Monday, September 24, 2012

[ Lawak Ke Der? ]

With Allah's love
Assalamu'alykum my dear


First of all, sama-samalah kita doa, let us pray, that people involved dalam konspirasi penghinaan Rasulullah s.a.w. mendapat hidayah dari Allah, moga mereka sedar tentang kejahilan mereka. Dan moga masyarakat dunia lihat, dengar dan consume the real meaning of having such a wonderful person like Rasulullah s.a.w. Maybe, dengan adanya kontroversi ni, lebih banyak buku-buku biografi, kitab-kitab sirah Rasulullah s.a.w. terjual seluruh dunia. And so, untuk yang bergelar muslim jugak, jangan sekadar berdemo sana, berdemo sini, orang nak demo dia nak demo jugak padahal tak ada usaha cuba kenali Rasulullah s.a.w. lebih dalam so that mana tawu nanti tetiba ada orang bukan Islam bertanya, we can describe our beloved Rasulullah s.a.w. sebetul-betulnya, moga mereka terbuka hati menerima Baginda dan Islam. Aaamiin, insya-Allah.

Orite. Bila sebut bab ni, ada lagi satu benda yg menyebabkan nak buat jugak entry ni. Geram, sakit hati, semua ada. Firstly nak tanya la, depa ni tak taw ka hukum pakai pakaian/aksesori opposite sex? Seriously? Oh come on, tak yah nak menipu sangat lah. Yang sakit hatinya, I hate it when guys wear like women and joking around. Oh you think that's funny? Sheeesh!

Kenapa la, desperate sangat ke sampai tak ada idea lain nak buat lawak? Kalau betul desperate sampai macam tu, tak layak la hampa menang segala raja lawak la, maharaja lawak la, apa lagi tu, mega lawak la dan sewaktu dengannya. Ceh! Desperate sangat la sampai memperlekeh women? We, as a tool for your sick jokes? Yang lagi tak pahamnya, lagi geramnya, ramai jugak antara women yang boleh gelak tergolek-golek ngan sick jokes macam tu. Adddooooiii, come on ladies, wake up! Those people sedang memperlekeh kamu, merendah-rendahkan martabat kamu. Wake up! Nak tanya, yang lahirkan kamu, yang menyayangi kamu, yang menatang kamu bagai minyak yang penuh, sapa? Lelaki ka wanita? Isy!

Lemme see, Rasulullah s.a.w. sepanjang hidup Baginda berusaha memuliakan wanita, menaikkan martabat wanita, same goes to khalifah and ulamak dari dulu. Da'ie zaman sekarang pun tak kenal erti putus asa, cuba menyedarkan masyarakat dalam memuliakan kembali wanita. Tapi you all sendiri, guys dan jugak women, boleh bergelak-gelak dengan benda macam ni? Mana pergi sensitiviti kamu sebagai seorang wanita? Mana pergi sensitiviti kamu sebagai orang yang bergelar manusia? Pencabulan hak asasi wanita yang tak logik segala, berbuih-buih mulut hampa fight for, padahal dah taw it's useless menentang ketetapan Allah. [Rujuk kepada golongan yang bermati-matian tak sokong apa yang Allah tentukan terhadap wanita cth pertikai perbezaan harta pusaka etc] Tapi yang ni? Apa kata hampa? At least, kalau nak tengok jugak rancangan lawak-lawak tu, pandai-pandai la hadkan tang mana lawak, tang mana dah melampau sampai mencabuli hak orang lain. And bagi yang faham agama, bangun, tinggalkan mereka yang melanggar had yang Allah dah tentukan, yang Rasulullah s.a.w. dah ajar: 

1. Lelaki tak boleh pakai menyerupai wanita, wanita tak boleh pakai menyerupai lelaki.
2. Bersenda gurau ada hadnya, tak dibenarkan mempersenda orang lain.
[Untuk lebih faham, dinasihatkan rujuk ulama/ustaz/kitab yang sepatutnya.]

I admit, kadang-kadang tu suka jugak melawak, and layan jugak dengar lawak-lawak dalam era ke, hitz ke, tengok jugak comedy cam Hot in Cleveland tu ke, Everybody Loves Raymond tu. Running man, variety shows semua tu, layan gak tapi tak de la sampai melebihi had, all time mengadap tu, sampai tak tau beza mana lawak mana benda yang tak patut dijadikan bahan lawak. Tak salah nak berhibur, tak salah nak bergelak ketawa, tak salah nak release stress ngan variety shows ni tapi agak-agak la kan. Bersederhana, itu yang terbaek.

So di sini nak tegaskan balik, sudah sudah la tu. Shame on you kalo you anggap kaum hawa sebagai salah satu bahan untuk your jokes. I tak membenci you, tapi I benci sikap melampau you. Come on, grow up. Banyak lagi benda lain yang boleh jadi idea untuk joking around. I'm sorry I can't give you the ideas because I'm not someone who used to joke around. Please, grow up.

[Mohon ribuan kemaafan kalo penulisan ini mengguris hati pelbagai pihak.]

Sekian sahaja untuk buletin kali ini, terima kasih. ^_^



Tak lawak pun la
Cleo
~ Creating Ideas, Developing Words ~
Post a Comment