Tuesday, January 1, 2013

[ The Road Is Taken ]

With Allah's love
Assalamualykum my dear

Rindu or not, kena rindu jugak. Nak bebel-bebel jugak. hohoho


Dah mula tahun yang baru ikut kalendar dunia. So.... azam baru....?? I'm not sure. Sebab tiap hari kita update azam baru, tiap hari ada azam baru. Cumanya, mungkin ada pembaharuan nak set malam ni. Sebelum tu, kita imbau semula sejarah. Layan ~~

- - - - -

Masa first ditakdirkan ada hobi suka baca buku cerita, tantangan hebat dari parents. Masa first ditakdirkan suka tengok cartoons, tentangan hebat dari family. Tapi, bila dah ditakdirkan, sebati dalam jiwa, tentangan hebat macam mana pun, tak guna rasanya. You see, apa yang Allah tetapkan tu, ada hikmahnya. Dulu terpikir jugak, biasalah, zaman muda-mudi, darah remaja, always curious and anxious. Kenapa tak boleh? Kenapa tak bagi? Habis tu kenapa dialirkan dalam jiwa ni minat ke arah tu? Selalu terpikir, mungkin tu kerja nafsu. Hmm.

Masa semakin berlalu pergi, jiwa tetap macam ni. Sampai dah besar panjang. Bila dah besar, kepala makin besar, lagi tak heran. Nak kata apa pun katalah, this is what I love to do, this is the only thing I enjoy by myself. Tapi sometimes it did menyimpang jugak. Tapi tak pa, kita belajar dari kesilapan so that next time bila jumpa persimpangan yang seakan-akan sama, kita dah boleh cam and takkan turn into the path, kan? ^^

Sampailah masa kritikal, antara dua: Matrikulasi or Pra-U. Tanya sama hati, memang tak nak life matrik. Tanya lagi sama hati, tak kisah apa orang nak kata, form 6 nampak cam best jugak. And then, Umi nak jugak-jugak masuk aliran agama. So be it. Still enjoying the life sebab... sapa kata form 6 susah? Pentipu. Lain kali try sendiri, jangan sibuk percaya kata orang.

And then, for the second time, pilihan masa depan untuk degree. Masa ni memang tak tau cemana and to be truth, tak ingat pun pernah letak Pengajian Dakwah & Kepimpinan dalam choice. Pernah dengar pun tak kot pasal course ni. Tup tup result dapat this one. Okay, why not? huhuhu. Walaupun hati bimbang, sebab sedar diri tak layak sebenarnya untuk terus dalam bidang agama ni. Tak sebagus kawan-kawan lain. Malu. Kemungkinan untuk fail pun terpikir jugak masa tu. Menangis jugak la malam-malam pikir sal ni, especially bila dah masuk and start kuliah. Tertekan sebab jumpa ramai kawan-kawan yang sangat mantap agama banding kita. Nyesal pun ada tapi lama-lama tu, cuba sibukkan diri dengan outdoor activities, agak melupakan jugak benda ni, except masa dalam kuliah la. huhu.

Sepanjang zaman tu, tak terfikir langsung hikmah behind the scene. Cuma set minda: just go on, nothing more I can do to reverse the fate. Sampai lah naik Tahun 2, time to choose module. On the spot, nampak arah tujuan, nampak masa depan yg memberi harapan sikit: modul komunikasi. I tried everything I could to make sure I got selected ke modul komunikasi. Memang, once again ramai yg hasut susah lah, selalu tak score lah, macam-macam lah. Ah, persetankan semua tu. Asek-asek menuysahkan hidup orang lain dengan negative words ampa tu. Nak ja cakap, berdosa tau dak buat hidup orang susah. Ya la, sebabkan your words tu, orang dah terset persepsi negative towards something. Susah tau dak nak make another step bila dah ad persepsi tu. Hisy. Kuang sam betul kalau dapat friends yg macam tu. Suppose friends support each other la kan? Hmmm. Tak pa, benda dah lepas. Bai.

Okay, bila dah start major ni, terus dapat bayangan, sekaligus dapat nampak hikmah di sebalik semua yg happened years before. Rasa bersyukur tu memang tak terhingga. Alhamdulillah, thanks to Allah for all of these. Mula dari saat tu, start to be positive, cuba sehabis baik untuk ikhlaskan hati timba ilmu. Korbankan anything I had to, just to make sure I'll be leaving without any regret.

And then, final year. Lagi terang, jelas, lagi nyata about perancangan Allah, yg memang terbaik antara segala perancangan. Dulu, mungkin sekadar join tapi tak berminat. But now, join and mula berminat dalam gerak kerja dakwah dalam kem and program. Mula ada tujuan and niat untuk go further, more and more and more. Alhamdulillah.

Then, graduate. Kosong. Niat di hati memang betul-betul nak ambil cuti, rehat sungguh-sungguh for at least a semester la. Penat sungguh 3 tahun degree. Bukan penat belajar, penat ngan life tu sendiri. Need some time to make sure penuaan tak berlaku. hahaha. Then, people start to ask about future. Job or study. I guess, memang dalam jiwa, I want to learn more, research more, get new knowledge. So terus tutup pertanyaan semua dengan: Doakan sy, insya-Allah nak sambung lagi belajar no matter what.

Tapi, ntah tak tahu kenapa tergerak hati untuk cari jugak, at least a part-time job. Sebagai pengalaman hidup. Search punya search, tak dak yg berkenan. Tanpa disangka, dalam saat nak stop searching dah, terjumpa satu adv ni: fasilitator sambilan. Interesting!

Masa tu tengok company tapi memang tak terfikir langsung about status company tu. Lagipun iklan tu dah expired kot. 2011. hahaha. Just fikir, why not? Hantar ja resume, dia panggil kita pi. Tak panggil dok diam-diam kat umah. hehe. Plus, terfikir jugak, dari diam-diam kat umah, at least some of the days berbakti kat masyarakat pun okay jugak pe. Tanya sama hati, hati kata: Why not? You should not stop your main purpose in life: dakwah. Kalau ada peluang, ada rezeki, silakan. Tiada bantahan.

So, nak dijadikan cerita, dipanggil temuduga and alhamdulillah, smooth and diterima. Okay, lepas habis the first program, dapat responds yang macam-macam especially from friends, of course. Ada yg cakap: Tak penat ke asek berprogram je. Time belajar pun program, dah grad pun program? Ada yg cakap: Baik cari kerja tetap terus, buang masa part-time. Ada yg cakap: Bagus lah, at least ada kerja nak buat. Tak boring. And ada yg cakap: Good, cari pengalaman temuduga, pengalaman kerja dulu sementara tak dak apa ni. My mom turut berkata: Tak pa lah, awal-awal ni jadi orang bawah. Esok-esok jadi orang atas pulak.

Huhuhu. Thanks all. But above all that, I know my main purpose. I said to my mom: No, it's okay. I'm not interested dengan pangkat yg lebih tinggi. Tak best lah. Orang cuma nak jadi fasilitator, yg bergaul, duduk dekat dengan budak-budak kem and program.

- - - - -

Okay, tu imbasan kembali. Now the present. So, the road is taken, by me. hohoho. You know, apa pun orang lain cakap, it won't change my heart. Sahabat yg dekat memang dah faham. Kalau kita cakap hitam, hitam lah. Kalau putih, putih lah. Melainkan ada hujah lain yg boleh buat things better, then it will change. Memang, kalau ikutkan, siapa yg nak kerja tak setimpal dengan status degree, gaji pun berapa ja dapat. Kerja pulak macam orang out-station la. Tapi... that's not my purpose. Rezeki tu, Allah yg tentukan. Kita cuma jalankan apa yg Allah nak, apa yg sepatutnya kita buat. I did it pun sebab rasa, nak rehat, banyak lagi masa boleh rehat. Program cuma dua tiga hari. Tak salah kalau I join untuk serve the community, kan? Plus, kalau I tak gerakkan dakwah dalam bidang tu, who else? Sebagai seorang muslimah, I must say, I cannot let it go. It's one of my responsibilities. Apa guna I belajar tinggi-tinggi tapi tak share sehabuk pun dengan my next generation yg makin hari makin kecundang dengan media. Pity.

Dengan rendah diri, sy nak seru bagi yg membaca: Jangan asek sebok azam baru, sebokkan diri jugak dengan perbaiki niat hati kita, niat hidup kita. Atas dasar apa?

Kalau hidup atas dasar gaji, cari harta, kumpul ribu juta, ingatlah, yg tetapkan rezeki kita adalah Allah.
Kalau hidup atas dasar cari pasangan yg sempurna, cari imam dan makmum yg setia, cari mother and father yg sesuai, ingatlah, yg pertemukan kita adalah Allah.
Walau hidup atas dasar apa pun jua, ingatlah, kalau kita berusaha walau hanya pada niat dan setapak langkah untuk sebarkan agama Allah, mengembalikan masyarakat pada jalan Allah, hatta untuk mengubah haluan bahtera hidup sendiri kembali dekat dengan Allah, Dia takkan pernah berpaling dari kita. Ujian? Cabaran? Dugaan? Relax. Tu semua sebab Dia nak tengok sejauh mana kita sanggup pergi untuk kejar Dia. Bukan ke tu ala-ala orang bercinta? ^^

Hmm. The point is, just do anything. It doesn't matter to Him. As long as He love it, as long as redha Allah ada bersama, it'll be count in. Set la azam baru, tapi tiap hari set jugak niat yg betul, okay?

For me, pembaharuan is: My life's changing, and I need to be better, I need to be tougher and I need to be closer to Him. Insya-Allah. Sama-sama kita doakan moga azam, matlamat, mind set semua yg membaca dalam redha Allah. Ameen. ^^




Siapapun jua, di mana pun jua, ku harap kita kan bersua
Cleo
~ Creating Ideas, Developing Words ~
Post a Comment