Wednesday, May 15, 2013

[ Knowledge vs Logic ]


With Allah’s love
Assalamualykum my dear


Today as usual menghadap proposal ni. Hari tu hantar setakat points listed ikut permohonan ja. But now kena complete sebab bakal present ntah bila. Students PHD dah dapat jadual tapi MA tak tau bila. Gerun jugak. Tapi, apapun kena yakin diri. Yosh! Ganbatte neh!

Dalam dok semangat nak siapkan penulisan ni, stuck dekat cari rujukan untuk kerangka teoritikal Islamic. Pemalas, gini lah. Library ada tapi tak mau pi. Nak harap wi-fi memang sekian lah. Dah lama tak bayaq bil so tak dak makna lah wi-fi kat umah ni. Okay tak mo piker hal tu. Nak serabut hal proposal dulu. Huhu.

Dalam umah ni pun macam library jugak. Ada la kitab-kitab, buku-buku Islamic ni. Korek punya korek terjumpa dua buku ni. Asalnya just scanning for some useful tips tapi tersentuh hati bila baca some of the topics.



Seriously, kata-kata dalam buku ni menyentuh hati betul. Tak tau pasai apa. Aduh la. Sejak-sejak makin tua ni, makin emosi pulak. Ada saja yg buat hati tersentuh menyentuh *tua la sangat*. Tapi serious, this one really touched the heart. Mungkin sebab pengalaman-pengalaman lepas kot. Isy. Ni yg tak syok ni. Rasa diri makin tua dah. Tidaaakkk!! Huuuuuuuu -.-“

Dari buku ni, I saw what a burden my father had to live with when he had three daughters. And it become clearer of what he used to do, care about us all this long. Yg baca ni pun dah rasa nak menangis, apatah lagi yg memang pikul tanggungjawab tu. Kenal dengan ramai jenis manusia membuatkan terfikir sendiri, apa masyarakat luar sedar tentang ini? Do they aware of this big formula or they just take it as a basic knowledge, nothing more?

Cukuplah dengan baca part of this book, made me think:
How far I am…
And then, come this one.


Sama jugak dengan yg tadi. Tersentuh menyentuh. Ye lah, dia cakap about my gender kan dalam ni. Takkan tak rasa apa kot. Huhu. Cuma this one got my attention to read all of it. Baru start membaca and insya-Allah will continue reading till the end. Right now untuk proposal tu rasanya buat dulu yg lain la kot. Bab rujuk merujuk ni tunggu lah nanti bila dapat pi library or access the net for some useful articles and journals. Insya-Allah ^^

Kalau nak tau, silalah cari sendiri buku-buku ni. hehe ^^
Knowledge shows us how empty we are, how pity we are, how stupid we are ~~

P/s: Paksu, maksu, ceq pinjam buku-buku lam umah ni naa. Halalkan naa ^^



Tears are meant for something
Cleo

~ Creating Ideas, Developing Words ~
Post a Comment