Saturday, May 19, 2012

[ Hanya Istilah ]

With Allah's love
Assalamualykum my dear

Tersentuh dengan status-status sahabat-sahabat dari Kelantan tentang tuduhan meliar pada diorang, "Orang Kelantan asabiah gile." "Tak habes-habes ngan puak-puak dia je." And so on.

Tak nafi, memang pernah dengar ayat-ayat ni. Cuma antara setuju atau tidak ja. Well, penulisan ni cuma pandangan dari saya, jadinya yang membaca tak digalakkan terhasut menghasut menjadi penghasut la kay? =D

Hmm.. The first thing to see is, sekarang tengah sibuk nak game, and game tu tentang mereka, of course lah diorang bersemangat. Kalau think positive, it's good kan? Ada semangat menyokong negeri sendiri. In fact, bukan setakat orang Kelantan ja yang sokong team tu, orang negeri lain pun turut sama sokong. So, tak fair la kalau orang Kelantan diberi label macam tu. Kalau macam ni dikira asabiah, salah la kita selama ni asek-asek sokong Lee Chong Wei ja kalau badminton, Nicol David ja kalau squasy and so on la. Kan? Kan? Asek-asek Malaysia sampai sanggup mengata mengutuk players negara lain masa tengah-tengah game tu. Right? hihi

Orite. Next, kalau pun label ni dapat kat diorang sebab kat kampus alih-alih datang satu group, dak Kelantan semua. *ni aspek kampus la. Adik, memang la. Kalau tengok balik, satu sikap ni semua orang ada. Lebih senang dengan orang yang serasi dengan kita, kan? Pernah terfikir tak ni..? Kalau ikutkan, loghat Kelantan antara loghat yang payah nak paham. Saya sendiri kalau menyembang dengan sahabat-sahabat dari Kelantan ni, ada ja kalimah yang terpaksa diorang explain macam explain kat budak tadika. haha. Mesti la tak best kalau selama ni guna bahasa ibunda tetiba datang tempat orang hari-hari guna bahasa orang lain. So lebih senang and happy bila jumpa kawan-kawan yang serasi bersama, betul kan? Macam tu jugak orang-orang utara. Kalau tengok, diorang pun duduk berkumpul, berkawan dengan orang-orang loghat diorang jugak. So, kenapa tak labelkan diorang asabiah jugak..? Haaaiiii, berat sebelah nampak. Same goes to sahabat-sahabat yang menggunakan loghat '-e'. Faham tak? Guna loghat 'kenape', 'same-same', camtu la.

Jadinya, hentikan label menglabel ni, dik. Be mature, matang kan pemikiran anda. Daripada kita sibuk-sibuk ngata orang, label orang asabiah ni, lebih baik kita cuba dekati diorang, belajar loghat diorang, bersahabat dengan diorang. Kalau dah memang person yang kita cuba rapat tu jenis menyombong, tak pa lah. Belambak lagi yang lain yang ramah tamah orang nya. Seriously, saya jumpa ramai orang Kelantan yang ramah, murah senyuman, just the same as anyone else from other states. Bab sikap diri, itu hal peribadi, saya tak masuk campur.

Apa yang penting, cuba la keluar dari pemikiran yang telah diset oleh masyarakat yang serkap jarang nih. Bahaya. Cukup tak sesuai diamalkan untuk kesihatan masyarakat, ya adik-adik. =)


Yang penting, semangat kesukanan.. game tetap game, lawan tetap lawan, sokong tetap sokong, luar game kawan tetap kawan.. say no to istilah berpuak ni.. peace ^_^

Pakat-pakat menyokong la, pilihan di tangan anda. Anda mampu mengubahnya ~



Kerana bola ~
Cleo
~ Creating Ideas, Developing Words ~
Post a Comment