Saturday, November 26, 2011

[ Obes Ke Tak...? ]

With Allah's love
Assalamualykum my dear


Hah. Apa la pulak nak bebel sal obes ni. Hmm. Actually, dah dekat dua bulan, sangat risau akan BMI diri ini. Ye lah, since masuk sem hari tu, berat turun non-stop. Boley imagine tak? Apekah... Ya Allah. Tak pasti kenapa. Adei.

Sangat tak boley nak hidup aman bila pikir sal berat ni. Normally, berat 49-50 kg. Kalo tu, memang di tahap lega. Tapi... masuk sem ni, timbang, 49 kg lagi. Before SUKEM, timbang, turun sampai 46 kg! Apekah, apekah!! Ini satu yang tak normal!

Lepas SUKEM, bajet nak naik la balik berat tu. Selalunya, memang confirm berat naik. Sebab tak join training. Ntah dah selang berapa minggu dah tak join training, jap kira. 6 minggu = 1 bulan 2 minggu. Haaa.. betapa lamanya tak training. Memang confirm berat lebih. Sekali, semalam timbang, 45 kg pulak! Astaghfirullah al-azim. Allahuakbar. Betapa hampanya diri ini. Kondisi kamu sekarang sangat tak sihat, cik kak!!

Sangat tak puas hati. Pastu tadi, cari jugak kat Encik Gugel, sal BMI. Dapat. Ni haa. Sesapa yang rasa nak check pon, silalah tekan link ni.

Sangat bimbang sebab sebelum ni, ada kawan mention, law BMI 25 ke atas sikit, tu normal. Law bawah 25 tak, lebih berapa ntah obes. Hah. Lagi la risau. Tapi bila tengok kat situ and sini, lega ceq. Kenyataan tu ada kesilapan sikit, kot. BMI saya stabil sekarang, walaupun berat semakin kurang.

File:Body mass index chart.svg


Lega tapi tetap risau. Berat tak kan turun tanpa sebab, betul tak? Sama la kes berat tak kan naik tanpa sebab jugak. Haaa.... Ya Tuhan, apekah silap ku dalam dietary harian ni.... Kenapa, kenapa, dan kenapa? Why...? hukhukhuk

Saya nak jadi seorang hamba yang sihat tubuh badannya............saya tak banyak buat benda yang Dia suka, at least saya nak jadi satu ja, sihat. Dia suka hamba Dia yang sihat............... :'(




Sedih, pilu, risau menggunung
Cleo
~ Creating Ideas, Developing Words ~
Post a Comment