Saturday, January 8, 2011

[ Komen & Kongsi ]

With Allah's love
Assalamualykum to all

Okay, entri ni actually satu reply/komen utk entri Niza sal brita remaja kna pukul tu. Law nak tau, bleh view kat blog Niza kay..nak komen situ tp pjg plak, so bt satu entri tuk komen..hehe

* * *

assalamualykum, niza..ni just nk kongsi pandangan ye..xad meaning tsurat atau tsirat kayh =)

1stly, ap2 pn, smua ny bmula dari rumah. cuba fikirkan kay, law dr kecik2 lagi, ayh dan mak dah mula btegas: walau curi duit singgit pon, seposen pon, hatta amek brg2 adik2 atau akak2 atau abg2 snri pon, tetap kna hukum. xde la smpy pkul n sakitkan hati smpy dak tu mbenci, tp hukuman ckup skadar nk gtau anak tu: ni salah, Islam x ajar bt ni, n mak n ayh pn xsuka kamu bt cmni, dah ckup..

n mesti la, kna gtau anak tu, yg betulnya cmni: nk ap2, mintak, mst tuan empunya tu bg kbnrn, slagi xdpt, jgn amek, napa? sb tu bkn hak milik kita, tu dia yg pny..penat lelah, susah payah dia simpan, jaga brg/duit tu..tu yg Islam ajar kita..then, kalo ad selit kisah2 pgjrn cm yg kita slalu bca dlu, lg terbaek..cth: sal hmba Allah ni tmakan buah epal yg jatuh lam sg tu, lg bagus..siap ad gtau ap yg salah, ap yg betul, cemana nk bt kalo dh tbuat salah tu, n ap ganjaran yg Allah janjikan a.k.a. hikmah d sebalik smua yg jd tu dlm satu kisah tu je..igt lg x?wpun crita berbeza, tp sama je konsep ny dlm Islam n dlm logik akal kita sniri pn..harta awam, utk org awm, bkn utk kita sorg..

dak2, hati suci bersih lg, so ap2 yg kita ajar masa kecik, kompem2 igt smpy tua..
dr pglmn idup kita sniri pun stakat ni, kita msti igt ap2 yg jd msa kecik2 dlu, n kita snri automatik amek iktibar bila da besar2 ni, btul x? =)

and then, bila ank tu dh besar, dh terdedah pd masy n dunia sebenar, xperlu bimbang dah, xperlu pening2 dh cari siapa punca masalah tu, insya-Allah..sebab? sebab asas tu dh kuat, kukuh, terpahat lam jiwa anak tu, Islam x ajar umat dia amek hak org lain. jd, x bmbang la wpun dia idup lam masy yg memg amalan riba atau rasuah yg bcambah2 skalipun, or dia lam keadaan yg amat terdesak skalipun, dia tetap ngn pdrian agama dia jugak, yg mak n ayh dia ajar dlu2 tu..insyaAllah.. ;)

sorry ye niza, pjg lak komen..hehe..ni nk smbg lg ni.. =P

2ndly, sal remaja tu..aizh kurang stuju ngn tindakan org kg tu..np ye? sb bg aizh, lebih baik remaja tu kna hukum hudud dr kna belasah. yg tkilannya, memg hukum hudud ni x djlnkn kt cny..maaf kalo isu sensitif tp ni kbnrn yg smua org dh tau kan? =)

alasan aizh, yg memg tuntutan agama tu, yelah, smua memg dh tau tu..tp bkn tu jd alasan aizh sb tu dh memg suruhan agama =)

kalo pikirkn kn, remaja tu, law dia kna potong tgn, anggota bdn dia yg lain masih bfungsi dgn sgt baik, mcm sdia kala, cm org normal. dia cuma hilang sebelah tgn, tu pn pergelangan tgn ja. nk2 skrg tgn palsu blh dpt, so xde hal sgt pn, lbey krg cm bley dpt blek tgn yg ilang tu. n, dia kmgknn besar lps ilang tgn tu, btaubat sb da rasa humiliation tu, n ras btpa sakit tgn dia dpotong. so bila da insaf, dia still dpt bkerja mcm seorg yg normal tuk dptkn duit scra halal. n, org pn law nk trima dia keja pn, mst ad skit ras lam hati tu, dak ni mgkn da insaf. sb? muka dia msa tu da suci, Allah bersihkan dari kekotoran dosa curi dia tu, sb dia dh dhukum ikut yg Allah dh tetapkan..beza bila dia kna blasah...sb? hukuman belasah tu bkn Allah yg tetapkan. dia still tanggung dosa tu smpy la dikenakan hukuman yg Allah tetapkan, baru ilang dosa dia. slagi x, dia tanggung pi mana2 dosa tu smpy ke akhirat, trima hukuman kt sna plak...haaa....kan...tu beza...lg pn, bila kna hukuman hudud tu, automatik lam hati org2 kaw tu akan puas hati, sb remaja tu dh dihukum..tu dh memg fitrah manusia, Allah faham tu, jd Allah tetapkan, law jenayah cmni, patut dihukum cmni2... =)

but, law dia kna blasah, lam hati org2 setempat tetap x ad ras puas hati tu, sb tu dia kna blasah smpy teruk cmtu..bilamana dguna frasa ni: "Tak apa, dah dihukum dak tu, Allah (Tuhan kita) yg tetapkan hukuman cmtu." memg kita akan redha ngn hukuman tu, tul x? sb lam dri kita, dah set, Tuhan tahu segala ttg ciptaanNya. Apa yg terbaik utk kita. Tapi, bilamana kita dgr frasa ni: "Tak apa, dak tu dah kitorg blasah tadi, padan la ngan apa yang dia buat." Sedar tak, hati kecil kita still pertikai: Siapa kita nak tentukan hukuman kita tu sepadan ngan jenayah dia? Betul ke hukuman yg kita cipta tu yg terbaik?" See...? renung2kan...

Okay, ckp pulak bila dia kena belasah smpy cmtu skali (xtgk pn gmbr tu, xminat bca metro, cuma bley byg keadaan bdsrkan knyataan niza tu) byk impak bley kita lihat sma ad kt diri remaja tu, org2 yg belasah dia tu, n termasuk masy yg bca berita tu. nk tau? meh nk bebel lg..hehe

Impak kat remaja tu kay... dia bkemungkinan besar patah tulang2 rusuk or rosak any parts of organs, tol x?paling kureng pn, dia nti tlantar kt katil dua tiga bulan, berbandage sana, kain anduh sini, plaster sana, simen sini..dah dia x dpt nk g bt keja, xdpt nk cari income cm org normal dh..kompem dia mcuri sb nak duit kn? org nk trima dia keja pn nak tak nak ja, takot rugi..tu satu..lagi, bila dia dh sakit2 tu, kompem2 dia simpan dendam, bukan dia trima pgjrn pn..psikologi manusia kn memg cenggitu, tol x? hatta kanak2 skalipun, baru pkul sket je, da merajuk..npa? sb dia xtau nk bls cemana, dia tarik dri dari pdgn mak ayh, sembunyi, kt blakang nanges, lam hati, "benci la ayh, benci la mak, nape pukul kakak/abg/adik?" tol x? ni bru dak kecik, yg hati masih suci dr mngenali dendam kesumat, law remaja? yg dh memg tau selok belok dunia smpai boleh gi mcuri ni?? cemana ye...hmmm


bila da jd cmtu, ad kmungkinn x remaja tu jd lebih agresif? silap2 dia tukar g jd kaki pukul, sb nk bls blk ksakitan yg dia dpt tu..dah tambah lagi jenayah yg dia buat...kan?

okay, tgk lak impak kt org yg pukul remaja tu: selalu kita dgr pesanan ni, xkisah la dr org tua2, pakar2 motivasi etc, "jgn biasakan diri memukul, sb nti pbuatan tu akn jd kbiasaan", pernah jugak dgr ni "jgn mulakan hidup rumah tangga ngan pukul isteri, walaupun tampar dia sb kesalahn kecik, takut2 nti jd tbiasa, sikit2 nak tampar, sikit2 nak pukul" the point is: bila org2 kg/kaw ni da mula hukum ngan memukul, lama2 nti masy setempat tu smua jd kaki pukul..adei...x ke jd penambah masalah tu? sikit pukul, ap2 jd, jgn pgil polis lagi, kita belasah dlu dak nih. jenayah yg dia bt xley dterima. haa...bila dh guna ayat tu, abes la...memg seronok je la diorg belasah dak tu, x hingat dunia org kata...hmmm.....nak ke kita idup lam masy kaki pukul?? minta maaf, aizh tanak...kang x pasei ja ahli kuarga kita plak yg kna wpun masalah kecik je...

okay, ni, point aizh utk masy yg tau, tgk n dgr brita tu.. bila diorg tu dh mula mhukum remaja/pcuri/peragut dll ngan pukul sblm polis dtg (selalunya kan?), kejadian ni lama2 akn dianggap biasa. perasan tak, dlu masa benda ni mula2 jadi, kita jd terpegun kejap, terkejut ada, tak terkata ap pn ad. "eh, boleh pulak jd mcm ni, diorg pukul pjenayah tu eh..." jd satu kepelikkan bg kita,suatu masa dlu, kan? kan? tp skrg, dh x pelik dah...sebb? point td tu la, dh tbiasa, dh jd perkara biasa bg kita skrg, kan? kan?

malahan, kita pun dh ras, haa, memg patot la ko kena blasah, hamek ko...dah, kita jugak jd pnyokong kaki pukul td tu..kat sini, impak negatif sgt bahaya, kat sapa? kat anak2 generasi muda, yg bakal jga kita masa kita dh tua nti...tgk eh..masa brita ni kuar lam paper, lam radio, lam tv, generasi tu masih muda, kecik2 lg..diorg dah dcanang ngan kbiasaan pukul2 ni sbg "hukuman yg sepadan" ngn jenayah tu...haa....dr sni, mslh lain pulak timbul, malah lg besar dr impak 1 n 2...anak2 ni nti kompem ikut cemna yg dia nmpk, satu je jln pnyelesaian yg slalu dia dgar, dia nmpk: belasah pjenayah tu. dia dh x nmpk dh, actually, mslh ni blh selesai ngn mudah je. xperlu kotor kan tgn ramai org ngan darah pjenyah tu, yg akhir2 nti, beri seribu penyesalan kt kaki2 pukul ni..nyesal g pkul ank org bila nmpk org tu dh cacat sana sni satu hal, nyesal sb remaja tu bt jenayah lg teruk satu hal...kn dah jd satu masy yg idop lam x aman tu....hmm.....bayang kan esok2 kita dh tua2, tpaksa survive idup lam suasana amat bahaya cmtu...adei....nauzubillah.....tanak......

* * *
haa.....tu la sikit sbyk pandangan dri aizh sdri kay..ap2 pn, stiap dr kita ad pndgn masing2, Allah sniri pn jadikan kita berbeza2 akal n minda, so, harap xde sbrg pselisihan faham eh..huhu


Berpendapat, berpandangan
Cleo
~ Creating Ideas, Developing Words ~
Post a Comment