blah, pi bilik tu balik. Lega hati ku, masa tu ada dua tiga orang lepak lam bilik tu. Mati-mati ku ingat bilik tu kosong dari tadi. Alhamdulillah. Ku tengok pun, smua barang still kat tempat yang sama. Ada la ubah-ubah tapi tak dak la kesan barang ilang tu. Cool sat, in, out, in, out. Ku baru ja dok nak menaip, bunyik lagi natang tu. Siyes, aku sampai naik nyampah dengor bunyik tu. Hatta nak pandang pon sakit jantung.

Naseb baek la hari ni ku tak dapat nak cam sora sapa. Yang pasti semua tak reti cakap elok-elok. Fed up haku. Bukan aku sorang. Orang laen yang dok lam situ, yang dengaq tu pon sama. Plus, depa yang cakap dulu pada ku. Eh! suka suki nya bagi arahan cam tu. Haa, ni bukan ayat ku kayh. Kalo ku lagi tajam dari nih. Nampak sangat orang laen pon terasa sama walaupun tu first depa dengaq arahan tu. Means bukan aku sorang la kay.

Dah dapat apa yang depa nak, ku pi la hantaq ngan tenang sket sebab depa tu ada jaga bilik tu. Masa sampai, ku sempat observe sat. Pergh!!! Ayam sungguh. Depa dok gelak-gelak sakan tang tu weh!! Bapak ar... Hilang lenyap terus good mood aku hari ni. aku baru pasang niat tak apa, depa stress, ku jangan tambah lagi. Skali....pergh!!! Stress la sangat kan..... bapak ar....ayam tol....pe la bodo sangat ku hari ni....ayam tol.... Stress ka senyum-senyum tu? Stress ka gelak-gelak tu? Mana keja-keja ampa yang tak menang tangan tu? Yang menyebabkan ampa alirkan aura negatif kat orang len tu? Mana? Masa  pi hantaq tu, ada sorang mai dekat ku, say thanx and grab my hand. Tindakan refleks ku, tepis tangan tu and blah. Wey, don't touch me kay? Waku benci btol orang sentuh sentuh, pegang pegang waku. Adik beradik aku pun ku marah law pegang aku, ni hampa, yang dah bagi aku hangin dari pagi. Bukan aku tak appreciate usaha hang say thanks tu, tapi aku memang tak suka disentuh, especially bila aku da bengang, got it? Don't touch me.

Ayam... Keja ku tak jalan, pikiaq sai ampa. Tiap kali ku nak mula buat keja, ampa mai bilik tu tengok ku ngan muka tak puas ati ku tak pi tunjuk muka kat sana. Haaiizz....!!!

Like hell!! Memang ku tak mo jejak dah tempat tu! Sat, buat apa ku pi sana? Memang dah tak ada apa dah nak buat pon tang tu. Dari ku dok sana melawak ngan depa, baik ku siapkan report ni. Dah siap, nanti lepas program, ku bleh tumpu nak edit laporan depa plak. Ya la, kata nak anugerah hapa ntah tu. Bapak.... cakap ja lebey, asap ja kluaq. Berangan la sampai mati law camtu cara ampa buat keja. Tak serius langsung.

Dah dekat tengah hari, bunyik lagi natang tu. Arahan yang sama. Masa ni memang haku dah hangin, ribut, tofan, tsunami dah. Ku tak puas ati, ku call one of them. Tak angkat. Okay, fine. Handphone dia memang ada problem pon, yang tu ku tau. So, tak pa. Cool. Tak lama, dia miscall. Dengan pantas kot, ku tepon dia balek, tanya ada apa keja lagi tak setel untuk arahan tadi tu (ayat len la). Dia kata tak ada apa pon, cuma nak panggil tu sebab nak suro menyokong. Incredilbe Hulk! Walla.... So, is that means dari awal tadi, arahan dan alasan tak cukup orang nak tolong buat keja tu dipergunakan?? Betol? Bengkek!!!

Haku nak pi menyokong, sebab tu ku mai hari-hari. Tidak aku dah lama pi kelaih dah. Haku nak, sebab semua satu team, tapi cemana? Tak kan ku nak tinggai tempat tu kosong? Cemana law ada orang mai cari apa-apa, need something? Cemana law tetiba ada orang asing masuk situ plak? Tak nak, haku tak mo tanggung risiko buang duit, buang tenaga nak ganti segala yang hilang. Keja sia-sia ja selama ni law jadi gu tu. Especially law jadi cam tu kat hadia-hadiah tu. Awat, ampa nak ganti ka?

Masa ku tanya tu plak, kebetulan depa dok makan. And ku dengaq dua tiga sora yang ku cam, ada tang tu skali. Makan? Makan? Tak lama, ku dengaq natang tu bunyik lagi, banyak kali depa ajak makan. Pergh...!!! Enough. Haku gila tak senang duduk, otak nak pikiaq report ku ni, pikiaq lagi keja apa la depa dok tak setel lagi dari tadi. Nak pi tolong, tak boleh. Tak pi tolong, depa satgi tak dan-dan nak cover game tu. Sekali......bapak ar......dok makan ghupanya.... Haku hilang truih selera nak sentuh makanan kat situ. I refused nak sumbat masuk makanan tu lam perut ku, sebab ku tak mo apa yang jadi hari ni kekal lam badan ku selama kekal makanan tu lam badan ku. Jangan!

Sudah, enough. Masa tu, dua manusia terdengar aku semboq tang tu jugak. Terdiam depa. Dah. Ni tahap paling tinggi pernah ku capai, sebab tu masuk gak lam blog. Ingat kot paling hangin ritu tu.

Dah, ku tak bleh dok situ lagi dah. Inisiatif ku nak elak dari ku paw dua tiga orang ngan machine gun tak pasai-pasai: Balik bilik, tenangkan diri dulu. Dah cool down, mai balik, tolong semua sekali.

Memang ketaq satu badan ku tahan marah, cuba stop dari mulut ku bukak, semboq sapa-sapa yang ada and cakap ngan aku time tu. Ada depa mai, mungkin cuba bantu aku cool down, tapi sorry to say la. Dah ICU dah ni. Aku kena kuarantin jugak. Sebab ngan ampa-ampa sekali ku dah tembak, toi dak? Apa-apa pun, thanx for trying, and sorry for what I did.

Haku jadi menyampah truih kat kawasan tuh walaupun terpaksa ngadap sebab tu tempat utama. Like hell. Ku nyampah, jijik nak jejak kaki tang tu dah. Ku jadi bengang, nyampah ngan natang tu dah. Sora-sora dari natang tu pon masuk skali. Nampak muka depa, hilang segala rasa hormat ku sebagai kawan. Gila. Ku tak mau camni. Ku kena blah gak, cool down sebab ku akan ngadap depa sampai hujung nyawa aku, sebab depa kawan ku. Ku tak mau kebencian ni lama-lama.

Well, usaha ku tak da la sia-sia sebab at least, kesabaran tu mai balik lepas berjam-jam cuba macam-macam sampai ku terlena. Mangkit, siap-siap, solat, ku pi balik tempat tu. Tapi tu lah. Payah. Bila nampak ja, hangin tu mai balik walaupun secebis.

Pergh, tetiba dia tu bley plak cakap ku lena ja taw. Bapak ar.... meng'upgrade'kan betol. Wey, kalo ikot aku, lama dah ku balik lena puas-puas. Cover balek berbulan yang ku bazir buat keja ku untuk benda ni since 1st meeting. Akhirnya, terbatal terus niat aku nak berlagak normal. Senyum? Ceh, aku da penat la. Bercakap? Suda la wey, fed up. Ilang selera ku. Ku ingat da setel bila mangkit tadi, rupanya masih terpendam jugak cebisan-cebisan tu walaupun ada certain manusia yang ku dah bley communicate sket. Cit. Masa ni baru semua buat muka kot. Bley nampak muka-muka yang terasa and agak annoyed ngan ku tadi tu. Lantak lah. Apa? Aku manusia gak la wey, bukan malaikat. Expect aku nak good mood tiap hati, terima ja semua dari ampa? Heh. Wey, bersyukur la ku memang tak buat kat ampa cemana ku buat kat orang len. Ku tak lepaih kat ampa cemana ku lepaih kat depa yang len. Yang terkena sket-sket tadi tu smua yang ku tak sempat nak tahan, tindakan refleks. Ku tak mo ampa terasa hati ngan ku, sebab beza ampa ngan depa bagi ku. Tapi, terkilan. Ampa sniri cakap, konon as a family, konon as a team, tapi camtu prangai manusia yang menggelar komuniti as a team ye? Hmm.... Berbuih la mulut ampa cakap....

Dah... hopefully lepaih ku type nih, mula hari baru, lepaih subuh satgi, ku harap sangat tak dak dendam lam ati nih. Ku tak mo abes kan minggu yang sepatotnya ku gunakan seluruh usaha and tenaga ku utk sempurnakan program ni terbantot camtu ja. Tak boleh, its just the same as a waste to every thing I'd been through.
Ya Allah, bantulah diri ini...





Cuba lupakan
Cleo
~ Creating Ideas, Developing Words ~

Saturday, January 8, 2011

[ Komen & Kongsi ]

With Allah's love
Assalamualykum to all

Okay, entri ni actually satu reply/komen utk entri Niza sal brita remaja kna pukul tu. Law nak tau, bleh view kat blog Niza kay..nak komen situ tp pjg plak, so bt satu entri tuk komen..hehe

* * *

assalamualykum, niza..ni just nk kongsi pandangan ye..xad meaning tsurat atau tsirat kayh =)

1stly, ap2 pn, smua ny bmula dari rumah. cuba fikirkan kay, law dr kecik2 lagi, ayh dan mak dah mula btegas: walau curi duit singgit pon, seposen pon, hatta amek brg2 adik2 atau akak2 atau abg2 snri pon, tetap kna hukum. xde la smpy pkul n sakitkan hati smpy dak tu mbenci, tp hukuman ckup skadar nk gtau anak tu: ni salah, Islam x ajar bt ni, n mak n ayh pn xsuka kamu bt cmni, dah ckup..

n mesti la, kna gtau anak tu, yg betulnya cmni: nk ap2, mintak, mst tuan empunya tu bg kbnrn, slagi xdpt, jgn amek, napa? sb tu bkn hak milik kita, tu dia yg pny..penat lelah, susah payah dia simpan, jaga brg/duit tu..tu yg Islam ajar kita..then, kalo ad selit kisah2 pgjrn cm yg kita slalu bca dlu, lg terbaek..cth: sal hmba Allah ni tmakan buah epal yg jatuh lam sg tu, lg bagus..siap ad gtau ap yg salah, ap yg betul, cemana nk bt kalo dh tbuat salah tu, n ap ganjaran yg Allah janjikan a.k.a. hikmah d sebalik smua yg jd tu dlm satu kisah tu je..igt lg x?wpun crita berbeza, tp sama je konsep ny dlm Islam n dlm logik akal kita sniri pn..harta awam, utk org awm, bkn utk kita sorg..

dak2, hati suci bersih lg, so ap2 yg kita ajar masa kecik, kompem2 igt smpy tua..
dr pglmn idup kita sniri pun stakat ni, kita msti igt ap2 yg jd msa kecik2 dlu, n kita snri automatik amek iktibar bila da besar2 ni, btul x? =)

and then, bila ank tu dh besar, dh terdedah pd masy n dunia sebenar, xperlu bimbang dah, xperlu pening2 dh cari siapa punca masalah tu, insya-Allah..sebab? sebab asas tu dh kuat, kukuh, terpahat lam jiwa anak tu, Islam x ajar umat dia amek hak org lain. jd, x bmbang la wpun dia idup lam masy yg memg amalan riba atau rasuah yg bcambah2 skalipun, or dia lam keadaan yg amat terdesak skalipun, dia tetap ngn pdrian agama dia jugak, yg mak n ayh dia ajar dlu2 tu..insyaAllah.. ;)

sorry ye niza, pjg lak komen..hehe..ni nk smbg lg ni.. =P

2ndly, sal remaja tu..aizh kurang stuju ngn tindakan org kg tu..np ye? sb bg aizh, lebih baik remaja tu kna hukum hudud dr kna belasah. yg tkilannya, memg hukum hudud ni x djlnkn kt cny..maaf kalo isu sensitif tp ni kbnrn yg smua org dh tau kan? =)

alasan aizh, yg memg tuntutan agama tu, yelah, smua memg dh tau tu..tp bkn tu jd alasan aizh sb tu dh memg suruhan agama =)

kalo pikirkn kn, remaja tu, law dia kna potong tgn, anggota bdn dia yg lain masih bfungsi dgn sgt baik, mcm sdia kala, cm org normal. dia cuma hilang sebelah tgn, tu pn pergelangan tgn ja. nk2 skrg tgn palsu blh dpt, so xde hal sgt pn, lbey krg cm bley dpt blek tgn yg ilang tu. n, dia kmgknn besar lps ilang tgn tu, btaubat sb da rasa humiliation tu, n ras btpa sakit tgn dia dpotong. so bila da insaf, dia still dpt bkerja mcm seorg yg normal tuk dptkn duit scra halal. n, org pn law nk trima dia keja pn, mst ad skit ras lam hati tu, dak ni mgkn da insaf. sb? muka dia msa tu da suci, Allah bersihkan dari kekotoran dosa curi dia tu, sb dia dh dhukum ikut yg Allah dh tetapkan..beza bila dia kna blasah...sb? hukuman belasah tu bkn Allah yg tetapkan. dia still tanggung dosa tu smpy la dikenakan hukuman yg Allah tetapkan, baru ilang dosa dia. slagi x, dia tanggung pi mana2 dosa tu smpy ke akhirat, trima hukuman kt sna plak...haaa....kan...tu beza...lg pn, bila kna hukuman hudud tu, automatik lam hati org2 kaw tu akan puas hati, sb remaja tu dh dihukum..tu dh memg fitrah manusia, Allah faham tu, jd Allah tetapkan, law jenayah cmni, patut dihukum cmni2... =)

but, law dia kna blasah, lam hati org2 setempat tetap x ad ras puas hati tu, sb tu dia kna blasah smpy teruk cmtu..bilamana dguna frasa ni: "Tak apa, dah dihukum dak tu, Allah (Tuhan kita) yg tetapkan hukuman cmtu." memg kita akan redha ngn hukuman tu, tul x? sb lam dri kita, dah set, Tuhan tahu segala ttg ciptaanNya. Apa yg terbaik utk kita. Tapi, bilamana kita dgr frasa ni: "Tak apa, dak tu dah kitorg blasah tadi, padan la ngan apa yang dia buat." Sedar tak, hati kecil kita still pertikai: Siapa kita nak tentukan hukuman kita tu sepadan ngan jenayah dia? Betul ke hukuman yg kita cipta tu yg terbaik?" See...? renung2kan...

Okay, ckp pulak bila dia kena belasah smpy cmtu skali (xtgk pn gmbr tu, xminat bca metro, cuma bley byg keadaan bdsrkan knyataan niza tu) byk impak bley kita lihat sma ad kt diri remaja tu, org2 yg belasah dia tu, n termasuk masy yg bca berita tu. nk tau? meh nk bebel lg..hehe

Impak kat remaja tu kay... dia bkemungkinan besar patah tulang2 rusuk or rosak any parts of organs, tol x?paling kureng pn, dia nti tlantar kt katil dua tiga bulan, berbandage sana, kain anduh sini, plaster sana, simen sini..dah dia x dpt nk g bt keja, xdpt nk cari income cm org normal dh..kompem dia mcuri sb nak duit kn? org nk trima dia keja pn nak tak nak ja, takot rugi..tu satu..lagi, bila dia dh sakit2 tu, kompem2 dia simpan dendam, bukan dia trima pgjrn pn..psikologi manusia kn memg cenggitu, tol x? hatta kanak2 skalipun, baru pkul sket je, da merajuk..npa? sb dia xtau nk bls cemana, dia tarik dri dari pdgn mak ayh, sembunyi, kt blakang nanges, lam hati, "benci la ayh, benci la mak, nape pukul kakak/abg/adik?" tol x? ni bru dak kecik, yg hati masih suci dr mngenali dendam kesumat, law remaja? yg dh memg tau selok belok dunia smpai boleh gi mcuri ni?? cemana ye...hmmm


bila da jd cmtu, ad kmungkinn x remaja tu jd lebih agresif? silap2 dia tukar g jd kaki pukul, sb nk bls blk ksakitan yg dia dpt tu..dah tambah lagi jenayah yg dia buat...kan?

okay, tgk lak impak kt org yg pukul remaja tu: selalu kita dgr pesanan ni, xkisah la dr org tua2, pakar2 motivasi etc, "jgn biasakan diri memukul, sb nti pbuatan tu akn jd kbiasaan", pernah jugak dgr ni "jgn mulakan hidup rumah tangga ngan pukul isteri, walaupun tampar dia sb kesalahn kecik, takut2 nti jd tbiasa, sikit2 nak tampar, sikit2 nak pukul" the point is: bila org2 kg/kaw ni da mula hukum ngan memukul, lama2 nti masy setempat tu smua jd kaki pukul..adei...x ke jd penambah masalah tu? sikit pukul, ap2 jd, jgn pgil polis lagi, kita belasah dlu dak nih. jenayah yg dia bt xley dterima. haa...bila dh guna ayat tu, abes la...memg seronok je la diorg belasah dak tu, x hingat dunia org kata...hmmm.....nak ke kita idup lam masy kaki pukul?? minta maaf, aizh tanak...kang x pasei ja ahli kuarga kita plak yg kna wpun masalah kecik je...

okay, ni, point aizh utk masy yg tau, tgk n dgr brita tu.. bila diorg tu dh mula mhukum remaja/pcuri/peragut dll ngan pukul sblm polis dtg (selalunya kan?), kejadian ni lama2 akn dianggap biasa. perasan tak, dlu masa benda ni mula2 jadi, kita jd terpegun kejap, terkejut ada, tak terkata ap pn ad. "eh, boleh pulak jd mcm ni, diorg pukul pjenayah tu eh..." jd satu kepelikkan bg kita,suatu masa dlu, kan? kan? tp skrg, dh x pelik dah...sebb? point td tu la, dh tbiasa, dh jd perkara biasa bg kita skrg, kan? kan?

malahan, kita pun dh ras, haa, memg patot la ko kena blasah, hamek ko...dah, kita jugak jd pnyokong kaki pukul td tu..kat sini, impak negatif sgt bahaya, kat sapa? kat anak2 generasi muda, yg bakal jga kita masa kita dh tua nti...tgk eh..masa brita ni kuar lam paper, lam radio, lam tv, generasi tu masih muda, kecik2 lg..diorg dah dcanang ngan kbiasaan pukul2 ni sbg "hukuman yg sepadan" ngn jenayah tu...haa....dr sni, mslh lain pulak timbul, malah lg besar dr impak 1 n 2...anak2 ni nti kompem ikut cemna yg dia nmpk, satu je jln pnyelesaian yg slalu dia dgar, dia nmpk: belasah pjenayah tu. dia dh x nmpk dh, actually, mslh ni blh selesai ngn mudah je. xperlu kotor kan tgn ramai org ngan darah pjenyah tu, yg akhir2 nti, beri seribu penyesalan kt kaki2 pukul ni..nyesal g pkul ank org bila nmpk org tu dh cacat sana sni satu hal, nyesal sb remaja tu bt jenayah lg teruk satu hal...kn dah jd satu masy yg idop lam x aman tu....hmm.....bayang kan esok2 kita dh tua2, tpaksa survive idup lam suasana amat bahaya cmtu...adei....nauzubillah.....tanak......

* * *
haa.....tu la sikit sbyk pandangan dri aizh sdri kay..ap2 pn, stiap dr kita ad pndgn masing2, Allah sniri pn jadikan kita berbeza2 akal n minda, so, harap xde sbrg pselisihan faham eh..huhu


Berpendapat, berpandangan
Cleo
~ Creating Ideas, Developing Words ~

Thursday, January 6, 2011

[ Moon...Healing....Escalation...!! ]

With Allah's love
Assalamualykum to my dear


Today, or shall I say yesterday? Well, it doesn't matter, right? =)
Today is a great day. Today is an unpleasant day. Which one? Don't say a word about it, just keep reading okay? =)

In the morning, went to the lab. Try to be early, and managed to be there 15 minutes early. Yay! to me =)
Then, after waiting for about an hour, went to the shooting area with all of group members. Without planning anything except a little bit discussion on our storyboard, we came out with the list.

Director:
Me

Cameraman:
Ewa

Host:
Zue

Actresses:
Ecah
Tiqa

As simple as that, we started our shooting about the road safety or something like that. It was a very very hot day and I can't manage to cop with it. At one time, I'm in the air-conditioned room, then back at the surely hot atmosphere, then in the car, back to hot air and like that for almost two hours. Well, I didn't count in the time I went out for extra tasks, duh...

The rapid changing, really gave big impact to me plus with the non-stop working hours lately, living in a restless life like others. Then, like I used to be, it started. Running nose, non-stop sneezing, tears in my eyes, and minor headaches.

After shooting, we did some editing and of course, I was the one who need to choose and put the slots in the right order so that it will be the same as the storyline. And it was a very enjoying task (for me) although it was really tiring with all of the conditions.

Somehow, we did feel grateful and appreciate our 2nd production this year. Alhamdulillah, this is our short video.

video
Our first product this semester. More to come, insya-Allah.

On the way home, my car almost hit the sideways because of the non-stop sneezing. Alhamdulillah I still have the chance to be alive. Thank God.

Well, surely exhausting day. Went back from the lab at 5 pm, I went straight to my room, settle some chores, and had a short chat with my room mate before closing my eyes, unintentionally.

Seriously, I had a very long sleep (a bit like sleeping beauty I guess). I didn't even hear my phone rang. All I know was I was in a deep sleep, and woke up at 11.38 pm and saw people buzzing my messenger, left some SMS, and of course, some miscalled.

I know, this should not happen especially when I had to attend two conferences tonight (or last night? Whatever...)

At first, when I woke up, I felt a bit relaxed than before. No more sneezing even though my nose is still not very well. But then, after getting some news from Afiq and Niza, I really do feel so... so... How to say? I don't know, I just... All I know is I just wanna cry and really miss my kitties: Tam the First, Tam the Second and Totoro. Dearies, I need you... T_T

I felt so regretful for not joining the conference which had been reminded by our coach so many time. I just... It wasn't my plan to fell asleep and accidentally skip the conference. I know, it IS a very important one because it was joined by some VIP that can give us some great ideas and comments to improve our team work for this becoming event. But.. It's just... Oh please.... Why does this thing has to be like this...

The thing that makes me really wanna cry is knowing about what she did. How could she do that? I thought she'd realized how important she IS in this team work. I know, I know, she needs more practice but... How can I say this? If she needs the practice, what about the others? What about me? And Niza? Tiqah? And whoever in Silat Seni is.. What about us? Didn't we need it too? Okay, okay. I know I should say this: It's okay, things happens.

But... God... Serious, this really makes me feel so bad. I really felt so selfish. God... I don't know what else to say to describe what I feel in here. Right now, every second I passed, I wish I could roll it back. Please, roll it back to the time before I closed my eyes. I wish I didn't fell asleep at that moment. But... this is.... Argh!!! How ridiculous! Why am I the one to feel it this way?! Huh!

It is hard for people who really take serious in their responsible, and it is hard too if some people didn't care more about it. But, I guess being the second type is much more relaxing, and maybe can be a cure to aging. (Much more better and useful for people like me =P) Well, which one is better? I really wanna choose the second one, and be like them: Living their lives happily ever after, can I?
Please....?

Well, I guess I HAVE to stop typing right now. More words will hurt more hearts. Geuman. No more right now. So, we'll see each other soon. Later... Ciao!




Please, heal my heart...
Cleo
~ Creating Ideas, Developing Words ~

Saturday, January 1, 2011

[ Pencarian Calon ]

With Allah's love
Assalamualykum to all


Well, sekarang ni Cleo memang tengah desperate. Tengah cari calon ni. Semalam ngan pagi tadi dah survey, tak jumpa yang berkenan. So, ada tak sapa-sapa yang nak bagi kucing kat Cleo? =P

Ciri-ciri:
Umur: Remaja (paham kan? Tak nak yang terlalu kecil - masih perlukan mak dia, and tak nak yang dah dewasa - susah nak ngajo kang, tak pasei je kena buat keja banyak) huhu
Kale: Tak kesah tapi kalo kale itam lebih diberi perhatian ye =)
Ciri-ciri istimewa: YANG PANDAI TANGKAP TIKUS - ciri-ciri yang lain Cleo sangat tak ambil pusing okay? huhu
Pastu, kalau boleh yang makan Friskies or yang sewaktu dengan nya, bukan yang makan ikan mentah.
And, paling penting, TAK SUKA BERGADUH ngan kucing lain - jenis mesra alam, tak pun buat dek je kat kucing-kucing laen. huhu

You all ada nak bantu? Sila contact Cleo okay. Bagi yang ada YM, buzz je. Facebook, e-mail, no. phone, anta je mesej kay.

Thanks a lot bagi yang sudi membantu. Moga Allah balas kebaikan you.



Sedang mencari
Cleo
~ Creating Ideas, Developing Words ~

[ Sungguh..Benarkah Itu? ]

With Allah's love
Assalamualykum to my dear


Nak tawu? Tadi masa bukak facebook, ayat first yang saye baca is, "Husnuzzan & berlapang dada..." Status kawan sefakulti aka yang paling rapat kat fakulti. Fizikal, komen tanya kat dia kenapa? Mungkin something had happened kat dia. Tapi mental, kenapa ayat ni yg jumpa dulu time-time camni? Tak apalah, nothing kot tu.

Then, perkara kedua yg selalu buat is tengok notification. Alah, banyak game request je, macam selalu. Tapi ada satu yang menarik hati nak tengok. Dia tag satu gambar kat saye. Hmm... Dah lama benar dia menyepi, motif? Gambar ape ni? So klik la kat situ, keluar satu gambar yang berunsurkan dakwah. Oh, poster ni rupanya. Tiba-tiba, muncul hasutan ni, "Kenapa dia tag aku kat sini?" - "Tak apelah, tak salah pun, dia maybe excited kot, so nak share la ngan kamu tu. Say alhamdulillah okay?" - "Alhamdulillah. Still, kenapa dia tag aku? Dia still anggap aku ni macam tu ke? Dari dulu, persepsi dia kat aku memang tak pernah berubah? Biar betul?" - "Haiizz... Kan tadi benda first jumpa dah pesan, husnuzzan, berlapang dadalah. Bukannya salah pun kan?" - "Ye, tak salah pun, mungkin betul dia nak sharing sebab nampak ada jugak dua kawan dia ditag kat gambar tu. Tak pe lah. Apa-apa je lah. Kalau betul dia nak sharing, fine. Time kasih sangat-sangat kat dia walaupun poster tu ku dah tengok berjuta kali tiap kali gi fakulti and pusan tu. Tapi, kalo benar apa yang ada lam hati ni, just nak cakap, saye sungguh-sungguh amat terasa. Kenapa? Sebab dia still macam tu, pemikiran yang sama, persepsi yang sama pada saye sedangkan dari dulu dah dimaklumkan, I still have my stands on this thing, and I will hold to it as long as I can, insya-Allah." - "Hmm... husnuzzan la kay. Tak pasai ja dia kena. Dia dah elok dah tu niat nak kongsi-kongsi." - " . . . . . . . . . "

Adei... Mula-mula tadi nak post entri pasal lain, pasal wak kafe tu tadi tapi terus terbantut, and dah agak terlupa apa yang nak type kat post ni. So, tak pe lah. Lepaskan apa yang menjadi beban sekarang ni, nak tumpu kat TS III, training, ingat buah ganda, and of course, menyiapkan assignment yang dah mula dapat ni. Aigoo...

Tak ape lah, tu je nak bebel kat you malam ni, my dear. Dah jadi cam lain dah ni. Memang nak cakap sal lain, tetiba kapal tukar arah. Taram je lah. Awak dengar je apa-apa pun kan, dear? =P

Banyak, betul banyak tadi dok merangka nak type masuk entri kali ni. Tapi dah jadi macam ni, jadi susah la. Haiizz... tak tau lah apa yang tak betul lagi. Hmm....




Mini Black-out while typing
Cleo
~ Creating Ideas, Developing Words ~