Friday, December 2, 2011

[ Bila Hati Bicara ]

With Allah's love
Assalamu'alykum my dear


It's been too long that I kept this inside. Nak bercerita, nak berkongsi, tak boleh. Bukan apa, betul la bila orang kata, kalo kita share ngan orang problem, lega sikit rasa. Tak nafi tu tapi kan. Masalahnya... bila kita nak sharing sharing ni, payah terasa nak luah. Sebab masing-masing kenai sapa yang kita cakapkan. Bukan payah mana pun, sebab masing-masing dah memang kenai. Hmm. Bila saling mengenali, and kita pulak sharing mensharing ni, mesti akan ada unsur bukak aib orang, ada unsur mengumpat and so on. Betul tak? Hmm.

Ntah la. Bila hati bicara. Layan lah.

Bila bersua muka, benci tu datang menyapa.
Bila mendengar suara, benci menghilangkan kata.
Bila melihat walau hanya bayang, benci kembali bertandang.
Hmm.

Tiada tenteram di hati

Bila kita tengok muka depa, benci tu memang ada. Hangat ja. Tapi... hati ni kenapa lah lemah sangat. Mata, memang rasa tak boleh nak tengok muka depa. Tapi dalam hati, "Tolonglah. Tolonglah tegur macam biasa. Bantu saya untuk lupakan kebencian ni. Ambil lah peluang kedua ni. Tolonglah." Kalau la boleh cakap macam tu depan depa. Tapi tak terluah. Sebab rasa cam orang bodoh. Kenapa hati ni sebok-sebok ja nak jugak they take another second chance after a second chance. Know what I mean? Hmm.

Bila dengaq sora depa, benci tu bertandang pulak. Tapi... hati ni,"Tolonglah. Keluarkan kata-kata yg sesuai. Tolonglah sy hilangkan benci ni dari hati. When I talk to you, when I ask you, please sangat-sangat. Keluarkan kata-kata yang sy nak dengar tu. Tolonglah." Tapi... tu lah. Masing-masing tak nak tolong diri masing-masing.

Walaupun just nampak bayang dari jauh (dah kita ni rabun kan), sat ja benci tu nak mai. Zaaaapp! Argh. Benci nya. Hmm. Payah. Kenapa ya? Cuba korek-korek lam hati, lam kotak memori. Cuba tanya-tanya diri. Apa salah depa? Why? Tapi... tak jumpa. Bila hati bicara. Tiada jawapan untuk semuanya. Hmm.

Hatred, kebencian, bukan satu yang best bila bersarang dalam diri. Tawu tak cemana rasa bila makan makanan pedas, lepas tu gi jogging, tak pun pecut lelaju. Pernah rasa tak cemana masa tu? Haa.. cenggitu lah rasa bila benci tu bertandang. Sesak, sakit, pedih. Sangat tak best. Tapi... cemana nak buang benci ni.... :'(

Mungkin... mungkin la.. maybe sebab dulu, rasa dekat ngan depa. Maybe sebab sebelum ni, rasa tenang ngan depa. Tapi tiba-tiba, macam kena tikam. Bukan tikam belakang, tikam depan-depan. Apa ada ngan tikam dari belakang. Kalo dari belakang, tak kesah langsung. Sebab kompem yang tikam dari belakang tu orang yang tak kenal, I mean, orang yang tak selalu jumpa, tak selalu rasa dekat. Tapi kalo tikam dari depan, means orang tu memang tak dak chance nak mengadap belakang kita. Sebab apa-apa hal, mesti dia dulu. Apa pun lah, dia diberi keutamaan, dia selalu kat depan, face to face. Sebab tu dia tikam dari depan. Tak dan nak pi belakang kita nak tikam. haha. Cam tu lah, for my opinion la kan. Hmm.

Mungkin. Ni semua hanya kemungkinan. Sebab bila hati bicara, otak kadang-kadang tak paham. Logik tak sampai. Susah nak paham bahasa hati. Sirius, ni betul. Sebab tu kita digelar manusia. Kalo senang nak paham, tak complicated, sedar-sedar la weh, hang tu machine, not human. Machine ni, complicated cemana pun, manual panjang berjela pun, senang je manusia nak paham dia. Mesti ada jugak yang tak dak ijazah pun dapat kawal and perbaik and paham machine yang seorang profeser emeritus cipta. Tak caya? Lantak lah. Asalkan hang paham. haha.

Melalut. Hmm. Yang pasti, 4S (sangat susah situasi sekarang). Tak suka benci lama-lama menginap, bawak bala ja nanti. Tapi, tak taw cemana nak halau dia balik. Hmmmmm.


Teringin tembikai la sangat-sangat....... kalo kat rumah, bukak ja peti ais, dah siap ada. Malam-malam buta, semangat potong memotong tembikai, boh lam peti ais untuk esok. hukhuk. Nak balik la pulak ~ ~ ~





Terkadang tak perlu terucap kata-kata
Cleo
~ Creating Ideas, Developing Words ~
Post a Comment