Friday, November 30, 2012

[ Bila Dia Dalam Taman ]

With Allah's love
Assalamualykum my dear


Malam ni, nothing much. Cuma terasa ketagihan nak update blog dicampur aduk dengan kegembiraan tak terhingga petang tadi. Guess what? Hari ni sebenarnya tak planning pi mana-mana pun, sebab pikir malas nak redah traffic jam. Bak kata Cik Wani, "Aizah ni memang tak leh dok tempat jem." hik3

Tak pa lah. Yang nak jadi ceritanya, ntah cemana leh tetiba dah bersiap-siapan nak ke Putrajaya. Ketemu sama dia, kekasih yang dirindui, Cik Tiqa. hahaha Siyes, rindu sangat sama beliau okay. Alhamdulillah, Allah yang merancang. Walaupun beliau da berkerjaya sekarang, bukan calang-calang, wartawan tu, tentu sekali sorang yang busy, tapi Allah punya perancangan, kami tetap ada jodoh untuk berjumpa. Alhamdulillah, thank you Allah ^^

Pastu, mula la kami bergosip-gosipan! Hahahaha! Macam-macam cerita, terlalu excited kedua-dua manusia ni, sampaikan cerita melompat-lompat dari situ, ke sana, patah balik, jump to another story pulak, da sampai selekoh, patah balik. hahahaha adoyai. Cenggitu la ladies bila nyembang. Kompem pening guys kalo masuk campur. hahaha sekian.

Okay, so, sepanjang berjumpa bergosipan tak berenti. Hatta tengah makan pun semangat lagi kami menyembang! Too long we've been apart, too much stories to be told. huuuuuuuu.

Sampaikan pada klimaks nya, bila Tiqa tersyasyul lam keta masa nak anta Tiqa gi KTM tadi. Memang gelak besar la kitorang. hahahahaha. Da lama gila tak gelak macam tu punya happy weyh. Haisy... Kalo bebudak TBTC nampak situasi tu, memang tak dak la nak kata: Fasilitator subhanallah, allahuakbar. SEKIAN! You don't know me just yet, dear. Your judgement won't be enough yet. kikikiki

Okay lah. Sebenar-benarnya, yang buatkan terasa nak coretan kat sini jugak-jugak tu sebab ternampak post ni sorang sahabat share di fb.


There's one time, berlaku satu conversation between me and Cik Wani, masa kami dah masuk semester 5. Ingat lagi masa tu on the way balik kolej, sem 5 still stay in hostel, tak duduk luar lagi. Wani tanya about kata hati kita about someone. Then I asked her: What do you know about love, dear?

Tak ingat dah masa tu Wani jawab apa, ntah tak jawab kot persoalan tu. Yang ingat, this was my answer to her:
Love, is just a phrase people give to a feeling that comes between two hearts. But, how? Cemana perasaan tu boleh wujud? Dari mana? Betul ke dari mata jatuh ke hati? Betul ke tak kenal maka tak cinta? Betul ke semua lah pepatah yang orang kaitkan dengan permulaan perasaan tu?

For me, WRONG. That's so not true. Yang tu semua tu, such a rubbish. Why? It's clearly nonsense. How can you say you love someone, or something, when you can't even say: I trust in you. Hmm...? Tell me, barebwa. Please. You all, can stop your dream, drama life sekarang. Wake up. Be logical. Okay, stop about this, let us focus on one MAIN thing in our life: the love for Allah. Shall we? ^^

May I ask you, have you ever wonder cemana para sahabat dulu boleh begitu teguh hati dan iman diorang to Allah? Sedangkan masa Islam datang, diorang dah cukup tua, malah lebih tua dari kita masa kita terima Islam. Betul tak? Jangan compare situasi, ya, betul, mungkin sebab dulu diorang ada dekat dengan Rasulullah s.a.w. Tapi is that what you gonna say when Allah ask you, why don't you have your faith in Him? For all your life, kenapa you tak trust in your Creator? Nak jawab alasan tu ka? Please. Kalau you sendiri, I think you won't accept that, betul tak?

Look. The thing is, memang I admit, susah kalau nak tetiba mengaku you love something you don't see, something you can't have a look at. Itu, cinta manusia. Cinta berdasarkan apa yang dia lihat, apa yang dia tengok without anything else to think about. That's foolish. Orang macam tu yang bakal tergolong dalam orang yang bakal kecewa. To start the spark of your love, is to start trusting.

Pernah terfikir tak, trust, is benda yang paling susah nak bagi kat sesapa. Betul? Tanya sama hati, kenapa ya? Sebab trust, bukan benda main-main, bukan benda sia-sia. Sebelum nak percaya seseorang, before you put your trust on something, of course you'll do your own research, to make sure you trust in something right, true to you and the world, the truth in life. Betul tak?

So senang je key dia kat sini. You want to love Him, you HAVE to build your trust towards Him. Simple as that but it will never be a smooth path. Trust me, I'm still on the road, dear. Try it out, start with a first small step. And you'll be shocked with the treasures you found all the way. It will be a hard way, He said that, but He also promised you, He will never leave you alone all the way. Can you trust His words? If not, don't you ever say you love Him.

Sometimes, terkilan dengan rungutan sahabat-sahabat. Ya lah, kita pun belajar dari sahabat-sahabat jugak, ambil pengajaran. Terkilan bila ramai yang menangisi nasib diri, merungut dengan apa yang ada pada diri, risau terlebih about the future and so on. Siriusli, terkadang kata-kata tu shows diorang terasa macam dah tak ada pergantungan pada Allah, tak ada pengharapan langsung yang diletak pada Allah. Macam dah lupa, Allah lah yang tentukan our future. Kuasa kita hanya setakat berusaha, berusaha, dan berusaha, then doa dan tawakal. BELIEVE in Him. That's it. Sejauh mana pun you pergi, setinggi mana pun you gapai, sebanyak mana pun gerakan you join in, tapi if you yourself  tak boleh nak TRUST in Him in the way He lead your life, there's no use my dear. Sebanyak mana pun you say you love Him, for me those are just words to blind your eyes and your heart. Wake up my dear, be real. There's no such thing of love if there's no trust.

Dalam hubungan perkahwinan sekalipun, both sides perlukan kepercayaan masing-masing untuk kekalkan bahagia tu. Kenapa tidak hubungan yang paling penting, ourselves with Him? Asyik sibuk kejar hubungan antara manusia, you've forgotten, what about Him? Do you trust Him enough to make sure you gain somebody else' trust?

So please, my dear, come and join me on this path. I know, it'll be hard but don't give up. Because in the end, you'll taste the LOVE you've been longing for my dear. InsyaAllah, put your trust in Him. ^__^




A small step brings a million happiness
Cleo
~ Creating Ideas, Developing Words ~
Post a Comment