Friday, December 28, 2012

[ Pengembaraan Sdn Bhd ]

With Allah's love
Assalamualykum my dear

Hola, mi amor! Como esta? Cewah, lama benor tak sepeaking bahasa La Usurpadora neh. Wah, kenangan! hahaha Dulu teringin nak amek masa degree tapi apakan daya, jadual hidup tak sanggup dimadukan. Peh :p

Okay, actually nak story about kisah perjalanan Budak Sesat dua hari lepas. Fuh ~

Semuanya bermula di sini....

Part One

Saja balik Penang ikut parents, alang-alang boleh balik sekali, esoknya tu kenduri sahabat zaman sekolah, Uzair Mazlan. Tak tau la pasai pa, semangat terlebih nak pi kenduri tu. Padahal tak pernah nyembang rasanya ngan si Uzair ni. Last nampak muka dia time form 2 la rasanya. hahaha. Tapi dah dijemput, via fb pon jadilah. Wajib kan? Lagipun kenduri kawan-kawan lain susah betul nak dapat pi, ni alang-alang dah habis belajar, tak dak kerja busy cam dulu dah, pi ja lah.

Yang nak jadi ceritanya, esok kenduri petang tu baru recruit geng nak pi sana. Kami kan geng ABC, lagi la depa pakat malaih nak tunjuk muka. Tapi tak tau la, nak jadi cerita, alhamdulillah Allah gerakkan hati semua geng setuju nak pi. Memang satu kepelikkan. hohoho. And semuanya dikatakan bermula dengan ceq la. ahaha. Cik Ayu cakap: Ni sebab Zizah la, dia paling payah nak jumpa. Bila dia ajak memang teruja la. hahaha. Haaa bila Cik Ayu agreed, ramai lagi yang terbukak hati nak ikut. Alhamdulillah, walaupun tak semua geng tapi majoriti la dapat jumpa. Dari attend kenduri kawen, terasa macam attend reunion kot. hahaha Mana tak nya, siap jumpa Sir Said, Cikgu Jamsari and Cikgu Mad Radhi. Rindu ~

Yang terharunya cikgu Jam ingat nama sorang-sorang padahal lama betoi kami tak jumpa cikgu taw. Huuuuuu terharu! Sir pun ingat lagi kat muka kami. Dari jauh kami lambai cikgu Jam, sempat nampak cikgu mention: Eh tu geng Azizah tu. Lagi terharu cikgu sebut nama kita! waaaa!! Bak kata Cik Aliaa: Muka hang cikgu mana tak kenai, saja la weh. Berapa tahun ang kat Irshad tu, sampai form 6 kot. hahaha Ya la Chot, I warga emas betol kat situ. kikiki

Dari kiri: Najwa, Ona, Nyet, Chot, Kawan, Cikgu Jam, Uzair and Auni, So-eh, Me, Ayu, Amy, Nabilah, Umy.

Semoga kekal hingga ke syurga pasangan Uzair and Auni ^^

Syok tengok kengkawan yang bahagia. Alhamdulillah.

Hmm, lepas kenduri kami terus berpisah sebab masing-masing rushing macam-macam hal. Like me, kena cepat la, nak beli tiket pi selatan sebab esoknya tu kerja. Plan awalnya nak naik bus ja tapi tentulah tiket dah abes kan, malam tu nak gerak. Tapi alhamdulillah, dapat jugak beli tiket train and dapat bed. Balik tu kalut-kalut packing, lepas makan, rehat-rehat sat, then terus pi station. Abi, umi, kak Imah hantaq. Alhamdulillah malam tu train tak stranded, smooth ja perjalanan. Yang lagi best nya, tidoq malam tu memang nyenyak betul la. Sebelum tu risau jugak kalo tidoq tak cukup sebab esoknya tu kerja kena pi Zoo Negara, Explorace ngan bebudak yang sangat hyper active weh. Tapi alhamdulillah, semua perancangan Allah, itulah yang terbaik dari perancangan kita manusia ^^

Tepat 6.20 pagi sampai Sungai Buloh, berhenti situ, cari surau (encik pegawai yang tunjuk arah tu hensem - cuci mata pepagi hik3) then setel-setel semua, 6.45 komuter sampai, terus gi next destination. Tak jauh pun so dalam 7 am dah sampai. Turun station, teksi pun baru dok beratur, terus naik lah. 7.15 am rasanya, sampai bangunan biru tu, tak tau nak pi mana, jalan-jalan ternampak pasar belakang tu. Singgah sat niat nak tengok-tengok ja tapi ternampak gerai makan. Perut bunyik, singgah makan. Tentulah, tempat tu 99% guys weh. Only me, sorang mak cik, and pekerja gerai-gerai tu ja. Seram! Tapi terpaksa punya hal, apa ku kesah. Duduk, order air, makan, and minum buat tak reti. 

Dear, sometimes, memang sedih bila orang mengata about my face. Tapi most of the time, depa tak tau, betapa bersyukur hati ni dikurniakan muka yang macam ni. Rasa macam orang takut nak buat dajal, orang hormat tak pandang "merata" pun ada. Berani ka? So alone pun, at least yakin diri orang tak kacau tu ada la jugak walaupun alarm tu sentiasa pasang kan. Tapi sirius, masa dah habis makan tu, tunggu nescafe tarik tu suam sikit, ada dua mamat indon, muda lagi muka, muda dari I rasanya, nak tumpang duduk. Memang lah, tempat kita ja kosong, yang lain full with guys. Punya lah bersopan santun, dari masa bertanya tu sampai la masa makan, nak minum pun very careful. Rasanya kawan depa dok menyakat kat belakang, sebab depa dok gelak-gelak pastu ada la jugak macam dok maki tu (biasa lah, guys). Good. Sila jaga adab sopan you bila berdepan dengan I, arasto?

Dah tu, tunggu lagi? Panas tak panas, ku minum perabih cepat-cepat then belah. Safe!

Pastu dah tak tau sangat nak pi mana, jalan lenggang kangkong, tengok view. Anjing berkeliaran pun tak rasa apa dah, depa pun tah-tah bosan tengok kita. hahaha. Lastly, lepak kat tepi parking depan ofis. Pakcik-pakcik yang mai awai pun tengok pelik. Ha la, mesti la lam otak depa: Isy, tak senonoh sungguh dak pompuan ni. Buat apa la lepak pepagi tepi jalan tang ni. Tak dak umah ka. Isy. - rasanya ni tipikal mind set kalo sesapa yang nampak situasi ni, toi dak? huhu

Ade lah aku kesah weh. hahaha. Pakcik bukan nak jemput sy, bertanya apa pun idak kan. So lantak lah. Anak-anak pakcik lepas ni dalam genggaman sy. kui3 Okay, setel. Cik puan yang ditunggu-tunggu sampai dalam 8.15 am barulah terselamat masuk dalam bangunan. Tapi tak dak makna la, naik atas terus start bertugas jaga adik-adik tu. Siriusli, semangat la jugak bila jumpa Amal, Fahmi, K A kan. huhuhu.

So, bersiap punya bersiap, menunggu punya menunggu, tibalah masa pi zoo. Berkumpul, bagi makanan, naik bas, bertolak. Setel. Sampai sana, bahagi kumpulan, tengok show sat, briefing then terus dengan explorace. Ya Allah, penat melayan kanak-kanak ribena weh! hohoho Tapi memang enjoy, budak-budak ni paling exited tengok lion, tiger ngan hyenas. Oh and gajah yang depa cakap nama apa tah, ada dalam siri Zoo yang Maslan tu berlakon ngan Lisa Surihani tu. Pastu exited bila nampak signboard Pada Zaman Dahulu. Huhu. Kanak-kanak.... ^^

Penat jugak la, round 80% area zoo tu cari check point. Lepas tu kami rehat sat kat surau, solat then adik-adik tu semangat nak sambung lagi sebab tinggal lagi satu soalan ja lagi. Kalo ikutkan hati, udah-udah le tu, search internet ja la. hahaha. Tapi sebab depa semangat, kita kena ikut jugak la kan. Kebetulan mak adik-adik tu pun nak jalan sama, follow ja la. kui3

And as the result, my kumpulan la menang nombor satu, yeay! Sorak kuat jugak budak-budak tu weh. Tak kesah la umur yang dah tingkatan pun sama naik ja sorak. haha. Daebak! Nak upload gambaq pun tak boleh, tak dapat lagi. Nanti-nanti la kay ^^

Lepas penyampaian hadiah, amek gambo then balik. Pakat lena dalam bas. kui3 Sampai sana, post moterm. Of course la I kena paku, memang masalah pun, handphone I kan ada problem. huhuhu. Gomennasai, insya-Allah ada rezeki I tukaq phone baru, moga masalah tu selesai. huk3

Okay, pastu maghrib then mintak tolong Amal hantarkan ke KTM station. From there, terus gi KL Sentral, dengan kalutnya pi kaunter. Ya la, takut tiket abeh pulak. Naya. Alhamdulillah, dapat tiket balik malam tu jugak, bed pulak tu. Di luar jangkaan betul, alhamdulillah. Psstt ingat tak bro uniform tu? Dia ada belakang kaunter tu semalam, tetiba mai nyebok dok sebelah bro kaunter ni. Da la ada jerawat besar kat muka ni, malu la I, terus tunduk muka, cover. hohoho Sudah, sudah, merepek jauh. Lalalalala.

Okay, then bermula lah Part Two.

Sementara menunggu dari pukul 8 lebih tu, masa tu memang dah full, tak dak tempat duduk. I choose duduk kat kiosk yang dah tutup. Kebetulan ada sorang akak yang alone jugak, so kami duduk sama-sama. Kak Shila, from Limkokwing. Banyak kami sembang walaupun baru kenal. Akak tu dah setahun kerja, insyaAllah tahun depan kawen. Moga Allah permudahkan segalanya untuk kak Shila, ameen.

Kak Shila tu naik train kul 9, train from Singapore straight to Hatyai. So kesorangan la menanti kat situ. Yang bestnya, bila dok sorang-sorang ni, kita jadi pemerhati and orang pon perhati kita. Erk, best ka? =.=

Firstly, jumpa orang kaya makan Burger King. Dia mai pun time tu tak dak tempat duduk so he sit next to me, kat kiosk yang sebelah la of kos. Pemakaian dia memang cara orang kaya. Suit dia, kasut dia, tengok la, makan Burger King tu. Handphone dia, gaya dia. Tapi yang terharunya, dia tak memilih, duduk kat lantai jugak, just like me, rakyat marhain ja. Sweet. Orang muda camni la sweet, putih tu ye la, tapi walaupun muka just oridinary tapi sweet la, tak menyombong. I guess dia nak bertegur sapa, sebab dok kalih-kalih tapi kita pun da letih, mata pun bertahan sebab tunggu train, tak termampu nak senyum dah aih. hahaha. Orang muda kaya ni naik train yang sama, cuma gerabak jauh-jauh la kot sebab masa dok cari gerabak tu dia ke hulu, I ke hilir. kui3

Secondly, masa menunggu tu nampak dari jauh ada orang muda jugak, buta, jalan dengan sorang kawan dia. Chinese I guess. You see, dia tak nampak pathetic macam orang melayu yang buta. Mintak sedekah and so on. Tapi dia nampak normal, just like orang biasa, tapi lagi better good looking kot. Badan orang yang pi gym, orang yang selalu bersenam, seriously. I can't get my eyes off him. And you know what, he just can't stop smiling. Isn't it good? Suppose those unfortunate people be like that, I guess. Bukan mengharapkan orang simpati 24 hours dengan nasib diri. Sigh.

Thirdly, from the corner, ada partners of Mat Saleh, travelers I guess. Muda lagi. Kalau dulu, teruja nampak omputih tapi sekarang merata jumpa, dah tak rasa apa melainkan, tok sah dok sini lama-lama na, balik la negara ampa pulak. Dah penat tengok orang tak cukup kain. Okay, back to dua orang ni. Yang boleh jadi ternotice nya sebab one of them jenis suka perati orang la kot. Dari jauh dok tengok kami-kami yang merempat atas lantai ni. Last-last dia ajak kawan dia duduk jugak, dah penat berdiri menunggu kat tepi tiang tu la kot. huhu. And guess what, dia pakai watch hitam tangan kanan! heeeee =D And masa dah sampai Butterworth pagi tadi baru perasan, he's bed berdepan ngan I! Bangun pagi dah hello. hahaha

Fourth, masa merempat tu, next to me ad sorang bro Chinese ni. Pakai short yang bawah lutut, baju besar, badan pun besar, topi dak hip hop. Dia kebosanan menunggu, tetiba buat shuffle kat ruang depan kami. hahaha. Terkejot den. Shuffle dia sambung terus duduk. Sebelah dia pakcik tengah baca newspaper, pakcik tu la tanya-tanya dia. Dengar cam dia cakap dia suka dance and just do it for charity. Dah pergi macam-macam negeri and negara untuk charity. Good, good. And then lama jugak menunggu, masa tu dah 10 lebih tapi train tak mai lagi, orang pun dah mengantuk gila dah masa tu. Tak tertahan. Tetiba bro ni buat hip hop betul-betul in front of me! Terkejot den! Orang len pon pakat terpegun sat. hahaha. Nak lari tepi masa tu memang tak dan dah la, dengan dah tak terdaya nak bergeraknya. Takut jugak kena hempap, kena tendang ngan bro naya ja. Tapi bro tu pandai control la, tak kena sikit pun. haha. Topi dia tercabut masa dia spin body dia, habis dia dance orang bagi balik topi ke dia, smiling. I guess tu senyuman ikhlas dari orang mengantuk, agak sweet jugak la kot sebab orang keliling dari dok tercengang-cengang pun tersenyum sama. huhu.

Fifth, masa dah aboard, dapat katil atas sorang pakcik ni. Masa menunggu tadi pakcik ni duduk kat seats in front of me, dia sambil dok menyembang ngan pakcik len dok perhati jugak kita. Ya la, pompuan, sorang, dok atas lantai, selamba ya ya ja tang tu makan-makan pastu dok melengu ngan muka mengantuk. hahaha. Masa letak barang atas katil, pakcik ni sempat la menyembang ngan kita:

Pakcik: Nak pi mana?
Me: Butterworth ja, pakcik.
Pakcik: Oh, rumah tang mana?
Me: P.P ja pakcik. hehe.
Pakcik: Ni mesti orang Anuar ni. Kan?
Me: . . . . hehe No komen la pakcik. hehe.
Pakcik: haha Tak pa. Choose wisely. Kamu Islam kan?
Me: *noding*
Pakcik: Haa tak pa, pilih betul-betul pemimpin kamu. Esok kat akhirat kamu yang kena jawab nanti. Jangan salah langkah.
Me: hehe Ya, baek. huhu. Pakcik nak pi mana?
Pakcik: Pakcik nak pi Cheruk Tok Kun.
Me: Oh.. :)


After that, kami dipisahkan dengan tilam katil. Sorry pakcik, sy memang kepenatan betul, tak dapat nak menyembang lebih ngan pakcik. Lepas-lepas tu dengar pakcik ni sembang ngan guys yang katil bawah jugak. Safe ~

So, tu senarai orang yang jumpa. Banyak lagi tapi abaikan yang lain, tak penting. Tak ada motif nak ingat pun. hehe. Okay, proceed.

Part Three.

As usual, train yang orang naik tak pernah tak stranded. Kalo perjalanan smooth tu memang alhamdulillah gila macam pagi tu. Kali ni, memang dahsyat. 3 jam stranded kat Ipoh! Dah la panas! Terpaksa bukak sikit langsir tu bagi angin masuk. Panas yang amat! Masa tu tak ingat dok send mesej kat sapa, abi kot, tetiba terlena terus. hohoho. Bangun tetiba gelap. Eh...? Tengok-tengok langsir ada orang dah tutupkan. Hup! Waaa!! Malu!! Shiapakah gerangan orang tu..? Huuuaaa!! Jangan la tengok muka I tengah tido!! X.X

Tapi yang peliknya, sepanjang stranded tu, tak dak sorang pun yang mangkit lam gerabak tu. Cuma sorang uncle ni, pastu one of the guys yang tak silapnya mangkit pi merokok, and ada budak kecik tu mangkit gheyau. Yang lain siap berdengkur bagai. Dah la panas, rimas, bising plak. Nasib ja la dapat terlena sat tu. Penat sangat. huhuhu.

Sampai Istana Kaca tadi koi 11 lebih. Fuh! Jejak kaki terus naik pi mandi. Turun makan, lapaq. Lepas tu tengok tv sat dengan abi, terus terlena balik. muahahaha. So, tu ja la nak cerita nya. Panjang betoi! Kali ni memang tak sesat tapi begitulah ceritanya. Lalalala.

Hadoi. So, see you soon dear. Adios mi amor! ^__^





Lagenda Budak Sesat
Cleo
~ Creating Ideas, Developing Words ~
Post a Comment