Monday, December 23, 2013

[ Inginku Sampaikan Padamu ]

With Allah's love
Assalamu'alykum my dear


Takbir! Allahuakbar!

Alhamdulillah, sungguh, my dear, Cleo betul-betul rasa bersyukur and happy for having a chance of being me in this lifetime. (bajet ada hukum karma ke hape - keh3) Tak la, cumanya, serious, tak suka tu lagi banyak, rasa sedih tu lagi banyak dari bersyukur bila talking about myself. Sebab rasa diri ni ntah sapa-sapa ja dalam kalangan friends and family. Macam wujud tak wujud ja. Ya lah, kita dengar yang negatif lebih banyak dari yang positif about kita kan. Sapa yang tak down, sapa yang tak sedih, sapa yang tak benci. Kadang tu, sampai rasa orang yang memuji tu sekadar manis mulut, nak amek hati, kita sendiripun rasa, nothing to appreciate. Kalau yang libat dapat award segala, ntah lah. Yang dok dapat dari dulu tu macam tak berfungsi ja untuk up kan balik down tu, rasa rendah diri gila babeng tu. Tapi apapun, alhamdulillah, hari ni, serious rasa nice sangat. I love you so much, my dear!! Yes, I love you, as much as the love of the moon to the sun!


Ya, tiap sesuatu itu ada hikmahnya. Dan Cleo semakin memahami jalan-jalan yang selama ni Cleo lalui, bukanlah sebab dihalang laluan-laluan lain, ditutup pintu-pintu kerana tak layak dimasuki, ditolak ke sana sini kerana birokrasi. Tak. Semua tu bukan. Yang betulnya, hanya Allah yang faham makhluk yang Dia ciptakan, maka Dialah yang the only one tahu my purpose of life. Dan alhamdulillah, sampai sekarang He never left me. Memanglah, selalunya orang nanti salahkan kita balik bila buat keputusan tak bersama dengan solat istikharah tapi, tak bermakna doa yang hanya pangkat biasa-biasa saja tu Allah tak layan. Biarlah, apa yang hangpa tau dari asyik salahkan ikut teori.

Yang penting, sekarang at least, Cleo rasa Cleo ada juga kepentingan and keperluan wujudnya Cleo dalam dunia ni. At least I saw my purpose of life. And di samping jalankan tanggungjawab tu, I can enjoy every single moment I step forward.

Semuanya gara-gara pembentangan tadi. Basically bukanlah bentang apa sangat pun tapi ye lah, bila dengar overall, alhamdulillah. My love is my life, and I know, from now on, my life will no longer be my hatred, it will be my love.

Ya, di saat ini, rasmilah sudah satu kenyataan yang tiada boleh disangkal.

Cleo suka kartun, Cleo enjoy watching kartun, and Cleo enjoy sharing pandangan Cleo mengenai kartun, menggunakan penulisan sebagai medium penyampaian untuk tatapan orang ramai.

Banyak penggabungan dalam satu benda.
1- Cleo boleh enjoy watching cartoons
2- Cleo boleh buat benda paling Cleo suka: analyze whatever I see, hear, and think
3- Cleo suka menulis, jadi I enjoy writing more and more and more
4- Cleo nak rasai pengalaman bekerja, and I got it jugak nanti melalui jalan ni insyaAllah, walaupun slowly, lambat dari sahabat-sahabat lain
5- Cleo dapat sampaikan dakwah dengan cara Cleo yang tersendiri - I enjoy doing things with my style

Well, at least, dengan jalan ni saja yang Cleo nampak boleh membantu Cleo untuk menghargai diri sendiri, untuk rasa, yeah, aku berbaloi hidup menjadi aku walaupun tak ramai yang hargai adanya aku. Well, to be true, room mate banyak kali pesan: stop dari fikir negatif kat diri sendiri. Hmm.. tak dapat lagi nak hindari habit tu, memandangkan pengalaman yang dari dulu masih berat ke kiri dari kanan. Plus, banyak dah ujian personality yang tunjuk Cleo ni memang tergolong dalam golongan yang gitu. Apa yang jadi pun, mesti pikir balik ke diri sendiri. Cleo pun tak tahu napa jadi jangan tanya. So, sejak living with room mate sorang ni, 'am trying bit by bit to get rid of that seriously big bad habit. Kalau dapat partner hidup yang gitu, memang sangat-sangat membantu. *hopefully*

Apapun, tu je lah nak bebelnya pun. Banyak lagi tapi tu dulu. Kepala pun dah mula berdenyut, matapun dah mula kuyu, tak kuasa dah nak menaip idea-idea yang belambak tadi. Apapun, pesanan Cleo: take advantage atas apa yang kita minati, and change it to be something profitable to us, and our community. Haa ni lagi satu point nak bebel, banyak dah orang cakap bila dah habis belajar nanti, susah nak buat apa yang kita suka dah. Kerja pun tak boleh memilih bla bla bla bla... enough. Allah kan ada. Cleo bila dah mula muak ngan ayat tu, Cleo cabar dunia untuk buat cam tu ke Cleo. Try me, try pisahkan Cleo dengan 5 benda tadi tu. And it did, banyak kali and banyak cara tapi bila kita ada Allah, apapun tak boleh jadi. Nak katanya sini, sudah-sudah lah tu cuba mendownkan orang yang baru nak kenal dunia. Cuba-cubalah pulak bagi semangat supaya anak muda tak gentar hadapi dunia ni. Cleo ni pun, alhamdulillah sangat Allah jaga, tak biar Cleo down terus and berpaling bila asyik ditujah dengan ayat-ayat tu dulu. Kesian pada orang yang tak mampu melawan, atau mungkin juga tak punya peluang. Ntah lah, masing-masing hidup lain-lain. Tapi yang penting, just be orang yang bersyukur okay, my dear? Just follow the path, and we'll meet those marvelous ends, insyaAllah.

 
Hobi Cleo, menung melihat alam. Berangan nak punyai tower sendiri untuk lepak tengok bulan, bintang, tengok hijau padang and bukit, duduk dalam hujan tenangkan diri.

Okay dah. We''ll talk more later on, insyaAllah. Esok masih panjang. Ciao ~





Andai hanya bisa ku sampaikan padamu
Inikah ertinya rindu
Cleo
~ Creating Ideas, Developing Words ~
Post a Comment