Sunday, May 20, 2012

[ Tiru, Pentiru, Mentiru ]

With Allah's love
Assalamualykum my dear


Dah post as status facebook, banyak kali. Dan disebabkan orang tu tak terkesan, jadinya kat sini nak membebel-bebel about si pentiru. kuikuikui.

Hmm.. Okay la, memang la, it's not so bad kalau jadi pentiru. Sometimes it is good, tiru orang buat benda baik. Tapikan, it still annoying bila si pentiru mentiru apa yang kita buat. Tambah pulak apa yang dia tiru is dengan tujuan tak elok. Aisy...

Dik, (kira adik la awak tu, sebab kalau akak abang, diorang tak meniru orang kurang matang dari diorang, kan?) Hmm. Akak tak suka dik tiru akak. Sebabnya, paling obvious, bila dik tiru akak, kalau dik dapat dosa, tak tentu pasal akak dapat saham. Adoi. Then, kalau disebabkan pentiruan adik tu, orang lain mengutuk mengata adik, tambah lagi double dosa akak. Matematiknya happens bila disebabkan adik, orang tu terumpat, terkata, dah dosa. And dosa tu tak berenti kat adik ja, mengalir datang kat akak pulak. Dik oooiii, dik. Tolonglah, jangan lah mentiru apa yang akak buat dan membuatkan apa yang adik tiru tu jadi satu dosa pulak kat akak, eh?

And, kalaulah apa  yang dik buat tu dapat pahala, thanks, but no thanks. Akak tak nak pahala tu, sebab chain dia dari adik sendiri. Bukan apa, akak tak nak ada apa-apa perkaitan ngan dik kat akhirat nanti. Orang lain tak pa, tapi bukan adik. (Macam specific for someone ja..? lalalalala) So sorry. ^_^

And then... Dik, akak memang dari kecik tak suka orang tiru apa yang akak buat. Kadang-kadang rasa macam habeh tak dak keja dah orang tu nak tiru apa yang kita buat. =.=

Adik, bangun lah. Cuba bina diri adik sendiri, dengan usaha adik sendiri, boleh kan? Apa yang adik buat sekarang, itu bukan diri adik yang sebenar. That's me. Dik, you won't feel grateful or thankful for your life selagi dik tak usaha cari and bina diri adik sendiri. Believe me. That's why Allah dah cakap awal-awal, setiap dari kita Allah ciptakan berbeza-beza. Dik boleh cuba kenali and ambil iktibar, pengajaran dari orang lain, tapi yang mencipta peribadi tu, you. Only you. It's already in you. You just need to pull it out from your inner self.

Hmm... Dik, please eh..? I beg you, berenti la tiru, mentiru, jadi pentiru. Kalau betul try nak ubah diri, cubalah dengan sendiri untuk menjadi lebih baik. Buat kerana Allah, bukan kerana tiru orang lain. Dah lain dah niat tu. Not good, not so good for your health, dear. Bukan takat akak, orang lain pun naik rimas, annoyed. Perlu ka nak tiru personaliti and gaya orang lain? Hmmmm.... jemmmm..




Yang ni akak kesah
Cleo
~ Creating Ideas, Developing Words ~
Post a Comment