Saturday, July 26, 2014

[ Mungkin Bukan Hanya Mimpi ]

With Allah's love
Assalamu'alykum my dear


So, how's it with your Ramadhan Kareem, dear? Sama-sama kita berdoa moga ibadah kita diterima Allah SWT ya. Cleo sekarang dalam proses siapkan satu projek mini. Just a mini one. Wait till my next update kayh. Insya-Allah. Projek mini ni, terkandung seribu satu rasa, perasaan, impian, yang mungkin takkan tercapai, atau mungkin juga akan dapat Cleo rasai sebelum ajal. Tapi, biarlah hanya projek mini tu yang terzahir. Dalam hati, hanya untuk Dia. Rahsia antara kami. Cuma mengharapkan doa from you, my dear. Moga Allah perkenankan keinginan ni. Ameen.

Sekarang ni, kita semua dah tahu dan makin ramai yang aware. Dekat nak raya ni, sama-sama kita mengingati saudara-saudara kita yang sedang berjuang untuk negara mereka, si pembebas tanah air; saudara-saudara kita yang berjuang untuk kelangsungan hidup, si gelandangan tanah air; saudara-saudara kita yang dizalimi seluruhnya. Jangan pernah berhenti berusaha hatta dengan doa, pemberian bantuan-bantuan mahupun dengan hanya usaha demo dan boikot. Semua itu diambil kira walau sekecil mana ia di mata kita.

Macam biasa, kalau update ni mesti ada benda Cleo nak bebel kan? haha. Cuma, kali ni bukan bebel kot. Just, wanna talk. I had a dream. Dalam mimpi tu, Cleo berlayar dan tak semena kapal Cleo dilandai ribut. Habis pecah, karam semua. Keliling Cleo cuma ada serpihan-serpihan kapal, kotak-kotak kayu besar muatan yang dibawa. Cleo tak pandai berenang, and yes, Cleo takut air dalam especially lautan. Fobia. Tapi dalam mimpi tu, Cleo berjaya bertenang, berpaut to something than try as hard as I can to reach the land. Tiba-tiba satu ombak besar bawak Cleo terus ke daratan, that is batu-batu bawah tebing tinggi yang macam kita tengok kat laut oversea tu. Tak dak pantai, cuma batu-batu and tebing-tebing tinggi. Cleo ingat dah selamat, but then Cleo nampak something moving dalam air. Coming towards me. Seram! Jantung Cleo dah tak boleh bertenang. Terus Cleo pusing and panjat tebing tinggi tu. Bila dah sampai atas, Cleo jenguk bawah, ada dua ekor ular warna gelap, besar yg amat macam anaconda. Nak bayang besar ka tak, bayang tebing yang tinggi dari atas kita tengok batu-batu besar kat bawah tu kecik ja, ular tu dari bawah tu try to get dari bawah tu sikit lagi nak dapat naik atas tebing. Kalau ikut logiknya, dua ular tu dah dapat panjat naik tapi tak. Seems like ekor dia tersangkut kat bawah yang membuatkan dia tak dapat terus panjat tinggi lagi. Cleo lega. I thought dah selamat. Tiba-tiba Cleo nampak bayang dari hujung mata, benda bergerak slowly. Cleo paling ke belakang, ada lagi sekor ular besar! Melingkar betul-betul belakang Cleo. Ular ni warna dia cerah sikit, tapi tak la macam ular sawa albino tu. Just like light brown or something. Seram.... Terus Cleo try to remind myself, okay this is just a dream. Wake up, please, wake up! Wake up! Tak lama lepas tu, Cleo terjaga. Berpeluh, jantung degup laju, toksah cakap la. Allah. Ntah berapa kali Cleo ludah kiri, baca ntah macam-macam dah. Sampai tak boleh nak tidur balik, takut tersambung mimpi tu semula (always happen and it really is stressing till now).

Well, bila tak boleh nak tido, Cleo tergerak hati nak search about it. Of course, susah nak percaya things written kat online ni. But, then what? Tak salah mencari, right? So, terus cari, cari, cari sampai la terjumpa dua tiga blog ni yang penulis dia mengaku sebagai ust. So, okay fine. Kat situ, bloggers ni tulis if ular besar and warna gelap, shows musuh kita ada dekat dengan kita, lagi gelap warna, lagi besar dia, means lagi berpengaruh or ada kuasa or someone yang ada nama lah, and lagi "kuat" dari kita. Kalau lagi light warna, means lagi lemah, so mudah kita "kalah"kan. Terkedu jap Cleo masa tu. Seriously, the whole bulan lepas memang crucial time dalam hidup Cleo. Things happened and I had to make decisions, more about loyalty. And I thought, keputusan yang Cleo buat tu mungkin membuatkan mimpi tu terjadi. Mungkin juga berkaitan bila Cleo melepaskan beberapa tali dari genggaman Cleo. And I really had peaceful time, rasa hilang beban masa tu.

Tapi, dalam bulan ni pulak. Lain jadinya. Things happened, again, and it got twisted somehow. And it's getting harder for me. Kalau betul la about mimpi tu, Cleo betul-betul harap dapat lepas and move away from "musuh" tu. Lots of benda yang sampai ke Cleo, and menguatkan lagi berkaitan musuh tu. Hmmmm.. Ntah lah. Kenapalah mesti wujud benda-benda gini sedangkan kita hidup bukannya nak cari musuh, cari gaduh. Habeh tak dak keja la tu. Tapi, tu lah. Manusia, kita tak kata apa, tak buat apapun kat dia, pun kena jugak tuduhan macam-macam. Hmmm.. Tak pa lah, tu letak tepi. Yang nak katanya ni, benda yang I thought I could let go untuk fokus siapkan tesis ni, dah jadi terbalik pulak. Haih... Ntah lah. Life's complicated. And we can't just give up selagi tak datang ajal. Go on. Teruskan. Cuma berharap, tak dak dah kewujudan manusia-manusia yang ntah apa-apa tu lagi. Orang lain, datang buat hal, okay lah, dia orang baru. Tapi kalau orang yang sama, datang balik. No, sir. I'm sorry. You're not invited here. Saya tak sanggup hidup susah dengan perbalahan tak dak makna dengan anda. Haaaaiiihhhh...

Apapun, sama-sama kita jauhi sifat negatif, pemikiran negatif, orang-orang negatif. Anti-negativity. Sama-sama kita jadi positif, yuk! ^^




Salam akhir Ramadhan, my dear
Cleo
~ Creating Ideas, Developing Words ~
Post a Comment