Friday, July 10, 2015

[ Lemon Migrant ]

With Allah's love
Assalamu'alykum my dear


Disebabkan dah lama tak update, so hari ni dapat idea for new entry.

Lemon Migrant

Tau tak apa benda ni? This is nama sejenis rama-rama yang ada kat Malaysia. Tapi bukan asal Malaysia. Asal dia dari Brisbane, Australia. Nama pun migrant kan. Yang boleh kenalnya ni, sebab tadi ternampak rama-rama ni. Ada kat daun pokok pisang kat laman rumah. Yang sedihnya, tak sempat snap gambar sebab dia lari. Rasanya dah habeh slow mo dah, habeh ninja dah. Tapi maybe sebab angin jugak kot. Tetiba time nak snap tu lah angin menggoncangkan daun pokok pisang tersebut, maka terbanglah ia ke udara.

Cari punya cari punya cari, so this is the only one yang Cleo jumpa, yang ada rupa seakan-akan rama-rama yang Cleo nampak. Please, do take a look. Cantik, siyes cantik baq hang.


Selain rama-rama ni, Cleo nampak ada burung kecil ni, yang obviously ingat perut dia warna hijau. Bila search kat sini tak ada pulak. Yang pasti, sekali tengok Cleo teringat macam burung kenari. Or might be one of these two: Grey-headed Canary Flycatcher tak pun Orange-bellied Flowerpecker. Hari tu masa kat Kolej Keris Mas ada jumpa Spiderhunter, hinggap kat tingkap bilik. Lama jugak. Tu pun tak dak rezeki nak snap gambar sebab dok cakap phone masa tu. Adeh. Tu la orang kata tak dak rezeki.

Cantik kan haiwan-haiwan ni? Subhanallah. Apapun, esok kita tengok lagi apa yang boleh jumpa kat laman rumah ni. Insya-Allah. Stay tune!




Having fun at home
Cleo
~ Creating Ideas, Developing Words ~
Post a Comment