Monday, October 22, 2012

[ Premonition vs Instinct ]

With Allah's love
Assalamualykum my dear


How are you? Me, just fine. Waiting for my so called big day on 23rd. For today, banyak yang nak share nya. Sebab tadi dah terminum mocha kan, tak mengantuk jadinya. hohoho.

Orite. First come first. Nak cerita about training day kat Telaga Biru. Fuuuuuhhh ~~

* * *

20.10.2012

Masa awal pagi tu dah kelam kabut dah. Ye lah, terlupa nak bawak map yang dah print out dari Google Map cemana nak ke Telaga Biru tu. Sudah. Pepagi la mesej kengkawan and family, dengan doa moga-moga ada yang dapat bantu. And alhamdulillah, Izni aka Nyet online pepagi tu. Dia la yang tolong dari start naik ktm sampai lah jumpa jalan yang benar. Jenoh! Sesat tak berpenghujung pagi tu. hahaha

Dari sepatutnya dah boleh sampai on time, lewat terus sejam setengah. Allah. Tapi ntah tak tau kenapa, masa tu tak gabra langsung. Alhamdulillah, tenang ja. Nyet pun kagum, dia cakap masa kami sembang-sembang on phone. Ntah lah. Kita ni jenis gabra jugak biasanya kalau sesat tu. Ni, sesat sorang-sorang, tempat jauh, tak pernah jejak langsung! Bayangkan, dari nak tuju ke tempat yang 30 minit je berjalan kaki tetiba bas berhenti kat depan The Curve, Ikea semua sana tu. Pergh! Tak pernah jejak kot!

Sebelum naik bas tu, dah tersalah tempat menunggu bas. Sempat bertanya kat sorang chinese sis ni, and dia sempat bagi tau before dia naik bas, sy tersilap tempat tunggu bas. Ada sorang abang pengembara ni (sebab dia bawak backpack traveler) terus menyampuk: Tunggu sebelah sana adik, naik bas 86. haha adoi la..

Dah ke sana, nampak bas 86, naiklah. Tanya encik driver, dia salah dengar, terus cakap naiklah. Kita pun dengan leganya, okay. Betul la kot bas ni. Sekali tengok, eh, tempat yang pergi hari tu bas ni tak masuk pulak. Dah siap keluar nak masuk highway dah. Eh, hmm. Maybe nanti masa nak patah balik la kot bas ni berenti tempat tu. Sekali dia terus ja, punyalah jauh sampai ke The Curve tu. Semua orang pakat turun bila bas parking. Ah sudah.

Gi tanya sekali lagi kat encik tu, dia gelak, mintak maaf. Sy dengar kamu sebut tempat lain tadi. Kamu dah silap naik bas ni dik. Patut nya amek bas nombor 4. Sudah. hahahaha Tapi tak pa, naseb baek encik ni layan ja. Tak dak la kita rasa cam tak best jugak bila dah sesat ni. Then, masa menunggu ni lah, sekali lagi telah menelepon dan memohon bantuan Nyet. hadddoooiiii. Tergelak-gelak kitorg. Adventure sangat lah. Alhamdulillah Nyet pun senang ja, reti baca peta tu. Bersyukur gila masa tu. Tak susah nak communicate, masing-masing faham bahasa. Bukan senang tu. Selalunya ramai yang tak faham apa yang kita cakap, especially bila berkaitan ngan instruction. Tak pa lah, tu cerita laen. Pass! hohoho

Then, naik bas tu semula, ekcik driver tu dari awal perjalanan sampai la nak sampai tempat stop, dia tolong bagi hints macam-macam bila tawu kita pun tengah mintak kawan tolong tengok map. Encik tu tolong sehabis baik walaupun dia pun tak kenal sangat kawasan tu sebab bukan kawasan dia, kawasan member nombor U4. huhuhu. Tapi memang salute la encik ni, moga Allah berkati hidup encik, moga Allah murahkan rezeki encik ye. aamiiiiin.

Masa bincang-bincang tu, encik ni decide nak drop kan kat tempat yang lebih dekat and mudah nak sampai ke tempat tu. Siriusli, sangat bersyukur Allah pertemukan dengan orang-orang yang sangat membantu kita yang kesesatan ni. Walaupun selalunya hati ni berdebak-debuk kalo terlambat sampai bila ada appointmen, tapi hari tu sangat tenang ja sebab dibantu oleh orang-orang macam ni. Alhamdulillah. Tu yang nyet pun terkejut tu. haha.

So, dengan rileks nya berjalan kaki dari tepi highway tu masuk ke jalan dalam. And sampai ke simpang tiga, adoih. Dah lupa hari tu amek simpang terus or kiri. Sirius. Then tergerak hati nak bertanya kat uncle chinese yang bukak gerai mini tepi simpang tu. Bila tunjuk ja address terus dia tau tempat nak tuju. Relief! Semangat uncle tu bagi direction. Siap bagi tau lagi anggaran berapa minit berjalan kaki untuk sampai ke tempat tu, bangunan colour apa. Bila dah lintas jalan, uncle tu still pesan balik instruction. haha. Tak sempat nak jerit balik thanks untuk yang keberapa kali ntah sebab ada lori lalu depan. Alhamdulillah. Benda nak jadi, kan? Tak sangka pun. ^_^

So berjalan kakilah sy dari kilang ke kilang, gudang ke gudang, lorong ke lorong, jalan ke jalan. Masa lalu jalan tu, dah dapat cam. Yep, I'm on the right path. Alhamdulillah. Walaupun sekali ja pernah lalu situ, alhamdulillah, it's a miracle! Siap boleh taw lagi short cut. Siriusli, sendiri mengaku, sebelum ni susah gila nak ingat jalan. Dah pi dua tiga kali pun boleh sesat. Nak cari bilik kawan kat kolej pon sesat weh. Apetah lagi cari jalan kat luar. hahahaha. So, sesat dan saya? Tak leh pisah. lalalalala. And miracle nya lagi, sebelum ni, kalau sesat memang terus gabra, satu habuk pun tak leh pakai lam otak masa tu. Yang tau nak patah balik ja. Tapi kali ni tak, lain. Abi siap phone lagi, mintak patah balik umah kalau sesat. Lagipun dah lambat sangat kan masa tu. Tapi entah, hati ni tekad nak cari jugak jalan, nak pergi jugak training tu. Hari tu, memang semua skali, in and out of me, luar biasa. Jadi seorang yang lain terus! That's not Azizah yang I kenal. Amazing ^^

Then, bila dah sampai, masuk, naik tangga untuk ke dewan training, rasa tenang ja. Jantung mestilah berdegup pantas jugak, sebab dah lama tak panjat tangga tinggi kan. Last panjat masa kat UKM tu. Dok rumah ape lah sangat tugas beban tangga rumah tu. hahaha.

Masuk pintu, terus bos sambut. Masa tu tak kenal lagi yang tu bakal bos, cuma kenal dia sebagai: Alamak, tu one of them yang interview hari tu. Mati la.
Tapi dia cool ja. Tak pa lah, dah dia kata okay masa mintak maaf, so okay lah. Duduk, tarik nafas dalam-dalam, rilex kan diri, tenang kan jiwa, terus concentrate. Tenang ^^

Dah habis sesi training, nama kena panggil untuk tunggu sesi petang, sebab terpilih untuk terlibat dengan program cuti sekolah: sepanjang November and Disember. Alhamdulillah. Masa ni baru tawu, oh encik ni la bakal ketua nanti. Hmm. Mati la, muka pun boleh nampak dia seorang yang tegas. And dia pun banyak kali remind about tak suka orang yang jenis duduk saja masa program, tak bersungguh-sungguh, tak membantu yang lain, AND dua tiga kali jugak la dia ulang about postmortem. Sudah. hahahaha. Tapi, tak pa. Kita cuba yang terbaik, betulkan niat, join fasi ni sebab nak share apa yang Allah dah bagi kat kita, share dengan adik-adik untuk kehidupan diorang pulak, insyaAllah. Kalau nak kena hentam jugak nanti, itu pengajaran yang kita dapat, moga hati tenang menerima teguran. Setiap orang tegur dengan cara yang berbeza; ada yang tegur dengan berlembut, ada dengan cara yang kasar. Tak apa, positve okay? Positive. Paling jauh pun pedih di hati, tapi tak mati. ^^

Yang paling bestnya, bos pun suka warna hitam. Kesimpulan dibuat: dia pakai all black pada hari suai kenal dengan employers baru, jam tangan dia pun all black. And, dia galakkan bawak tudung spare and mostly warna hitam untuk ke program. Great! Itu satu berita gembira buat sy! So tak perlu lah nak risau about wearing all black setiap masa. Macam dulu, selalu kena paku ngan lecturer, penceramah, tegur sebab suka pakai warna hitam. Hmmm.

Tapi yang buat bagi jadi sentapnya, bos tak caya my age muda lagi. Dia cakap, "Eh, muda lagi! Acik (panggilan encik yang ditukar jadi acik) ingat.. ye lah, tadi cakap kan tengah tunggu nak konvo... Kamu nampak.... matang..." Terus satu kelas tu bising -.-"

Ayyooooo.. mampu gelak je la masa tu. Balik tu, masuk ktm terus tido sampai habis. Sentap, tak nak pikir ulang-ulang ayat bos tu. hohohoho.

Haaaaa - tu la ceritanya untuk hari tu ~~

* * *

21.10.2012

Pagi

Sepanjang pagi ni sampai ke tengah hari, menyembang dengan my kazen, kak zura. Dah lama tak menyembang kan. Huuuuiii. Best! Macam-macam kitorg gosip kan. Tapi memang like la. Sebab kita kan memang suka dengar cerita pengalaman-pengalaman hidup orang ni. Hidup kak zura memang interesting. Yang nak sentuhnya kat sini: premonition vs instinct

Premonition is a strong feeling of something about to happen, esp. something unpleasant. Kak zura dari kecik, Allah bagi keistimewaan kat kak zura: ada premonition and rezeki yang murah in her studies. Kak zura ley dapat tawu what is gonna happen to her. Selalunya melalui mimpi. And sometimes kak zura nanti dapat hunch days or seminggu dua before it happens. Amazing right?

I guess benda ni memang ada dalam family. Sebab for me, tak lah sampai macam kak zura, cuma sekadar instincts. Tanda-tanda awal tu Allah tunjuk depan mata, and I have to be alert and consume it. Selalunya macam tu lah. Contohnya bila dah rapat dengan someone ke, then bertukar-tukar hadiah, hadiah tu tak kekal lama. Ada ja yang jadi menyebabkan hadiah tu rosak. Pernah, kami bertukar-tukar bagi handphone strap, dua-dua tak tahan lama, putus. And dari situ, dapat rasa something is wrong. Sebab the other handphone strap yang beli sama-sama dengan orang lain yang rapat jugak tahan lama, tak putus-putus sampai sekarang. Then dari situ, mula dapat instinct yang this will not be long. And diikuti some hints yang Allah nak tunjuk, and it's true, kitorg tak dapat kekal rapat sebab masing-masing sebenarnya berlainan chemistry walaupun dah cuba untuk jadi kawan baik.

Macam tu jugak dengan lots of other things in life such as apa perasaan orang terhadap kita, kemungkinan untuk hajat ditunaikan and so on lah. Semua depends on instinct and hunch ja. Tak pernah lagi la lebih mendalam macam kak zura. Masa dengar kak zura bercerita, teringin ja rasa nak punyai keistimewaan yang sama. Tapi, masih bersyukur dengan apa yang Allah bagi. Yang ni pun dah memadai. Kalau based on mengenali orang lain, diorang yang ni pun tak dapat. So, really bersyukur. Alhamdulillah.

* * *


21.10.2012

Malam

Yang ni lain pulak story nya. Malam ni, dah janji dengan Prof Siti, penyelia sy masa latihan ilmiah untuk keluar dinner bersama. Kitorg 5 orang semua sekali, sy, Atiqah Arshad, kak Zu, K-rie ngan Hisham. Terpaksa gerak dulu, tak sempat nak tunggu Hisham. Padahal dia yang paling awal hantar kot. hahaha. Sorry sham, tak pa, kami still ingat kat kamu masa makan tu. hohoho.

So, dengan cadangan dari Tiqa, mulalah petang tu mencari dan bertanya encik Google Map lagi. Berguna betul. Moga-moga orang yang buat google map ni masuk Islam, banyak pahala dia dapat. Tak terkata berlipat gandanya. Untung lah. Okay, so search punya serch, tapis punya tapis, dapat la tempat: Steamboat Antarabangsa di Bandar Baru Bangi. Alhamdulillah sempat booking masa tunggu ktm nak ke UKM. And ni pun satu keajaiban. Prof lambat reply sama ada kitorg pergi sendiri or pergi dengan prof. Kitorg janji 7.30 gerak dari UKM. Masa prof bagi tau tu tengah tunggu ktm, jam 6 lebih dah. Terus otak pikir, kena cari kereta sewa. Masa tu telefon Tiqa, dia cuma tawu kawan kitorg, Akmal ja yang ada kereta sewa. Dia susah sikit kalo last minute ni. Ntah macam mana, teringat Fadhlan pun ada kereta sewa. Alhamdulillah, terus call tanya, and alhamdulillah, dapat sewa kereta dari dia. Smooth kan? Tak pernah lagi la planning last minute yang smooth sangat macam ni, alhamdulillah. Selalu memang la menjadi jugak program tapi mesti stress di tahap maksima. hahaha.

Setel, so bergerak la kitorg lepas berkumpul. Dah lama jugak tak bawak kereta manual ni. Alhamdulillah enjin tak mati tengah jalan. hikhik. Sampai sana, terus letak beg, terus amek apa yang nak makan, terus makan. Waaaaahhhhh. Nak kata sedap tu, tak tau lah sebab makanan sekadar steamboat ni, makan suka-suka ja. Tak tau nak nilai cemana. Kalo nasi ke, bubur ke, makanan yang dimasak ke lain la kan. Cuma daging kambing dia memang sedap. Ayam pun okay jugak.

So kami makan dan makan dan makan lagi, tambah dan tambah dan tambah lagi. Prof bercerita ja dari mula sampai prof habis makan, sampai kitorg pun habis makan. Bergelak tu jangan cakap la, memang macam buat restoran sendiri! hahahahaha Adoyai, kalo bakal mak nampak, reject dow! hahahaha Tapi pape pun, kitorg enjoy sebab dah lama tak berjumpa masing-masing, dah lama tak bergurau bergosipan. Dulu rajin la jugak lepas prof check latihan ilmiah tu. hahahaha.

And masa balik, once again, alhamdulillah, sangat bersyukur Allah kurniakan sahabat-sahabat yang baik hati. Ari kurniawan sanggup hantarkan sampai rumah, walaupun tak tau jalan. haha. Nasib baik fazri sanggup temankan untuk jalan balik. And kak zu pun, sanggup nak patah balik untuk amek and hantarkan walaupun awal tu tak dapat tolong sebab ye lah, family first kan. It's okay ja for me. Tapi sebab dah janji dengan Ari Kurnia, so terpaksa let her go. Pape pon thanx kak Zu!!

* * *

So, these are my stories. Fuuuhh ~~
Lepas cuti yang panjang, tak sangka boleh berubah sampai macam ni sekali. Alhamdulillah. Hopefully boleh kekal dalam ketenangan ni. Aamiiin. Sorry la, tak ada gambar. Kita ni bukan ada camera pun. Nanti kalo dapat gambar from friends dapat la upload eh. Okay, nak bersiap ke ukm lagi! Bergambo lagi! heeee ~~

Mohon aliran keterujaan untuk berkonvo dari kamu sikit! Tak rasa apa pun ni. Rasa best nya pun sebab excited jumpa kawan-kawan balik. Orang lain da siap nangis bagai. Hmmmmm ~~~





Waiting for another adventure
Cleo
~ Creating Ideas, Developing Words ~
Post a Comment