Friday, January 4, 2013

[ Real Life Fairy Tale - Exist! ]

With Allah's love
Assalamualykum my dear


Haaa rajin tak I lately mengupdate? kikiki. Tak pa lah. Layan kan ja. Lalalalala. Okay, today ka tonight ka tomorning? haha Apa pon boley. Today, nak timbulkan satu persoalan: Do fairy tales really exist in real life? Or more so, does it really exist in real life of a muslim? Jeng jeng jeng ~


Okay, persoalan ni timbul sebab sekarang ni tengah baca a novel, a gift from my best friend, Cik Ayu. A novel about the dark side of fairy tales.

Black Thorn, White Rose

Dalam novel ni, segala fairy tales diceritakan dari segi bersusah payahnya watak-watak utama, tak sama langsung dengan tales yg diceritakan. Penceritaan ni sampaikan mampu buat para pembaca berfikir: There's no such thing as fairy tales in this world. Witchcrafts? Yes. Black magic? Yes. But pure magic from fairy godmother is rubbish. No one gets what he wants without hardwork. This concept yg dipegang oleh masyarakat Barat sehinggakan macam mana usaha sekalipun, they can't make themselves believe in Santa Clause, Sandman, Tooth Fairy etc.

You see, this concept semakin menular dalam pemikiran masyarakat lain, termasuklah umat Islam sendiri. Abunaiyo - kata orang Jepun. It's dangerous. Disebabkan konsep ni lah, masyarakat mula bekerja keras 24 hours, 7 days non-stop to make sure they live in a comfort zone. Pada mulanya, it seems like it is a positive thing. But then things are changing. The heart filled up with eager for more, nak lagi, dan lagi, dan lagi. Tak hirau dah apa nak jadi, macam mana nak jadi, nothing can stop me. Dari sini, macam-macam penyakit hati singgah: hasad dengki, takbur, riak, bakhil dan segala mak nenek lah. Corruption mula merebak sampaikan effect pada organisasi utama sesebuah kerajaan.

Boleh nampak tak kejadian tu bermula dari mana? Tentu lah, this isn't the main subject tapi ada kemungkinan kan? Cuba tanya sama hati, is it true or not. ^^

Kids always believe like this:


And this:


Or nowadays with technologies:

Fairy tale world wallpaper no89072

And adults who were overwhelmed by media, think of this:


Or this:


And even this:


Or this one:


Hahaha. Banyak lagi, sendiri taw kan. Okay, enough. Let's talk about this pulak: Fairy tales in muslim's life, for real? Penulis berkata: Yeah, it is real. Memang ada fairy tales dalam kehidupan seorang muslim. Berlambak-lambak kot. Cuma sebelum tu, may I ask, what do you think when you heard: Fairy Tales. Hmm?

Secara konsepnya, bagi sy, "fairy tales" brings the meaning of magical experience in life that was told from generation to another generation, and become a legendary, that being simplify and beautify by adults when they share it with children. And then, these tales will remain in our children's mind and secara tak langsung, jadi satu matlamat hidup anak-anak ni: I want to become a part of this fairy tale. Cumanya my dear, there is ONE BIG DIFFERENCE between fairy tales Barat and fairy tales Islam: REALITY. ^^

Fairy tales Barat based on 100% made up stories or paling tak pun 0.1% ja true story, yg lain dak pon. While fairy tales Islam 100% based on true stories. Yg nak jadi ada add up tu pun kisah-kisah Israiliyyat. Kalau tak tau boleh baca kat sini. Tak pun boleh tanya kat Ustaz Azhar Idrus je. Senang sikit, ramai boleh tau, dapat sumbang pahala jugak. Insya-Allah. hehe.

Sebab tu, orang Barat susah nak percaya fairy tales depa sendiri. Sebab zuuq tu tak terasa, semangat kebenaran berlakunya peristiwa magic tu tak teralir dalam penceritaan. Berbeza dengan fairy tales Islam, bila dengar, or even kita baca dari artikel sekalipun, terasa paling kurang, kagum tu membuatkan bulu roma kita seram sejuk kejap. Means roh kita rasa ada semangat and kebenaran dalam kisah tu. Terpegun, terpana, and so on. Not to them, siap boleh buat melawak lagi.

Contoh yg paling senang kita tengok pada mukjizat nabi-nabi dan rasul-rasul Allah. Macam mana kisah pertemuan Nabi Sulaiman dan Ratu Balqis; kisah burung hud-hud; kisah terbelahnya lautan untuk menyelamatkan umat Nabi Musa; kisah terbelahnya bulan mengikut telapak tangan Rasulullah SAW; kisah Nabi Nuh yg ditelan ikan nun; kisah Nabi Sulaiman berinteraksi dengan semut, jin, angin etc; and banyak lagi. Tak pun kisah-kisah para khalifah terdahulu, such as kisah Salahuddin al-Ayyubi, yg siapa sangka boleh menjadi pahlawan yg paling digeruni sampai ke hari ni; Uwais al-Qarni, yg siapa sangka dirinya begitu berharga bagi makhluk-makhluk Allah di langit; and much more. Tak sama ka dengan konsep fairy tales? It's magic, right? Tak berlaku dalam kehidupan sekarang tapi still, it does happen long long time ago.

Kisah Hajar yg berkorban untuk anaknya; kisah Maryam yg sentiasa dalam bimbingan Allah; kisah Zinnirah; kisah mulianya Khadijah yg setia pada suaminya; dan Aisyah yg dibersihkan namanya dari fitnah dalam al-Qur'an; kisah Hawa yg diciptakan sebagai cinta kepada Adam; kisah kelahiran Rasulullah SAW sendiri bersama cahaya yg terang benderang; dan banyak lagi kisah lain.

You see, my dear, banyak kan fairy tales in Islam's history? Ni baru sebut about sirah, kisah silam yg kita tahu. Belum lagi fairy tales yg kontemporari, yg happened dalam dunia serba moden ni. Media tentulah tak hebahkan, kita kena pandai cari. Read, research, ask for more, and you will find a lot of modern Islamic fairy tales, insya-Allah. Kalau tengok dalam youtube or facebook, dah banyak and macam-macam magical things shared. Air laut yg tak bercantum; awan yg jatuh ke bumi di tanah Arab; singa yg menyebut nama Allah; kanak-kanak kecil yg dikurniakan suara merdu mengalunkan ayat al-Qur'an bahkan menghafaz 30 juzuk semuanya; kisah penghijarahan hidup penyanyi-penyanyi kepada kehidupan Islam - pengalaman-pengalaman magical depa; and  even pengalaman relatives kita masa di Mekah and Madinah pun, soon become a fairy tale to our grandchildren; kisah pertemuan dua jiwa dengan satu ikatan suci - yg pernah popular dengan lamaran menggunakan DSLR tu; kisah seorang anak muda yg dilantik menjadi pensyarah di Universiti Oxford - Dr Afifi al-Akiti; and banyak lagi.

You see, fairy tales really exist. And once again, sy tegaskan "fairy tales" dalam kehidupan seorang muslim jauh berbeza dengan yg lain atas sebab kita, umat Islam berpegang pada konsep:

Usaha + Ibadah + Doa + Tawakal => Magical moments



[Usaha] Kisah kita tak goyang wands macam fairy godmother buat kat Cinderella or macam Harry Potter ngan Hermione buat tu. Kisah kita bermula dengan usaha dulu sehabis baik.

[Ibadah] Lepas tu kisah kita tak hanya bekerja keras sampai tak peduli hukum-hakam, nilai moral macam yg Snow White buat or macam dalam Lord of the Rings. Semua yg berpeluang merasai magical life tu menjaga batas syariat and hukum-hakam Allah sebaik mungkin.

[Doa] And then kisah kita tak bergantung harap pada kuasa yg lemah like witch, wizard, fairies, evil lord, jin, tapi kita bergantung harap pada kuasa yg paling Agung, yg tiada bandingan: Allah. Kita berdoa, memohon pada Dia 100%.

[Tawakal] Lepas tu kisah kita tak berhenti setakat tu. Kisah kita ditemani tawakal dengan segala ketentuan yg Allah beri. Macam kisah Nabi Nuh yg berdakwah selama 900 tahun tapi hanya sedikit yg mengikuti. Malahan anak dan isteri baginda sendiri enggan bersamanya. Tapi Nabi Nuh bertawakal, tak pertikaikan ketentuan Allah. And, does this complete yet? No, mana magical nya kisah ni?

[Magical moments]
The magic happens bila tiba masanya Allah berikan keputusan, the result of what we have been doing all along. Saat yg ditunggu-tunggu, tika itulah Allah datangkan keajaiban untuk hamba-Nya. Kita tengok semula kisah Nabi Nuh tadi. Bagi kisah itu, kejayaannya (the magical scene) doesn't happen in the era but it happens afterwards. Bila? It is bila para khalifah, para da'ie selepas era tu dengar kisah Nabi Nuh, the magic begins dengan menjadi sumber kekuatan dalaman bagi mereka bangkit tika kesedihan melihat sanak-saudara yg enggan bersama dalam Islam, menjadi sumber ketabahan bilamana jarum-jarum hasutan syaitan menusuk hati-hati mereka. It becomes the inspiration for them. That's the magic in this story. Tengok pula kisah Maryam, magical things happened on the spot - keluarnya air zam-zam, and who knows, the magic remains sampai sekarang, jadi bukti kukuh kepada dunia! Kisah Salahuddin al-Ayubi, magic tu happened bilamana beliau berjaya memerangi tentera Salib dan menawan Baitul Maqdis. Sampai sekarang kisah tu bukan sahaja diceritakan oleh umat Islam, menjadi inspirasi zaman berzaman untuk tawan kembali Baitul Maqdis, bahkan turut menjadi kisah yg menggetarkan hati-hati orang kafir.

Salahuddin al-Ayubi

Dear, now do you see the magical world Allah had given to us? Ni baru kisah-kisah about human beings, belum lagi tengok pada magical things that He showed to us in other creatures' life. Islam dah sediakan begitu banyak fairy tales untuk kita kongsikan, ceritakan pada anak-anak kita, mengapa perlu kita ambil kisah-kisah fairy tales Barat jugak? Why? And I wonder why most of us masih mengharapkan kisah hidup masing-masing bertukar jadi kisah fairy tales Barat terutamanya yg dah dewasa ni. Masih mengharapkan kisah cinta yg terevolusi dari asas fairy tales Barat. Non-sense! Rubbish! Sedangkan orang Barat sendiri getting sick of their stories, boleh kita lihat dengan jelas dalam some of their songs contohnya lagu Adam Lavine dalam lagu Payphone:

If "Happy Ever After" did exist,
I would still be holding you like this
[Video:] All those fairy tales are full of shit
[Album:] All those fairy tales are full of it.
[Video:] One more fucking love song, I'll be sick.
[Album:] One more stupid love song, I'll be sick

Mengapa kita yg terkinja-kinja membayar begitu banyak wang demi merosakkan anak-anak kita? Hmmmm. Kalau pikir panjang, jangan tanyalah lepas ni kenapa ekonomi orang Islam mundur. Sendiri tak nak usaha gunakan semaksima mungkin bidang perniagaan (termasuk bidang-bidang berpotensi dapat jadi sumber kewangan such as media), and sendiri jugak tak nak usaha gunakan peluang yg ada support bidang perniagaan Islam.

Once again, my dear, look around. See with your eyes, think with your mind, and never forget to ask your iman. I'm sure after this, each time you see the world, you'll see the magic works out and insya-Allah, you will have your own magical moments. Ameen ^^


Aurora - the magical sky




Believe it or not
Cleo
~ Creating Ideas, Developing Words ~
Post a Comment