Friday, May 25, 2012

[ Umpama Udara ]

With Allah's love
Assalamu'alykum my dear


Hari Jumaat. Dari sekolah dulu Jumaat memang hari yang paling best antara semua. And boleh dikata la, Jumaat significance to hari mendung. Payah nak dapat cuaca terik. Best! Alhamdulillah ^_^
Jadinya memang suka kalau Jumaat. Tenang ja.

Niat tadi nak jogging petang ni tapi dapat call from work, ada kelas ganti malam ni, so malas la pulak. hehe. Kena teach adik-adik darjah 4 ngan 6. Hmmm. Satu ujian ni. Cemana la nak ngadap kids.... pasrah ~~

Orite, actually nak story about something. Terpukul dengan satu ayat yang tetiba terfikir: selama ni memang bersalah la saya dalam hal ni. T.T

Hari ni berturut-turut sahabat post tentang orang kafir yang cuba hidup dengan cara Islam kat barat. Tersentuh dengan usaha para daie kat sana. Of course, banyak komen yang diterima, macam-macam pendapat yang ada. Setuju, tak setuju, itu, ini. Yang paling banyak, orang yang tak faham Islam dan komen yang bukan-bukan.

Terasa ditampar bertalu-talu.
1. Selama ni, tak banyak ilmu yang ditimba sebagai persediaan menjadi orang yang menyampaikan. Tak tercapai akal nak jawab balik apa yang orang-orang tu komen, kritik and so on. Harapkan kelas kat sekolah, kuliah kat universiti je, memang out la. Hmm.
2. Tak selalu berfungsi sebagai udara yang diperlukan. Hmm..

Udara..? Apa kaitan pulak..?

Let's take a look at this one:

 a flicker can make a fire, with the help of the air.. dlm hati dia, da ad flicker tu, n utk ad fire tu lam diri dia, kita la kna jd udara utk hdup kn fire tu.. cth: niat dia nk pkai tdung labuh sikit, kita, ce cucuk2, ajak2 dia, skit2, slow2.. dr flicker yg kecik tu, lma2 nti ad smgt utk dia try dgn persoalan yg timbul: why not? - so tu la penting ny someone yg jd udara utk dia tu.. its just a matter of time :)
kan konsep masyarakat in Islam saling mbantu, saling mnyokong.. back to basic ^_^

Jadi, dah faham..? Hmm.. Rasa diri ni dah terlalu lama berdiam diri. Alhamdulillah, sem ni belajar subjek kajian teks dakwah tu. Terkesan mengesan jugak la tiap kali kuliah and tutorial.

Hmm. Come on, have to wake up now. Takut-takut nanti mati, Allah tanya, nak jawab apa la nanti. Ya Allah, bantulah ku, tunjukkan ku jalan-jalan nya, bukakanlah untuk ku pintu-pintu nya, berikan ku peluang lagi.. aamiin...


Hmm
Cleo
~ Creating Ideas, Developing Words ~
Post a Comment