Tuesday, November 2, 2010

[ Dulu vs Sekarang? ]

With Allah's love
Assalamu'alykum to my dear

Hmm... Baru je lepas blog walking... hmm... Tak terucap...macam-macam info dapat, macam-macam input dapat tapi... Ada jugak sekelumit rasa tu lam hati ni... Tak leh nak buang, nape eh? Hmm....

Apa-apa pun, sebenarnya tak tawu nak type apa, cuma terasa nak luah something... Hmm...

Kalau dulu, paling suka guna shower gel Palmolive kale hijau, bau yang sangat sedap. Suka =)
Tapi sekarang guna HPA, so dah lama tak bau wangian tu.
Hari tu tengah basuh baju, tetiba terbau something nice, reminds me of that smell. Tersenyum sorang-sorang masa tu. =)

Pastu, masa kat asrama dulu, suka guna Downy kale biru... Sangat wangi...
Tapi sekarang dah tukar, guna Softlan (kale biru gak)..huhu..
Hari tu (tengah basuh baju gak), terbau smell yang dah lame tak bau tu... Tersenyum lagi sengsorang..huhu

Dulu, suka guna Sunsilk yang kale pink, sangat lah wangi.. Suka jugak =)
Tapi sekarang dah tukar, guna HPA jugak... Hmm...
Hari tu keluar ngan kawan, teman dia beli belah barangan dia, ternampak ruangan Sunsilk, amek peluang bau syampu tu... Hmm... Wangi... Teringat lagi masa kat asrama dulu... And of course, tersenyum lagi sendirian... =)

Dulu, sangat suka beli cukulet Van Houten... Asal outing je, VH tak kan dilupa sebagai buah tangan... Cewah... Abi and Umi pun tak pernah lupa bawak VH tiap kali datang lawat... huhu...
Tapi sekarang... hmm... Dah beli cukulet pun terlupa nak makan... huhu... ades... =P

Dulu, sangat suka melukis... Pantang ada masa free, habes kertas-kertas diconteng (conteng ke? cantik ape lukisan-lukisan tu =P)... Tapi sedih, most of them dah hilang... Tinggal certain je yang wujud and sempat diselamatkan... Hmm.....
Sekarang? Rasa cam gift tu dah hilang je... Pensel, SET! Kertas, SET! Masa, SET! Tapi... tangan ni dah tak reti nak melukis apa-apa... Hmmm......

Dulu, sangat lah suka menulis... Banyak idea keluar untuk letak jadi jalan cerita yang macam-macam... Sangat happy menulis... Pernah dulu teacher English masa Form 5 buat aktiviti, setiap sorang kena tulis satu ayat, pastu tukar-tukar giliran. Buat cerita berdasarkan ayat atas, tapi boleh tulis satu ayat pendek dan ringkas je... Sangat best masa tu... Sangat merapu... Teringat lagi Nabilah, tulis about a fairy tale, about a princess named Marigold. Dari nak jadikan happy ending, kitorang tukar jadi hectic ending. Sangat seronok and  semua gelak sama-sama dalam kelas masa baca kuat-kuat cerita tu...
And, teringat lagi mase tu, semua sibuk stay up ramai-ramai kat Bilik Rehat (khas untuk Form 5 je nak stay up)... Esok nye tu trial English... Tapi semua jaga pun kejap je, pastu dah terlentok sebab english je pun (bagi diorang la)... Tapi Cleo masa tu sangat semangat... huhu... Dengan ditemani Timas (nama timangan), kitorang stay up berdua... Masa tu semangat tengok soalan karangan yang di spot teacher...  Berkaitan pengalaman yang tidak boleh kamu lupakan (kot..tak berapa ingat soalan..) Macam biasa, soalan tu jadi pilihan dari dulu, sebab Cleo suka sangat merapu daripada buat karangan fakta (ergh....boring hidup =P)
Masa tu pun, tengah hot movie The Lord of the Ring ngan citer Pirates of the Caribbean... So, buat lah satu cerpen treasure hunter tapi tukar ke zaman moden and nak bagi twist and gempak sikit, bagi jadi satu crita yang ending dia a proposal...=)
Masa tulis tu, memang sepenuh hati betul, feeling habes..huhu.. Tup tup, esok keluar soalan tu... Giler, memang semangat den menulis... Mana tak nya, malam tu siap checking lagi grammar and vocab...hehe...
Tapi ye lah, baru belajar kan.. Nasib baik teacher tu sangat sporting, dia tolong betulkan setiap error yang ada... Jadinya, karangan tu sangat perfect with no errors in grammar and vocabulary... Sekali masuk jugak soalan tu dalam SPM.. alhamdulillah.... memang nak jadi rezeki masa tu... pandai-pandai la fikir apa result nye ye ;)
Tapi sekarang, hmm....masa ada tapi terluang untuk fikir benda lain, kadang-kadang sekadar termenung... And paling banyak masa rugi depan Facebook dengan Farmville... Blogging pun hampeh je idea yang keluar (contoh post ni lah)..ades...

Dulu, walaupun sedar diri ni tak reti bahasa Arab, tapi tak menjadi penghalang untuk belajar jugak sebab sangat suka cara ustaz and ustazah ajar masa tu (walaupun ade sikit konflik)... huhu..
Masa tu, yang tak reti cuma masa buat karangan je... Yang ni memang surrender awal-awal, buat muka selamber je kat ustaz ngan ustazah bila submit karangan ayat budak darjah 1..hehe..
Tapi paling suka bila ustaz ngan ustazah mula ngajar bab-bab nahu, saraf ngan balaghah... Sangat suka sebab?? Sebab ustaz cakap la susah cemana pun, nak kena tumpu cemana pun, for me, it's just a simple riddle (alhamdulillah...)... Simple sebab sangat dapat tangkap apa yang ustaz ngan ustazah ajar, so jadi sangat happy nak belajar arab masa tu...
Sekarang..hmm.... Sangat lah.... hmmm...... No komen... =(
Bukan membenci, bukan menolak tapi ... tak tahu lah... Rasa sangat sayang kalau ilmu ni hilang... Sebab Cleo sangat suka bahasa... Dari dulu, memang Cleo suka belajar bahasa... Tapi kadang-kadang benda kecik je, tapi boleh buat Cleo jadi tak semangat nak teruskan... Hmm.......

Dulu, sangat suka main game. Paling enjoy masa main Need for Speed kat rumah. Tak pun, paling koman, main game online macam Dance Online.. tak pun paling tak boleh berganjak kalau dah mula, Destiny Online(hari ni baru tercontact balik ngan game ni)...huhu...
Sekarang dah tak de dah... Susah nak dapat masa main games ni... Kalau balik pun, NFS dah tak dapat main, masalah ngan PC tu.. DO? Lagilah, mau kena perhambat siang malam..huhu

Dulu, petang-petang selalu ada masa turun main kat padang... Paling kerap dapat main of course la bola tampar (I conquer) hehe... Hujung minggu, cakap je, sentiasa beres kalau nak main ping-pong...
Sekarang? Tak ada maknanya dah....... Bola tampar? Jangan tanya lah... sape je yang wujud kat sini nak main game macam tu..hm... Ping-pong? hmm.....tenggelam terus skill...nak kata berkarat pun boleh dah ni... silap-silap kalau main ni jadi macam badminton apa...huhuhu

And last but not least (wasyeehh...macam nak buat karangan pulak dah..huhu), dulu, buat apa pun, ada masa untuk serius, and ada masa untuk enjoy... Kalau bertugas, ye lah, mesti kena serius kan? Kalau main, boleh rasa enjoy tu... Sangat tak ada stress... =)
 Sekarang... semua benda mula dari bangun tido, sampai la nak tido balik, serius je memanjang... Bila jumpa kawan-kawan pun, dah sampai tak reti nak wujudkan enjoy tu...ades....parah tol... =P
Games? Ape je yang dapat main kat sini... Paling jauh pun silat tu... Tu pun, hanya Tuhan yang tahu... Tak tahulah yang lain macam mana, tapi bagi Cleo, serius itu perlu... Bila sebagai orang yang menjalankan tugas, as usual, serius.. And masa sebagai player, pun serius.. Ye lah, training kalau buat main-main sendiri jugak yang merana kang...huhu... So, kesimpulannya, memang tak terasa ke'enjoy'an tu..huhu


Beza nya dulu ngan sekarang...hmm...
Nak patah balik? satu yang SANGAT impossible *terkeluar part 'Impossible' lam lagu Shontelle* =P
Nak buat balik situasi macam tu? Hmm.... Susah rasanya kot... =)

Tapi tak pe lah, jadikan tu satu kenangan terindah masa dulu... Biarlah Cleo ingat sweet memories ni daripada ingat benda yang ntah apa-apa dulu tu..huhu...





Missing the moments
Cleo
~ Creating Ideas, Developing Words ~
Post a Comment