Sunday, December 23, 2012

[ Bicara Antara Kami ]

With Allah's love
Assalamualykum my dear


Hari ni, alhamdulillah, sangat happy sebab Allah hantar abi and umi ke Istana Kayu kat selatan ni. wuhuuuu. Malam ni tidur bertemankan mereka ^____^

You know, dari dulu sangat suka bila makan satu family kat luar. Sebab masa ni lah macam-macam story kami kongsi. Paling best abi nanti cerita about macam-macam benda. Past, present and future. And cerita abi bukan auta, bukan cereka, but the facts of life. That's what I really love to hear. Kalau dengan friends pun, sangat tak suka sembang about benda merepek, merapu, tak dak arah. Waste of time. Tapi kadang-kadang kalau about movies or books tu layan la jugak.

Malam ni, abi talk about one thing: pasangan hidup a.k.a jodoh. I don't know, naluri seorang ayah la kot. Tetiba abi story dari the past, sampai la future. Of course, abi bagi contoh depan mata, in our family sendiri. Sebagai pengajaran.

Dear, you tau kan I macam mana. Malas nak pikir hal jodoh, getting married ni semua. Memang dari dulu, serah 100% pada kuasa Dia. Memang ada friends yang offer nak tolong cari tapi... hati ni berat nak agree. Atas satu sebab ja, Allah lebih tahu siapa yang paling sesuai and mampu bring me to His jannah nanti. Takut-takut, ciri-ciri yang kita senaraikan tu hanya ikut kehendak kita, tapi kita tak tahu mungkin orang tu bukan yang terbaik Allah tetapkan untuk kita. Dalam doa cuma mohon jumpa dengan orang yang terbaik untuk bimbing ke syurga. Tu ja. Macam friends, a lot pulak tu, pagi petang siang malam tak habis-habis bising about this. Yang dah ada sibuk risau cara dah ada, yang tak ada pun cara orang tak ada lah. Sampai rasa, perlu ke taksub sangat sampai macam tu? Kadang sampai terpaksa cakap kat diorang, enough, don't say a word about this in front of me. Rimas kot. Macam dalam dunia ni dah tak dak isu lain nak sembang. =.=

Tapi, malam ni bila dengar story abi, especially this one, berkaitan dengan Nabi Ibrahim, Sarah as, Hajar as, and Nabi Ismail, tetiba rasa nak menangis. I guess, doa selama ni tak sampai pada tujuan, too selfish. Sebab tak teringat pun nak doa untuk zuriat. Astaghfirullah al-azim. And selama ni pun, selalu dengar cerita pengorbanan Nabi Ibrahim and Nabi Ismail, penghijrahan Hajar and Ismail, tapi tak pernah terfikir pengajaran di sebalik story tu pun. Sungguh. :(

And bila ada yang bertanya, cuma evaluate diorang based on benda yang bukan la remeh tapi I suppose tak cover and tak sampai matlamat: Does he care about his zuriat later on? Hmm. Ada satu kenyataan abi tadi: If that guy betul-betul pentingkan zuriat dia, dia mesti tau pengajaran kisah Ibrahim, Hajar, Sarah and Ismail tu. Sebab bila mula lelaki tu pegang sebagai nakhoda kapal, mak ayah dah tak dapat control hala tuju anak perempuan dia, termasuk zuriat anak dia. Kalau nakhoda pusing kapal jauh dari jalan yang lurus, semua sekali akan ditarik sama-sama. Hmm. Tak tahu lah kenapa, seriously, bila abi sebut tu memang rasa nak menitis air mata. And yang terfikir cuma satu: How will my life be nanti? Will I meet someone yang boleh guide the ship towards His jannah? Will my children and grandchildren be safe in their journey? :'(

I need to be better, so that one day, I'll meet someone better or at least trying to be better together for the sake of our children. Insya-Allah. Moga Allah perkenankan doaku, ameen.

He's never too late, never too soon, He give the thing we need just in time.






Will always remember
Cleo
~ Creating Ideas, Developing Words ~
Post a Comment