Sunday, June 7, 2015

[ Anime? - So what? ]

With Allah's love
Assalamu'alykum, my dear


[Kisah Semalam]

Someone asked me this question: Kenapa suka sangat dengan Naruto ye? (refer siri anime tu, bukan character Naruto)

And, this wasn't the first I get. Kebanyakan persoalan ni end up dengan senyuman, and sometimes just: ntah lah or sebab anime best la. haha.

But the real reason, the answer is:

Cleo bukanlah peminat tegar Naruto, cuma disebabkan sekarang ni tengah maraton Naruto so anime lain tak tengok la. Fokus Naruto ja. Kang tertukar plot, jadi anime buatan sendiri kang. hahaha. Cleo kan senang get confused. *sigh* Dan, tentulah sebab ada Gaara. ohohohohoooo ~~ (gelak tutup mulut dgn tangan)

Gaara, a villain who repent and became a hero.

Cleo suka tengok anime because I learnt a lot about life from anime. Bagi Cleo, anime sangat berbeza dengan animasi lain. Seriously sayin'. Bukan setakat Naruto, boleh dikatakan most of them. Antaranya Slam Dunk (usaha, disiplin, friendship, hubungan dgn orang lain, semangat berpasukan, the will of winning and dealing with kekalahan), Sailor Moon (friendship, family, second chances utk orang yang buat jahat), Samurai X (most of it sama dgn Slam Dunk, perjuangan, never give up on ourselves & others, loyalty), Naruto (banyak jugak yang dapat sepanjang maraton ni). Eh banyak sangat anime, tak ingat la.

Ada jugak anime yang ajar how to repent on bad things yang kita dah buat, how to deal with corrupted people utk bawa diorg ke arah kebaikan. And how to understand others by just looking at their expression. Okay yang ni, Cleo memang rekemen uollss belajar. Benda basic, tak perlu la sampai belajar ilmu baca muka orang, tapak tangan orang segala kan. Tapi kebanyakan orang yang Cleo jumpa gagal membaca ekspresi muka orang, actions, or even intonasi suara, menyebabkan berlaku banyak salah faham. Dah lah dah jadi salah faham, tak nak pulak face to face tanya betul-betul bagi tak salah faham pulak. (haaaa mula dah nak bebel. okay, stop. hahaha)

Things like that la, you know. And sometimes, these things jugak boleh jadi serious things contohnya buat Cleo aware dengan persekitaran. How? Sebab bila dalam anime ni ada bad things, Cleo terfikir, kalau ada orang boleh imagine these kind of things, tak mustahil benda-benda tu had actually happened. And, Cleo semakin aware dengan pemikiran orang lain. Tapi, agak-agak la jugak kan. Bukan semuanya based on anime, and bukanlah setiap sisi kehidupan Cleo berkaitan dengan anime. Just a part of it.

Tsunade no bachan

Susah nak explain tapi, benda-benda ni akan ingat on the spot bila things just happened. Kalau berjumpa dengan geng, senang. Depa faham what I was trying to say. Sebab tu bila orang bertanya soalan ni, mostly Cleo tak jawab. Tak taw macam mana nak ringkaskan jawapan, bagi contoh-contoh kat depa masa tu. And, part of me rasa tak nak jawab pun ada jugak, sebab consider orang yang bertanya. Orang yang tak minat ni, sometimes we can't just talk panjang lebar ikut sedap hati kita. It will bore them to death dengar ceramah kita. Hehe. So I try to avoid benda-benda yang boleh patahkan mood orang sembang dengan kita. Haha.

No offence, but I tend to take serious when it comes to anime discussions. And akan jadi ugly bila tersentap ada orang mengata about anime. Bukan la meaning tak boleh kritik ka apa, bare in mind, hanya beberapa percent ja anime yang elok and bagus untuk ditonton, yang lain banyak tapisan kena buat untuk menjaga kemaslahatan ummah. Hehe. Lama tak sebut phrase tu. So memang Cleo sendiri pun kritik jugak. Tapi ya lah, faham-faham la what I meant kan?

So, to avoid such environment, better shut it dulu. Serious matters cuma untuk serious people. When you're ready to talk and hear and exchange your thoughts, then we'll talk about anime. Kalau sekadar sembang-sembang, Cleo memang akan selalu close the case, cantas awal-awal. Haha. Warui na, minna. Minta ampun, minta maaf, tak dak niat mengguris hati mana-mana pihak. Niat hanyalah untuk menjaga hubungan antara kita. Peace, no war ^_^v

Eh, tetiba terpanjang pulak bebel! Ahahahaha! Jom lah, nak tidoq dah kita pun. Esok kerja oit! Apapun, selamat berexam untuk admins and warga UKM Otaku!! ihihi


FB UKM Otaku < https://www.facebook.com/ukmotaku >



Learn from a positive way
Cleo
~ Creating Ideas, Developing Words ~
Post a Comment